Vin
Federico Paternina Cava Reserva Brut Nature
99 kr
Nyhet
Federico Paternina Cava Reserva Brut Nature
Övrigt sortiment
Federico Paternina Cava Reserva Brut Nature
2017
category icon
Spanien
category icon
Mousserande viner
Volym
750 ml
Alkoholhalt
12.0 %
Artikelnummer
50445
Producent
Federico Paternina
Importör
Druvsort
Chardonnay, Xarel-lo, Macabeo, Parellada

Federico Paternina Cava Reserva Brut Nature 2017 - En smakrik årgångscava!

Federico Paternina Cava Reserva 2017 är en komplex årgångscava som är gjord enligt den traditionella metoden. Det innebär att vinets bubblor uppkommer genom en andra jäsning på buteljen. Ju längre vinet är i kontakt med jästfällningen i flaskan innan den avlägsnas desto mer komplex blir smaken.

I detta fall har Federico Paternina Cava Reserva legat hela 40 månader tillsammans med jästfällningen innan degorgeringen, d v s avskiljandet av jästfällningen. Federico Paternina Cava Reserva är också klassificerad som ’Brut Nature’, en torrhetsgrad vilket innebär att vinet är knastertorrt och inte innehåller något restsocker över huvud taget.

Denna cava är gjord av de tre traditionella druvsorterna – macabeo (25%), parellada (25%) samt xarel-lo (20%). De resterande 30% utgörs av den internationellt erkända druvan chardonnay.


Efter att flaskan öppnats och det festliga pop-ljudet uppstår kan man avnjuta ett ljust, torrt och komplext bubbel som har brödiga och citruslika aromer. Smaken är fruktig, mycket frisk och har inslag av gröna äpplen, lime, örter, kex och mineral.


Serveras vid 8-10°C till spanska tapas, sallader, pastarätter, paella och risotto.


Cavan skapades 1872

Josep Raventós Fatjó var den förste att producera cava i större mängd. Han reste till Champagne i slutet av 1800-talet för att studera bubbelproduktion och återvände till Katalonien laddad med kunskap och inspiration.1872 brukar räknas som startåret för cava, även om det då kalldes champaña. När Spanien 1970 gick med i EG ändrades namnet till cava för att inte förväxlas med champagne. Själva ordet cava är katalanska och betyder ”källare”.

Skaldjur
Skaldjur
Mager Fisk
Mager Fisk
Chark
Chark