Tillfälligt sortiment 8 november 2019

Tillfälligt sortiment 8 november 2019

Tillfälligt sortiment 8 november - nya viner i butik

Tillfälligt sortiment den 8 november berikar våra liv med skapelser från kylslagna Champagne, vindpinade Madeira och orimligt soliga Ahr. En av de senaste årens mest omhuldade producenter bjuckar på efterlängtad tysk vuxenjuice och i vanlig ordning finns där en uppsjö intressanta viner som inte var närvarande på skribentprovningen. 

Lanseringen av tillfälligt sortiment är systembolagets sätt att erbjuda mindre kvantiteter av åtråvärda drycker. Mycket nöje!

Rémy Massin

Rémy Massin - 469 kr

Doften är förbehållen olika nyanser av citrusfrukt med en variationsgrad av gulgrönt. Trevligt uppbyggt bygge i en redan hyfsat harmonisk profil som i det citrusdrivna ackompanjeras av ananaspastiller och mineraler i munhålan. Jo men nog kittlar familjen Massins alster de rätta sinnescellerna.

Till Systembolaget
Delamotte

Delamotte - 699 kr

Delamottigt så det förslår med fult fokus på frukt och mineralitet. Det är verkligen en dieselmotor av Bdb på full gas som undviker att krocka med vare sig stockar eller källare. Stiliga bubblor med emfas på en synnerligen tilltalande fräsch och slank elegans.

Till Systembolaget
Schäfer-Fröhlich Schiefergestein

Schäfer-Fröhlich Schiefergestein - 2 599 kr

Upprepning är alla intressanta texters självklara dödsruna. Men. Schäfer hade inte varit Schäfer om inte vinets gaser är av det mer utmanande slaget (Upprep från TS 18 nov). Men som vanligt övertygar vinet med en sprudlande och trevlig upplevelse i munhålan. Lekfullt svingott med lime, fläder och ett perverst slickande på stenar i pole position.

Till Systembolaget
Peter Lauer Fass 12 Unterstenberg

Peter Lauer Fass 12 Unterstenberg - 269 kr

Subtila drag på päronkvarnen möter en kalkrik basilika som precis nuddar vid burken av honung som blivit något förpestad av små droppar pressad lime. Här vi alltså en efterlängtad producent som undertecknad passionerat håller kär. Det finns en läcker sötma i svansen vilken tillsammans med syran skruvar upp saft-volymen till 10. Gott som tusan. Håll även utkik efter faS 9 från samma producent - emoji med tungan ute.

Till Systembolaget
Bergström Winery Old Stones

Bergström Winery Old Stones - 259 kr

Något reduktiv vid första sniffen men dörren öppnas efter en kortare stund i det fria. Kavajen är skräddad i storlek sval men innanmätet är generöst och kaxigt. Willamette Valley möter Trump och här tummas det inte på gröna äpplen, apelsin, ananas, flinta och välavvägda fat. Mycket chardonnay för pengarna sa Helena.

Till Systembolaget
Meursault Sous la Velle

Meursault Sous la Velle - 579 kr

I nuläget ett vackert men dovt muller av adressatens godbitar. Gula äpplen, rökpuffar, smör, patisserier och övermogen citron. En krämig och ömt smekande struktur som viskar Meursault hela vägen till banken. Formen bra, hyddan rund och klunkarna bäljande. 

Till Systembolaget
Daniel Bouland Délys Morgon

Daniel Bouland Délys Morgon - 2 999 kr

En doft som direkt väcker till väckelsemöte. Tänk en ask läkerol där lakritsen får sällskap av hallon, blåbär och diverse florala hymner. Märkt av vingårdsläge och 2018s väderlek i den meningen att det finns något omedelbart och charmigt som viskar om en snabbare förtäring än tidigare årgångar och cuveér. Gott! 

Till Systembolaget
Hautes-Côtes de Beaune Domaine Jean-Marc Bouley

Hautes-Côtes de Beaune Domaine Jean-Marc Bouley - 329 kr

Rak och ledig doft med välbroderade sömmar som håller stilen och inte lossnar i näsgångarna. Vinet leviterar i munhålan där jordgubbarna är centrala med underliggande vegetation och kryddor som virke. En ungtupp som är på sin väg men behöver sina 10000 timmar x 5 för att sjunga burgundisk stämsång.

Till Systembolaget
Julia Bertram Ahrweiler

Julia Bertram Ahrweiler - 319 kr

Har Tysklands svalaste regioner tackat klimatkrisen tillräckligt frågar jag mig när Ahr-bördiga Bertrams Ahrweiler landar i glaset. Ljuvlig doft av fint sammanvävd frukt, mil från den fat-rostade jordgubbssylten man tidigare förknippade med Ahrisk spätburgunder. Den rödmörka frukten, jorden och lakritsen upplevs nästan lika bra i strupen som fredagskänslan gör i kön på Systembolaget.

Till Systembolaget
Altare Dogliani

Altare Dogliani - 179 kr

Inbjudande doft av svarta och röda vinbär, viol och björnbär. Finlemmad Dolcetto med ståltanks-aura, tydliga små nafsande tanniner och indiepoppiga särdrag. Ett vardgasvin de luxe vars umgänge med salt och fett är på Cicciolina-nivåer.

Till Systembolaget
G.D Vajra Bricco delle Viole 2015

G.D Vajra Bricco delle Viole 2015 - 599 kr

Vajra släpper två vingårdsbetecknade bestar som i nuläget har mer likheter än skillnader där ledorden är ”lovande” och ”viloläge”. Jag valde BdV i tron att vinet exploderar när det hittar sig själv samt att vingårdens mesoklimat lockar. Frukten kan enkelt förklaras lakrits-viol-cassis-körsbär vilken i nuläget maskeras av en juvenil tanninstruktur och inte helt inkilade syror. Alltså ett extremt ungt ekipage som kräver rejält med luft och rejält med blod och fett om planen är att förtära elixiret under snar framtid. Men gör världen en tjänst och avvakta. Det här är sofistikerad elegans, komplext och löftesrikt. Köp och förtär tidigast 2029.

Till Systembolaget
H & H Madeira

H & H Madeira - 339 kr

Boal på bredden och längden med viskositet samt olika arter av familjen nöt, russin, rostat bröd, kaffe, choklad, apelsin och kryddor i full swinging London style med ö-rikets syror som självutnämnda Twiggys. Julen står snart obegripligt åter för dörren och i H&H Madeira har ni drycken som tomtefar ska sugrörs-sippa med nötter i ena handen och choklad i andra.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.