Bottle loader

Tillfälligt sortiment 28 April 2023

Tillfälligt sortiment 28 April 2023

Tillfälligt sortiment 28 April 2023 - nya viner i butik

Månadens sista lansering startar med mousserande lyx och rundar av med stock-fet elegans. Emellan flyter en grym arneis, riesling-energi, en modern klassiker i årgångs-lätt skrud, italiensk mylla och friserad pinot noir.

Häng på låset, i en del fall det kommer gå undan, och köp en ny karaff.

Mycket nöje!

Louis Roederer Cristal 2015

Louis Roederer Cristal 2015 - 2 659 kr

Ung men rik doft av stjärnfrukt, hyvlad ved, fransk nougat, kex och en berg-o-dalbana av citrusfrukter. En balanserad mousse och krämig textur i kombination med sylvassa syror skjuter bubblorna till månen och skriker om stora ting när himlakroppen rundats. Ett svindyrt ess med attityd, ett mästerverk i vardande. 

Till Systembolaget
Roero Arneis Cascina Luisin

Roero Arneis Cascina Luisin - 179 kr

Ett av lanseringens riktiga utropstecken och tveklöst en av de bättre och godare Arneis som kittlat denna tunga. Våta stenar, citronskal och örter i en härligt nervkittlande förpackning som vibrerar av fräschör och charm. Ett riktigt sommarvin som vi köper minst två flaskor av.

Till Systembolaget
Rabl Riesling Vinum Optimum Weingut Rudolf Rabl

Rabl Riesling Vinum Optimum Weingut Rudolf Rabl - 159 kr

Rabl är alltid stabil och trofast sin fingerspitzengefühl som cementerat varumärket som pålitligheten själv. För ringa peng bjuder producenten på en fullmatad historia dominerad av saftiga gråpäron, solstrålad persika och grönaste zesten lime. Vinet smakar vårkänslor med glasklar frukt i tillgänglig stil.

Till Systembolaget
Keller Riesling Trocken

Keller Riesling Trocken - 185 kr

Päron, skiffer, citronvatten och ingefära. Den nedskruvade terroir-drivna doften får ett rejält vibrato i munhålan där ljudstyrkan skruvas upp och smaken går i linje med färgbandet presenterat för näsan. Vinet är ungt och behöver sätta sig. Cirkus 1-3 år bör räcka för integration.

Till Systembolaget
Morgon Côte du Py Jean Foillard

Morgon Côte du Py Jean Foillard - 339 kr

En modern klassiker som, välförtjänt, får en större och större skara supportrar efter varje avslutad flaska. I 2021 är den mer eleganta Foillard tillbaka och går balansgång på linan av vad filosofin i dagsläget bemästrar i form av lägre alkohol och röd-blå frukt utan att inte bli ogint vattenfall. Jag köper men lägger undan i minst 5 år. När den heliga balansen har uppnåtts väntar stora klunkar, så häng på låset men bida tiden efter. 

Till Systembolaget
Poliziano Asinone

Poliziano Asinone - 442 kr

Finslipad med snygga tanniner, ylande syror och ungdomens riviga stil på gaspedalen. Här krävs det karaffering och mat för att vinet ska sjunga ut sina arketypiska drag av mörka körsbär, grusiga mineraler, bonniga ört-mylla, ceder och subtila nagellack. Saknas mat och karaff ordineras ryggläge i en ansenlig mängd år.

Till Systembolaget
Pernand-Vergelesses 1er Cru Fichots Olivier Leflaive

Pernand-Vergelesses 1er Cru Fichots Olivier Leflaive - 479 kr

En kompakt doft av mörka bär, kryddor och blodigt järn under inflygningen mot en fin och felfri mjuklandning på tungan där en sammetslen stringens och stilig fruktprofil pokar på uppmärksamhet. Rosépeppar tar sin plats i den mörka frukt-myllan och smaken är lång och i harmoni. Tillrättalagt utan överraskningar men väldigt gott.  . 


Till Systembolaget
Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes  Château de Laborde

Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes Château de Laborde - 569 kr

Kanel och muskot tar bigarråer och blodapelsiner i handen och vandrar upp för näshålans branta sluttning. Direkt i munnen känner man att det finns en enorm, oförlöst potential i vinet men stockarnas värdiga ålder skänker den juvenila upplevelsen en nödvändig generositet. Här gäller 2-3 timmar i karaff för att lösa upp sömmarna.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.