Bottle loader

Vin till höstens mustiga grytor

Vin till höstens mustiga grytor

Vin till höstens mustiga grytor

Vare sig vi vill det eller inte är nu höstens mörker här på bred front och dunkla tider stundar. Humöret svänger och det vi kokar på spisen korrigeras efter temperaturen och ljuset utanför våra fönster.

Vi känner helt plötsligt en kärlek till det mustiga köket och proteinet domineras nu av nöt- och viltkött men även rustikt vegetariska anrättningar värmer vår dunkla tillvaro.

Grytor är inte bara goda och relativt enkla att tillaga, de tar tacksamt emot röda viner som både ingrediens och som medspelare kring matbordet. Därför har jag listat ett gäng röda viner perfekta för ändamålet - viner till mustiga grytor.


Domaine Font de Courtedune Vieilles Vignes

Domaine Font de Courtedune Vieilles Vignes - 149 kr

Alltid lika charmig, välgjord och galet prisvärd. Det är en klinisk och övertydlig Côtes du Rhône som med sin tavla av franska örter, solmogna hallon,björnbär och lakrits ter sig vara arketypen med breda penseldrag. Vinet passar som ett smäck till grytor eller vilt smaksatta med exempelvis svarta pepparkorn, lagerblad och enbär.

Till Systembolaget
Barbera d'Asti Frasca la Guaragna

Barbera d'Asti Frasca la Guaragna - 179 kr

Parfymen är den stora hjältinnan när Frasca skruvar ner volymen på det pompösa och satsar stenhårt på en kristallklar fruktfrossa vilken lägger klassiska karaktärer som bigarråer, blåbär och hallon på en bädd av subtil sötlakrits och solvarm jordmån. Strukturen är följsam med syror som sopar rent i munhålan och låter den kliniska frukten segla i behaglig takt från tungspets till svalgets sista utpost. Låt ragun puttra länge.

Till Systembolaget
Sagace Langhe Nebbiolo

Sagace Langhe Nebbiolo - 199 kr

En supersize Langhe med rätt att klunkas. Ett, sett till råmaterial, välkammat uttryck där den ädla druvan trycker ner apelsin, hallon, viol och körsbär i en dunk av självklarhet och tydlig kommunikation. Vinet är som skapt för gamla tiders holmgångar med skålande och skrålande till taket på gästgiveriet lyfte utan att för en sekund glömma sitt ursprung och historia. Sportdryck för superhjältar eller lantliga stånkare-grytor.

Till Systembolaget
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso - 279 kr

Här snackar vi vulkanjuice i ypperlig form. Med årgången i ryggen sprutar lavan med burgundisk finess utan att vika en tum från sin energidrivna terroir och skinande aromatik. Markerat och stensilkigt med en solkysst rödblommighet, saftiga blodapelsiner och körsbär strösslade med lokala kryddor. Som klippt och skuren till en mustig asiatisk historia med fågel i centrum.

Till Systembolaget
Grosjean Torrette

Grosjean Torrette - 229 kr

Vinet ämnat ingressens yrande om det gröna köket. Det krävdes bergsfolk och urbergets magi för att åter smekas av den ädla trion Petit Rouge, Vien de Nus, Fumins inre alkemi. Att Valle d`Aosta en gång i tiden huserade innanför de burgundiska murarna framstår som en självklarhet vid första klunk. Den inte söta men purfärska och saftiga frukten är intakt, Körsbär doppade i en skål av violer, örter och multna löv inlindade i alpluftens regi. Inställsamt mjukt och redo för stora skålar Ribollita.

Till Systembolaget
Wolf & Woman Syrah

Wolf & Woman Syrah - 329 kr

En lätt och ledig Syrah som tack vare sin vinmakning är mer lämpad till en coq au vin än säsongens mustigaste köttgryta. Det vill säga en lättare version av druvan med fokus på fräschör och svalkande frukt som tar sig formen av salta lakritsfiskar, björnbär, hallon och svarta pepparkorn. Ett flytande ögonblicksbild av det "nya" Sydafrika.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.