Tillfälligt sortiment 9 juni 2020

Tillfälligt sortiment 9 juni 2020

Tillfälligt sortiment 9 juni - nya viner i butik

Det har onekligen inte varit helt smärtfritt att navigera i rådande klimat av ständigt flyttade lanseringar och avbokade provningar. En hyfsad ordning är nu återställd och listan nedan börjar likna dess fornstora glansdagar... 

Lanseringen 9 är juni är kryddad med två viner som lanseras först dagen efter men annars fullt fokus på tisdagens utbud. Lanseringen bjuder på salta vindar från Exton Park, lysande pärlor från Radice och essig Cabernet Franc från Chinon.

Mycket nöje!

Exton Park Blanc de Noirs

Exton Park Blanc de Noirs - 359 kr

Tillbakalutad doft med en subtil inriktning mot havet i form av sälta och ostron i sällskap av citronskal och grapefrukt. Fortskrider smakmässigt i sin aquaman-skrud dä hav och salt får sällskap av och semi-mogna jordgubbar, rabarber, kex och citrusfrukter.  Lanseras 10 juni.

Till Systembolaget
Radice

Radice - 159 kr

En doft driven av flinta och hjärtstärkande örter kryddad med smultron, vaniljfluff och svarta vinbär. Mineralrik och väldigt ren i smaken där uttrycket clean sitter som hatten på Churchill. På alla sätt en charmant och god Lambrusco.

Till Systembolaget
Savoie Gamay Rosé

Savoie Gamay Rosé - 129 kr

Fänkåls-örtigt källvatten med en saftigt blodig aura som charmar byxorna av alla i dess väg. Hög syra, väldigt alplufts-driven med tydliga drag av båda rabarber och cironkarameller i smaken. Inte udda men en speciell helhet som är avväpnande god och fängslande vacker. 

Till Systembolaget
Leitz Assmannshausen Pinot Noir Rosé

Leitz Assmannshausen Pinot Noir Rosé - 129 kr

Känns igen på den övertydliga doften av regnstänk-på-skiffer-mineralitet. Ett glasklart rosévin i hela sin övertydlighet med vibrationer som en kabinett och överdådig rosa charm. Stenfrukt, lime, hallon, röda vinbär och mängder av mineraler. Sett till priset är det inget att snacka om.

Till Systembolaget
Daniel Bouland Côte de Brouilly Cuvée Melanie

Daniel Bouland Côte de Brouilly Cuvée Melanie - 649 kr

Inget att snacka om vin från Bouland. En cuveé mer direkt och öppen än tidigare hyllvärmare vilket knappast chockar när Cote de Brouilly inlindad i årgångens värmande händer pryder omslaget istället för Morgon. Fullt fokus på bär i olika nyanser av rött och blått, salmiak och mineral. Tut tut!


Till Systembolaget
Kadarka Maurer Borászat

Kadarka Maurer Borászat - 198 kr

Ett personligt sammelsurium av rabarber, gröna blad, tranbär och körsbär. Läskande och synkat med omvärlden ropar vinet efter en sval termometer och diger charkbricka.

Till Systembolaget
Chinon Gabare

Chinon Gabare - 199 kr

Årgångens plusgrader gör sig påminda i formen av mindre definierade syror vilket skruvar upp koncentration och vi möter en massiv vägg av allt man önskar när man älskar vibrereande Cabernet Franc. En kompakt profil av svarta vinbär, mörka körsbär, våta skogsmarker, en knivsudd kanel och ett stycke uttorkad cigarr. Grosbois, som vänner av den utmärkta oberoende vinhandeln Caviste känner igen, möter nu förhoppningsvis en ny publik vilket enkom ska ses som strålande nyheter..

Till Systembolaget
Chinon Clos du Noyer

Chinon Clos du Noyer - 349 kr

Identisk vinmakare men ett snäpp upp på trappan av komplexitet. Att poppa vinet tidigt är enligt rådande lag straffbart men inget odiskutabelt felbeslut med årgången i baktankarna. Korrigerade siffror på alkoholtermometern viskar om värme men i detta fall betyder det enbart att dörren till kalkstensgrottan står på glänt och att sprickorna i väggarna är spacklade med lera och cement. En rak sydlig exponering ger en rak högerkrok av älskvärd koncentration, fräschörisk fräschör och insmickrande textur. Ett stort vin.


Till Systembolaget
Austri

Austri - 229 kr

Tänk en kaxig och nafsig slyngel på en flakmoped längs en mynta- beklädd grusväg. Vi slungas till höger och vänster men lyckas förhindra krockar och dikeskörning. Väl framme vid slutmålet mumsar vi mörk frukt och doftar på snäll balsamico som den lokala byfånen skrytsamt presenterar.


Till Systembolaget
Moscato d'Asti G.D. Vajra

Moscato d'Asti G.D. Vajra - 119 kr

Doften renderar en växande gåshud då aromen av försommar och fläderblom vibrerar i vinden. Allt handlar om fläder, citron, päron, rosenblad och det är strålande gott i sin sprudlande, enkla lekfullhet. Jordgubbar por favor! Lanseras10 juni.


Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.