Tillfälligt sortiment 6 december 2019

Tillfälligt sortiment 6 december 2019

Tillfälligt sortiment 6 december - nya viner i butik

Tillfälligt sortiment den 6 december är inte bara en välfylld historia utan också en plånboksdammsugare av rang. Lanseringen bjuder på dyrgripar som väcker gåshuden till liv men också mer rimligt prissatta kreationer i vackra nyanser med fina intentioner. Här får ni inte missa guldgruvan med stort G vilket inbegriper de viner som inte ställdes fram nere i bunkern. Det finns alltså ett helt rövarband med bra viner som inte kommer beskådas i recensioner dagarna innan lanseringen. There will be blood.

Lanseringen av tillfälligt sortiment är systembolagets sätt att erbjuda mindre kvantiteter av åtråvärda drycker. Mycket nöje!

Billecart-Salmon Vintage

Billecart-Salmon Vintage - 699 kr

Doften - harmoni i sin linda - inbegriper vitt bröd, citronkarameller, våta stenar och ostron. Havet tar än mer plats i munhålan där ostronen får sällskap av tång och saltvatten i en logisk och enkom positiv bemärkelse. Maritima inslag väcker alltid ett habegär och när steget från A till B (Läs sniff till svalg)synkas är slutresultatet odiskutabelt. 

Till Systembolaget
Deutz Blanc de blancs

Deutz Blanc de blancs - 699 kr


Inbjudande aromer av citronlakrits, salmiak, grapefrukt och våta stenar. Fin form med linjära syror och soda-vatten-sprudlande viskositet som kittlar och drar från kindben till öronsnibb. Elegant är ungefär lika innovativt att skriva om en bättre BdB som att proklamera samma adjektiv på Zidane. Hugger därför första bästa synonym #grace


Till Systembolaget
Contratto Millesimato Pas Dosé

Contratto Millesimato Pas Dosé - 239 kr

Vi möter en bouquet guidad av vita blommor, persikor, gula äpplen och fuktiga stenar. Smaken är i maskopi med näsan och skruden är clean med friska vindar av fräschör som gärna blåser in över nyårsnattens clou.

Till Systembolaget
Wittmann Westhofener Riesling

Wittmann Westhofener Riesling - 239 kr

Inget snack i doften som, ställd mot föregående årgång, är chockerande öppen. Stenfrukt en masse, söt citrus, fuktig asfalt, passionsfrukt och vicks honung. Det plundras en del saliv trots sin avväpnande direkthet och visst vittnar Wittmanns Westhofener om ett råmaterial från vingårdslägen ämnade för större uppgifter.


Till Systembolaget
Pichler-Krutzler Riesling Loibenber

Pichler-Krutzler Riesling Loibenber - 389 kr

Mogen och djup doft, ålderspåslaget ger nästan förnimmelser av botrytiserad frukt men här snackar vi gamla stockar i kvadrat. Munkänslan viskar även den om en uppspeedad utveckling då alla parametrar är helt integrerade med torkad aprikos, zestig lime, ananas, diesel och gråpäron i ett förarsäte beklätt i sammet. Till Systembolaget
Les Cormiers Domaine de Villeneuve

Les Cormiers Domaine de Villeneuve - 249 kr

Här var det ett överflöd av rabarber samt citron och fluffig vaniljkaka. Smaken är kort och gott väldigt tilltalande, som en efterrätt utan sötma driven av bra råvaror och syror. Inte lanseringens bästa vin men nog tusan det godaste. Det här lockar till och med svärmor till ett köp, bara en sån sak.

Till Systembolaget
Chassagne-Montrachet Premier Cru les Vergers

Chassagne-Montrachet Premier Cru les Vergers - 799 kr

Ung, dyr och oförlöst doft massivt präglad av jobbet i källaren. Munkänslan är av det himmelska slaget och frukten navigerar fint bland träslag och mallo. 2017 är en kanonfin årgång och här har Giroud verkligen sugit musten ur Les Vergers. Brukligt ska vi låta delikata (pardon my french) burgundier bida sin tid och likaså detta alster men jäklar vad rätt vinet ligger i sin utveckling. 

Till Systembolaget
Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir

Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir - 285 kr

California Love på nosen med skogig mörkmurrig pinot-frukt och våta löv. Vill man ha en mjukstart på sin resa i pinotens vackra land är detta vin en klockren och simpel avspark på vad som kan komma bli livets match. Producenten har alltid varit habil och som insteg vittnar både gröna och blå druvor om kärlek och fingertoppskänsla.


Till Systembolaget
Clos Cibonne Tibouren Clos Cibonne

Clos Cibonne Tibouren Clos Cibonne - 199 kr

Finns det sju nyanser av hallon? Isåfall lyckas Clos Cibonne utmärkt med att plocka hem en korg. Väldigt habilt vin som känns extremt drivet av skir frukt i sin solmogna skrud. Örter, blyerts och lakrits simmar lugnt i bakgrunden. Vi som minns dennes rosé vet att det är en chef som rattar spakarna.

Till Systembolaget
Poliziano Le Caggiole

Poliziano Le Caggiole - 799 kr

En väldigt klar blå-röd frukt med florala inslag samt lite våt bark avkastar brunneliska känslor i lustcentrat. Vacker, nästan sandig textur med en finessrik helhet som skiner ikapp med syror on the money och tanniner likaså. Vi snackar helt enkelt om ett bedårande vin.


Till Systembolaget
Sassicaia

Sassicaia - 1 599 kr

En jämnt flöde av en uppsjö mörka blommor, körsbär i olika färger samt örter av hela trädgårdens slag. Det slår en varje gång vilket klockrent hantverk som ligger bakom grand old Sassi. Det är sannerligen en skräddarsydd magiker och formidabelt på alla sätt. Årgången är den bästa undertecknad sippat, så otroligt bra! Slår man upp “balans” i valfritt ordlexikon skådas en bild av Sassicaia.Till Systembolaget
Ca’ di Pian La Spinetta

Ca’ di Pian La Spinetta - 239 kr

För trygga vinstrupar och feta såser presenterar stabila La Spinetta en vettig bruksbarbera som överpresterar i sin efterlängtade årgång. Det är en förbannat kreditvärdig leverans där musklerna spänner ut bigarråer, hallon, svarta vingummi och viol pumpade med balanserade syror. 


Till Systembolaget
Crozes Hermitage Alain Graillot

Crozes Hermitage Alain Graillot - 259 kr

Grrrraaiiilllott! Är inte bara den mest Ranelid-kompatibla producenten utan den som laborerar fram några av årets mest efterlängtade viner. Alltid under lupp, höga förväntningar vilar tungt på huset i allmänhet och på den generiska C-H i synnerhet. Vinet håller sitt röda blod, svarta oliver, vita pepparkorn, lila blommor och svarta björnbär i sitt oförlösta järngrepp. Buteljen vibrerar i det tysta och en karaff i lugn och ro kommer göra storverk. Om någon i din närhet yppar “tunnel” så är det bara att be personen snällt att lämna rummet.  

Till Systembolaget
Domaine de Baal

Domaine de Baal - 318 kr

Asfalt, alladinask, fikon, björnbär, viol och bandage låter väl som en sjujäkla vinnare? Sarkasm eller inte - Klasarna är hela, filosofin grön och druvorna smekta av solstrålar vilket avkastar ett sammetslent och balanserat kraftpaket taking names and kicking as hela vägen in i nätmaskorna.

Till Systembolaget
Sarget de Gruaud Larose

Sarget de Gruaud Larose - 399 kr

Det är en subtil och snyggt dämpad doft av röda bär, humidor, löv och svarta vinbär. Fortsätter i en identisk men odämpad stil i munhålan där de tobaks-aktiga dragen får sällskap av röda vinbär och cassis. En solid Bordeaux från en solid appellation från en solid producent från solid årgång. Solid. 


Till Systembolaget

Se hela släppet här 6 december 2019

Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.