Bottle loader

Tillfälligt sortiment 4 november 2022

Tillfälligt sortiment 4 november 2022

Tillfälligt sortiment 4 November 2022 - nya viner i butik

Fredagens lansering är av arten mindre plånboksvänlig och begränsad. Det finns en uppsjö ljuvliga viner som tyvärr inte gått att prova och därför komprimeras listan till en mindre men naggande god uppställning.

Pinoterna mår bra, skumpan likaså och Barolon är av, sett till sitt ursprung, arten fantastiskt prisvärd. Av vinerna som inte provats slår jag på stora trumman för allt från Dönnhoff, Fratellis skira Pelaverga samt Ronchi di Ciallas Schioppettino som är älskvärt Old School från topp till tå.

Mycket nöje!

Pierre Gimonnet & Fils Special Club 2015

Pierre Gimonnet & Fils Special Club 2015 - 629 kr

En kavalkad av citroner och grapefrukt dominerar på näsan samt en tydligt terroir-driven luftbubbla av klinisk kalksten. Läskande och bredare i munnen där fransk nougat och mandelmassa lägger sig som en bättre påse löst i den pågående citrus-myllan.

Till Systembolaget
Lammershoek Mysteries Chenin Blanc

Lammershoek Mysteries Chenin Blanc - 189 kr

Tydlig men ungt återhållen doft som går i gula kulörer i form av apelsin och äpple. En bivaxig och len munkänsla skapar en behaglig textur och vi får sällskap av små moln rök samt våta yllevantar över doftens gula färgskala. Syran gör tvålar den vaxade kroppen och ett gott vin ser dagens ljus.

Till Systembolaget
Les Claux  Domaine Raymond Usseglio & Fils, 2020

Les Claux Domaine Raymond Usseglio & Fils, 2020 - 181 kr

En sannerligen grytig och årstidsvänlig aura skapar mustiga inslag av lagerblad, lavendel, hallon och björnbär. Nedskruvad volym i det uppskruvade potpurriet av typicitet skapar en direkt behaglig upplevelse med ett ösregn av allt en bra CdR kräver utan muller och mörka moln.

Till Systembolaget
Barolo  Figli Luigi Oddero

Barolo Figli Luigi Oddero - 346 kr

En avklädd Barolo ämnad för stora kupor utan kontemplation. En solmogen mörk-röd frukt möter grustagets mineraler med blodapelsin på toppen. Sandiga tanniner och balanserade syror i kombination med helhetens direkta tonläge skapar en bekväm och lagom-svensk-nebbiolo värd varenda krona.
Till Systembolaget
Greystone Vineyard Ferment Pinot Noir

Greystone Vineyard Ferment Pinot Noir - 399 kr

En superfin näsa med arketypiska N-Z pinotiga karaktärer av bigarråer, jordgubbar, muskot och kardemumma som känns mer svalkande svala än solmoget kyssta. Energin fortskrider i munhålan där den kryddiga tonen lägger in ytterligare en växel vilken hänger med till det bittra slutet. Gott sa Bill.

Till Systembolaget
Leeuwin Estate Art Series Cabernet Sauvignon

Leeuwin Estate Art Series Cabernet Sauvignon - 420 kr

Perfekt näsa med krämig cassis ovan bädden av mosade röda vinbär och mynta som bekvämt myser i den höstlövs-besudlade jorden. Sett till råmaterial svalkande lätt med stram ryggrad och rejäla tanniner som viskar om komplexitet och djup bortom horisonten. Snyggt och välgjort från en snidare av rang.

Till Systembolaget
Henschke Keyneton Euphonium

Henschke Keyneton Euphonium - 459 kr

Ett överdåd under kontroll.  Faten är närvarande utan att agera maskeringstejp, blodet droppar, lila plommon och svarta vinbär hänger orimligt och dinglar på Eucalyptus trädets topp. En såsig upplevelse i munnen med frodiga förtecken i sin explosion av smaker. Bara gott och redo att förgöras.

Till Systembolaget
Domaine des Héritiers Louis Jadot  Beaune Premier Cru Clos des Couchereaux

Domaine des Héritiers Louis Jadot Beaune Premier Cru Clos des Couchereaux - 471 kr

En klar, saftig och ofördärvad körsbärsjuice med kanel i baksätet och solstrålar bakom ratten. Strukturen är finslipad men närvarande och vinet befinner sig på sin första platå där ni med hjälp av en karaff samt en fetare bit fågel hjälper pavan att göra sin röst hörd.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.