Bottle loader

Tillfälligt sortiment 7 april 2021

Tillfälligt sortiment 7 april 2021

Tillfälligt sortiment 7 april - nya viner i butik

Äntligen kan jag sätta nyckeln i tändningslåset, vrida om och tuffa vidare på min flytande safari genom Systembolagets lanseringar. Efter sju lååånga månader utan granskningar rivstartar vi nu med purfärska recensioner av det så omhuldade tillfälliga sortimentet.

Comebacken fick en ljuvlig start då lanseringen 7 april bjuder på många hjältar vilket resulterar i en överanvändning av halstablett-referenser och Rudolf Nurejev. Speciellt den röda sidan imponerar där det ena charmerande vinet avlöser det andra och når sitt crescendo med Jamie Kutch felfria Pinoter som sätter mallen för en riktigt överjävligt bra jänka-pinne. 

Mycket nöje!
 

Champagne Calsac Les Rocheforts

Champagne Calsac Les Rocheforts - 499 kr

Ett självförtroende samt ett bröd med krisp förenas med små puffar av rök, steniga mineraler, gula äpplen och marsipan. Harmoniskt kittlande mousse i samklang med välsvarvade syror gör att tummen blir fet och går högt upp. Köp!


Till Systembolaget
Viña Gravonia Crianza

Viña Gravonia Crianza - 1 929 kr


Stilen kan vi men likväl njuter man av den så väntade doften av arrak, vaniljdrömmar, mogna gula äpplen, nässlor och indiska kryddor. En tonåring som likt en tonåring behöver landa för att ordentligt blomstra. Men vinet är gott, priset glasklart och glädjen stor.. 


Till Systembolaget
Beaumont Hope Marguerite

Beaumont Hope Marguerite - 519 kr

Mättad men bestämd vandrar doften av massiv citrus, örter, salta mineraler och gul frukt raskt upp i min tvådelade gas-mottagare. Ljuvligt fin i munhålan med en klockren syra som rattar olika sensationer av smakrikedom som förenar råmaterial och växtplats på bästa sätt. Det ligger en svalkande Vicks Fruity Fresh känsla över hela bygget.


Till Systembolaget
Savennières Roche aux Moines Domaine aux Moines

Savennières Roche aux Moines Domaine aux Moines - 299 kr

Yngre tappning av klassiker som brukar presenteras i en något mer aktsam ålder. Barnasinnet till trots bjuder vinet frikostigt på punschrullar, ylle, vita vinbär, honung och på den så typiskt lena och behagliga texturen. Jag älskar den, myser och pimplar.


Till Systembolaget
Bernard Moreau Chassagne-Montrachet

Bernard Moreau Chassagne-Montrachet - 615 kr

Mineralisk ungdomlig doft som knyter en knut kring sitt babyfett. Ett strukturellt felfritt vin som nyss hemkommet från BB vilar tryggt i sin juvenila linda. I dagsläget vibrerar mineraler, ananas, vaniljfluff, gula äpplen och våta stenar under ytan i en synnerligen habil Chassagne från en av områdets absoluta ess. Svingott och än mer svingott kommer det bli.

Till Systembolaget
Riecine Chianti Classico

Riecine Chianti Classico - 399 kr

Inställsam med tillräcklig pondus för att inte vara pilsk på ragg 02.30. Sangiovese i sin renaste form med klarröd frukt som drar mot syrlig, gröna örter, grusig apelsinzestiga syror och svart te. Farligt lättdrucket med fullt fokus på att tillfredsställa utan bli enformigt och simpelt.

Till Systembolaget
il-pettirosso-valtellina-superiore

il-pettirosso-valtellina-superiore - 259 kr

Hela paketet andas alpluft med svala vindar av örter, skir körsbärsfrukt och höghöjds-mineraler. Verkligen klockren i sitt skrå med vackra ballerina-kvaliteter, ljuvlig god smak och harmonisk ackordföljd. Förmodligen den bästa årgången undertecknad sippat av Il Pettirosso Valtellina från duktiga AR.PE.PE ..pe...pe….pe.


Till Systembolaget
Langhe Nebbiolo Gavarini Elio Grasso

Langhe Nebbiolo Gavarini Elio Grasso - 259 kr

Skogsbärs-nebbiolo som doftar lite utanför den “mall” man så gärna förknippar med Langhe. Strukturen viskar om ståltank hela vägen till banken och den kanonfina årgången skiner ikapp med hantverket. En flytande fifty-fifty klubba som behöver ett par timmar i karaff innan high-fiven skådas över borden.

Till Systembolaget
Guímaro Camino Real

Guímaro Camino Real - 9 999 kr

Mencia i kvadrat med blyerts, lakrisal, mineraler och örter uppbackade av en modest rondör och röd frukt från sin relation med blenden från fielden. En av områdets kejsare och mest habila vinmakare erbjuder drickglädje och rycker ett ess från sin synnerligen essiga rockärm.

Till Systembolaget
Léon Barral Jadis

Léon Barral Jadis - 389 kr

Balanserar på linan av galenskap men riktningen är rak och benen stadiga. Syrliga rönnbär och moreller stiftar bekantskap med bondgårdiga kvaliteer samt den så älskvärda Barralska garriguen. Ljuvlig struktur med sandleriga tanniner, perfekta syror och en bitterljuv finish av mättad grönska. Drick min broder drick!

Till Systembolaget
Kutch McDougall Ranch Pinot Noir

Kutch McDougall Ranch Pinot Noir - 589 kr

McDougall på bästa av humör. Nyanserade och rena aromer av färsk sval pinot-frukt, kanel och lakritspulver Nurejev-trippar rakt in i en ljuvlig struktur med len approach kryddat med bett och charm. En felfri och solklar tolkning av druva och växtplats. Homerun Jamie Kutch!


Till Systembolaget
Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir

Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir - 589 kr

Svalkan skulle göra gubben på en påse Fisherman grön av avund.. Vad? Jo renheten i helheten ger ett så pass svalt intryck att halsen balsameras av klinisk fräschör likt det en menthol-driven medicinering kan åstadkomma. Burgundisk finess från A till B med ett kommande C vid korrekt lagring. På svenska: En ljuvlig Pinot Noir.


Till Systembolaget
Château La Lagune

Château La Lagune - 729 kr

Makalöst fin doft av krämigaste cassis, mörka plommon, mynta, lite ceder och jord. Vackert finkornig tanninstruktur med ömmande syror och balanserad fruktprofil. Bdx när det är som bäst från en ljuvlig årgång. 


Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.