Tillfälligt sortiment 28 februari 2020

Tillfälligt sortiment 28 februari 2020

Tillfälligt sortiment 28 februari - nya viner i butik

Tillfälligt sortiment den 28 februari är lanseringen som beskrevs av undertecknad som "Go berzerk" direkt efter skribentprovningen. Om årets två tidigare släpp varit ok, tacomys och mellanmjölk exploderar fredagen med en uppsjö lysande ++ viner. Speciellt våra kära blå druvor bjuder på ett overload av godsaker och i skrivande stund har I-landsproblemet "Kill your darlings" första gången uppenbarat sig. 

Och då har jag inte ens nuddat vid buteljerna som inte ställdes fram. Framskjutna Sadie, magiska storebror BN Piedrasassi, Marengos Brunate, vulkanjuice från Versante och mycket mer. Det kommer bli en stökig fredag så var snälla mot varandra i kön och på alla forum. 

Lanseringen av tillfälligt sortiment är systembolagets sätt att erbjuda mindre kvantiteter av åtråvärda drycker. Mycket nöje!

Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume

Brocard Chablis Premier Cru Fourchaume - 275 kr

Chablis på längden och bredden då adressatens typiska drag står som spön i backen. Rökfuktiga stenar, anis, citronskal, gröna äpplen och lakrisal delar rum i näsan och tar en extranatt i munhålan. Syrorna bäddar ner nattgästerna i en lagom sval säng utan tyngdtäcke och varma element. Stiligt. 


Till Systembolaget
K.Wechsler Riesling Trocken

K.Wechsler Riesling Trocken - 158 kr

Tänk en grön skog där regnet öser ner och fukten påverkar hela systemets naturliga gas. Det är den gasen tillsammans med nyslagen syrén, blommande nektar och fläderblom som genomsyrar upplevelsen och på detta florala potpurri landar en syra som spritter och sprakar.   


Till Systembolaget
Van Volxem Saar Riesling

Van Volxem Saar Riesling - 169 kr

En tydlig doft som tar ett jämfotahopp upp ur glaset och miagye-sparkar näsan rätt till Mosel. Avslappnad och subtil munkänsla för ett vin klätt i rieslingens färger men lindansarens gång tassar elegant mellan olika citrus-element, färsk stenfrukt och klingande mineraler.

Till Systembolaget
Savennières Roche aux Moines

Savennières Roche aux Moines - 298 kr

Klassisk så in i lucifers sommarstuga med ylle, våta kläder, marsipan, mogna gula äpplen och droppar av honung. Ostbrickans fin fina vän visar upp klockren balans i alla sinnen utan att ge vika eller ta stryk. Evigt vin men i min meningen som godast i nuvarande vitala fas. 

Till Systembolaget
Pouilly-Fuissé Tête de Cru Clos des Prouges

Pouilly-Fuissé Tête de Cru Clos des Prouges - 399 kr

Initialt reduktiv med trästicka, rök, flinta och citrus på bred men ung Chardonnay-dämpad front. Formidabelt i den meningen att årgångens kickar smörjer varenda krom till max. Extremt fin harmoni där balansen nästan blir en smak i sig. Tänk att det finns stackare som av ren hjärntvättad princip inte uppskattar stilen. 


Till Systembolaget
Tolpuddle Vineyard Chardonnay

Tolpuddle Vineyard Chardonnay - 379 kr

En ljuvlig sak från kyliga Tasmanien med mallo-fetma och stiliga fat i harmoni med en djävulskt, ja nästan tasmanskt djävulskt snygg syra vilket skapar meursault-vibbar och textur samt slicka på sten-mineraler, nypressad grape, vit persika och rostade hasselnötter.

Till Systembolaget
Château Thivin Reverdon

Château Thivin Reverdon - 188 kr

Läckert blodigt, superläckert mineraliskt och tillgängligt som en boråsare på Grabbarna Grus . Ett vin som gjort för leende och klackarna i taket. Lite svarta pepparkorn annars fullt blås på röda bär och glädje. Köp!

Till Systembolaget
Cavallotto Langhe Nebbiolo

Cavallotto Langhe Nebbiolo - 323 kr

Så där underbart tydligt vin. Utsläppet från glaset skriker inte bara nebbiolo utan, sticker ut hakan, också Langhe i en bred integrerad stil. Nypon, läder, grusad citrusfrukt och röd skir sexighet. Bygget bygger på balans och är redan i ett stånd av drickvänlighet. En av de bästa LN på marknaden.

Till Systembolaget
Barolo Azelia

Barolo Azelia - 319 kr

Generös doft av mörka körsbär, sötlakrits och apelsinskal. Lite fetare och baroliskt i en kvalmig (på ett bra sätt)och maffig stil där strukturen står upp fint utan att förädla tandköttet med överambitiös garvsyra. Modernt generöst utan överdriven smink och maskeringstejp.

Till Systembolaget
Território Vivo Baga Filipa Pato

Território Vivo Baga Filipa Pato - 248 kr

Alldeles ljuvlig Baga med attityd och en underbar syrlig röd-blå bärig frukt, kryddigt djup och grusig aura. En finlemmad grön tanninstruktur som jobbar klockrent tillsammans med en stridslinje av syror. En sval fullträff som tar ett steg upp jämfört med senaste årgången och får en given plats i varukorgen.

Till Systembolaget
Altaroses

Altaroses - 198 kr

Ner direkt på jorden med en sval, smekande arsenal av mosade jordgubbar och hallon där trädens löv faller över den röda frukten och den massiva högen krattas med biodynamiska händer. En Garnacha med bra självförtroende utan explodera och förlora sig själv i alkohol och sylt. 

Till Systembolaget
Piedrasassi PS Syrah

Piedrasassi PS Syrah - 235 kr

Ingen kontemplation eller komplex analys här, bara svalkande porr. Finlemmad och snäll syrah där den purfärska frukten, lavendeln, violen och det blodiga köttet är stjärnorna och garvsyran smekt till att tjäna vinets mening vilket är pur glädje på flaska. Servera svalt och njut till tusen. Kika som sagt på storebror Bien Nacido också, mer djup och komplexitet men samma glädjespridare.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.