Tillfälligt sortiment 3 april 2020

Tillfälligt sortiment 3 april 2020

Tillfälligt sortiment 3 april - nya viner i butik

Tillfälligt sortiment den 3 april är skeppet som kommer lastat med en komprimerad packning av nu-har-vi ställt-fram-klockan-viner. Det doftar sommar och smakar solsken med grill och plusgrader i fokus. Anomalin i historien är en pigg portugis från 1966 som smakar julafton och får håren att resa sig av lycka. 

Meddelande gällande Covid-19: Alla produkter vi tipsar om går att beställa som vanligt på Systembolagets hemsida. Notisen på deras hemsida gäller endast detta segment, alltså det  “Tillfälliga Sortimentet” som nu bara finns i butik. Samtliga butiker kan ta hem drycker ur det tillfälliga sortimentet till butikens hylla och en lokal efterfrågan kan påverka antalet.

Lanseringen av tillfälligt sortiment är systembolagets sätt att erbjuda mindre kvantiteter av åtråvärda drycker. Mycket nöje!


Kerner Manni Nössing

Kerner Manni Nössing - 198 kr

En blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Och den kommer tillsammans med en behaglig rikedom av solkysst frukt. I munnen fortskrider den florala rundturen med en kontrollerad fruktsötma doppad i en behaglig textur. Väldigt gott.

Till Systembolaget
Arbe Garbe White

Arbe Garbe White - 399 kr

Härlig doft som stinker sommar och sol. Litchii, honung, vattenmelon, söta kryddor och hela blomsterlandet samlas under samma galna tak av druvor. Speciell stil men illa smakar det inte. Känns spontant som en magisk vinnare till en snäll thai-curry.

Till Systembolaget
Fogosch Weingut Joiseph

Fogosch Weingut Joiseph - 249 kr

Från Burgenland kommer en ofiltrerad Grüner Veltliner med 24-timmars skalkontakt som vibrerar från startgrop till mållinje. En Trocadero kryddad med några vitpepparkorn, äpplemos, apelsin och persika. Vinet kidnappar dina sinnen och släpper dem först när flaskan är slut.

Till Systembolaget
Peter Lauer Fass 4 Ayler Riesling

Peter Lauer Fass 4 Ayler Riesling - 198 kr

Ljuvlig fas på fassen 4 när Lauer åter bevisar sin storhet och låter sitt smarriga signum av balanserad smakrikedom skina. Den ört-fruktiga doften eleveras till max sen tar frukten vid och när ryggraden av syror och harmonisk sötma skjuter skutan i mål går det inte att vara missnöjd. Löp och köp!

Till Systembolaget
Peter Lauer Fass 7 Ayler Kupp Spätlese Riesling

Peter Lauer Fass 7 Ayler Kupp Spätlese Riesling - 299 kr

Lauer igen, mer dämpad doft men här adderas ytterligare lager av komplexitet när salmiak, skiffer och rök besudlar den härliga fruktprofilen. Den senskördade stilen tar över rodret och den fokuserad helheten kittlar varenda por av riesling-kärlek i min kropp.

Till Systembolaget
Sybille Kuntz Orange

Sybille Kuntz Orange - 289 kr

En vacker sälta ligger som en Seltzer-filt över torkade aprikoser, citrus, röda äpplen och nyslungade honung. Strävheten inspirerar frukten till densitet vilket skapar balans vilken är vital för att stilen ska funka. Bästa årgången hittills av ljuvliga Sybille Kuntz take på ett orangevin.


Till Systembolaget
Il Frappato Arianna Occhipinti

Il Frappato Arianna Occhipinti - 308 kr

En vacker skapelse där florala slöjmoln broderas över en delikat och skir röd frukt. Vi snackar parfym, blodapelsin, saftiga körsbär och en bra mix i kryddhyllan. En elegant uppumpad lättviktare och publikfavorit som förhoppningsvis inte sticker för snabbt norrut i pris.


Till Systembolaget
Occidental Freestone-Occidental Pinot Noir

Occidental Freestone-Occidental Pinot Noir - 699 kr

Stilig semi-kryddig doft som varvas med mörka körsbär, blod och rök. En delikat liten pinne som kombinerar det bästa av avstjälkat och hela klasar vilket ger fokus i frukt med tydlig fräschör. Ljuvlig struktur med sammetslena små tanniner, passande syra och god längd. 

Till Systembolaget
Quintessence Rouge

Quintessence Rouge - 199 kr

Jag avskyr epitetet "grillvin" men uppskattar trallvänliga viner som förhöjer de annalkande grillkvällarna. Högoktaniga röda från Ventoux tillhör barbecuesåsens innersta krets av lojala vänner. Massiv och nästan perverst generös men den här vinmakaren vet hur en slipsten ska dras så slutresultatet utstrålar galant pondus. 


Till Systembolaget
Sforzato Pergiulio

Sforzato Pergiulio - 449 kr

Intressant doft där mint, nypon, läder, sirap och körsbär bildar en synnerligen inbjudande och charmig kvintett. Doften går igen i smaken med en inbäddad och närvarande garvsyra i ett ädelt och moget format. Medryckande gott och känslosamt vin för nu måste vi stötta vinmakarna i det utsatta Lombardiet och Valtellina.

Till Systembolaget
Kopke Colheita

Kopke Colheita - 799 kr

Här har vi något så härligt som en -66:a på bredden och längden. Vet inte om jag uppskattar vinet lika mycket som Paint it Black (7 maj 1966) men det är målat med flera färger av mognad och smakar fantastiskt. Läder, rålakrits, torkad men vital citrusfrukt som drar mot gul och orange där apelsin representeras på minst tre vis, valnötter, orientaliska kryddor och kaffe. Mycket läckert med ös kvar i maskineriet.


Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.