Vin
Tommasi Valpolicella
119 kr
Tommasi Valpolicella
Ordinarie sortiment
Tommasi Valpolicella
2018 - Venetien
category icon
Italien
category icon
Röda viner
Volym
750 ml
Alkoholhalt
12.0 %
Artikelnummer
72383
Producent
Tommasi Viticoltori
Importör

Prisbelönt Valpolicella - Nu i exklusiv presentförpackning!

Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120 år. Det innebär att man i fyra generationer har odlat och utvecklat viner i Italiens kanske mest klassiska vinregion, Valpolicella. Just därifrån kommer det vin som nu lanseras i beställningssortimentet. Tommasi Valpolicella har tidigare enbart funnits tillgängligt i begränsat antal och på ett urval restauranger i landet, men lanseras nu i Systembolagets beställningssortiment. Sannolikt är det också familjens mest omhuldade och genomarbetade. Det har nämligen producerats ända sedan starten 1902. Namnet är kort och gott Tommasi Valpolicella.


91/100 – JAMESSUCKLING.COM
“This is impressive for a simple Valpolicella with blueberries, elderberries and freshly cut herbs, as well as some orange peel. Medium to full body, bright acidity and a firm finish.”


Med tanke på dess långa historia är Tommasi Valpolicella ingen nyhet i ordets egentliga bemärkelse. Men det är alltså först nu det blir tillgängligt för den svenska marknaden. Vad kan man då förvänta sig av detta traditionsfyllda vin? Som sig bör är det de lokala druvorna corvina veronese, rondinella och molinara från familjens egna odlingar i Valpolicella som använts vid framställningen. Det ger vinet en stil som påminner en hel del om en av familjens absoluta specialitet, amaronen. Den fruktiga karaktären hos Tommasi Valpolicella är dock mycket ungdomligare med både doft och smak av körsbär, hallon, röda bär, örter och vissa fattoner. Tommasi Valpolicella har i likhet med amaronen lagrats på slavonska ekfat.


Den lite piggare men ändå ursprungstypiska framtoningen gör att vinet lämpar sig till lättare italienska rätter som pizza eller pasta. Men givetvis också till antipasti. Ett gott förslag är carpaccio på oxfilé med lite tryffelolja tillsammans med en sallad på kronärtskocka, rostade pinjenötter och parmesan. För den som eftersöker ett trevligt och prisvärt valpolicella-vin präglat av familjen Tommasis kärlek till vin och gästfrihet är tiden kommen.

Pizza
Pizza
Pasta
Pasta
Tapas och antipasto
Tapas och antipasto