Bottle loader

Tillfälligt sortiment 9 september 2022

Tillfälligt sortiment 9 september 2022

Tillfälligt sortiment 9 September 2022 - nya viner i butik

September är sannerligen en fin månad för alla hungriga winelovers ute i landet. Det spottas ut bra viner på löpande band och lägsta nivån är genomgående hög och vi hittar gigantiska toppar under hela månaden.

9 september imponerar piemontesarna och tyskt stål men det är främst jänkarna som ställer skåpet med ett gäng efterlängtade lanseringar från lysande vinmakare som förädlar druvorna till ljuvliga uttryck av terroir och filosofi.

Mycket nöje!

DeAetna Bianco

DeAetna Bianco - 181 kr

Fint driv med logiskt följdriktigt helhet som doftar sommar och smakar medelhav. Subtila puffar rök, sälta, örter och solmogen citrusmylla. Fin textur med följsam smakprofil i sin enklare men välgjorda outfit. Sensommarens sista andetag i flytande form.

Till Systembolaget
Colle Ozio Grechetto Leonardo Bussoletti

Colle Ozio Grechetto Leonardo Bussoletti - 181 kr

En viss kartig aura utan att bli för grön och oskön präglar starten i en upplevelse styrd av ett bestämt bett och frejdig fruktprofil. Citronkarameller och citronskal välkomnar en syraskadad ananas och i mötet uppstår flint-rökiga gnistor med övertoner av solkysst örtträdgård.

Till Systembolaget
Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese

Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese - 230 kr

Här spritter det som endast tysk energi kan spritta. En ström av mineraler rinner genom ett enormt buskage av fläderblom med ett släptåg av gult äpple och pressad limejuice fram till den syndigt goda källan av sent skördad frukt.

Till Systembolaget
Weingut Karl May Goldberg Riesling

Weingut Karl May Goldberg Riesling - 239 kr

Välvårdad och klar doft med lime, citronvatten och fjällbäckiga mineraler agerar nav i den angenäma gasen. Pulserande i sin delikata lätthet och smaken går i linje med aromerna. En avslagen citronsoda med brusande energi som smakar väldigt gott.


Till Systembolaget
Mount Eden Estate Chardonnay

Mount Eden Estate Chardonnay - 549 kr

Djup, underbart vacker gyllene färg skimrar i glaset och man bara vet att detta kommer smaka fluffiga moln. Vinet är massivt men fräschörens magisk finger styr munkänslan bort från det baktunga och överdådiga. Stiliga fat, apelsin, en del orientaliska kryddor och grapefrukt trummar genom en delikat struktur med väloljade syror, inlemmad alkohol och snärtig bett.


Till Systembolaget
Perez Cruz Pircas Cabernet Sauvignon

Perez Cruz Pircas Cabernet Sauvignon - 249 kr

Cassis en masse plus mynta, cigarr och våta löv. Öppna spjäll med snyggt integrerade fat vilket adderar djup istället för smink. Fokuset är dock på den tydliga och älskvärda frukten som är solklart cabbig och solmoget tydlig utan att bli syltig. En av de absolut bästa cabbarna från det chilenska höglandet.
Till Systembolaget
Piedrasassi PS Syrah

Piedrasassi PS Syrah - 259 kr

Ljuvlig doft med florala övertoner med lila förtecken, subtil sötma och blod på svarta pepparkorn. Smakfull i munhålan med nätta finkorniga tanniner och slimmade syror. Läskande i sin bakåtlutade stil vilken visar total respekt för sitt råmaterial.

Till Systembolaget
Kutch Sonoma County Pinot Noir

Kutch Sonoma County Pinot Noir - 299 kr

En pur doft av körsbär i sann jänkar-cherry-ton med inslag av mintiga mineraler och syrliga lingon. I sin linda med en del grönska som behöver vaggas in och integreras för att det rättmätiga lyftet ska ske. Bortser vi från den juvenila detaljen är det, i vanlig ordning, en välsmord och god pinot.

Till Systembolaget
Langhe Nebbiolo Disansfrancesco

Langhe Nebbiolo Disansfrancesco - 309 kr

Doften svävar ut ur glaset och landar som en puff av ungdom i munnen och där uppstår en svängig kamp mellan ljus och mörker. Stilen är en ren, nätt extraherade förpackning som behöver tid för sammansmältning och optimering. En Fifty-fifty klubba möter apelsin, nypon och kryddor. Utsökt i sin linda.Till Systembolaget
Massolino Barolo

Massolino Barolo - 351 kr

Finstämd och lättsamt elegant på näsan med uppenbara drag av nypon, rosenblad, grus, apelsin och moreller. Tanninstrukturen viskar om ett långt, fint liv och det är verkligen fullmatat med nebbiolisk motorolja under huven. Sett till sitt pris är det en riktigt bra Barolo.

Till Systembolaget
Piedrasassi Bien Nacido Vineyard Syrah

Piedrasassi Bien Nacido Vineyard Syrah - 459 kr

Volymen skruvas upp men melodin tar samma ackord när vi vandrar upp i den Piederasassiska hierarkin. Det är en beundransvärd textur - finmaskig och i harmoni med övriga variabler - som skapar en damm fylld till bredden med salta fiskar, järnrika mineraler, lavendel och vaniljkysst mörk frukt.

Till Systembolaget
Piedrasassi Rim Rock Vineyard Syrah

Piedrasassi Rim Rock Vineyard Syrah - 459 kr

Svalklädda Rimrock har beröringspunkter med ovan i form av textur och garvsyra men här snackar vi hela klasar hela vägen till banken. Vilket betyder en friskare manifestation av sälta, vitpeppar och blyerts i behagligt samkväm med blålila frukt och violer. Servera något svalare och njut av en klockren tolkning av en klockren vinmakare.

Till Systembolaget
Mount Eden Estate Cabernet Sauvignon

Mount Eden Estate Cabernet Sauvignon - 899 kr

Fullmatad med cassis, mynta, pyraziner a la grön paprika, lila plommon och en lagom dos solmogen sötma. Redan i ett tilltalande stadie av drickbarhet men strukturen är i början av sin evolution och ett långt liv med fina resultat väntar för den tålmodiga. Biff och bea please.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.
z