Tillfälligt sortiment 27 mars 2020

Tillfälligt sortiment 27 mars 2020

Tillfälligt sortiment 27 mars - nya viner i butik

Tillfälligt sortiment den 27 mars får agera ljus i det rådande mörker som kidnappat våra liv. Att medvetet uppmuntra till konsumtion står inte på agendan men att för en minut läsa och tänka på något annat kan vara en befriande nödvändighet som förhoppningsvis uppskattas.  

På grund av rådande situation med Covid-19 går det tyvärr inte att beställa drycker ur Tillfälligt sortiment. Men vinerna kommer finnas i utvalda butiker. Sök efter din butik eller närliggande på Systembolagets hemsida. 

Lanseringen av tillfälligt sortiment är systembolagets sätt att erbjuda mindre kvantiteter av åtråvärda drycker. Mycket nöje!

Hervieux-Dumez Special Club Premier Cru

Hervieux-Dumez Special Club Premier Cru - 496 kr

Glaset kommunicerar ett tilltalande språk som nuddar vid en retorik a la Ranelid med flavors av ananas, vit nougat, kex, grapefrukt och rabarber. Direkt i sin glädje och syrorna känns redo att skjuta ekipaget till the next level Champagne. Gott hela vägen till riksgränsen. 

Till Systembolaget
Keller Riesling Trocken

Keller Riesling Trocken - 172 kr

Lite anis, mycket mineraler, timid citrusfrukt och extrovert örtighet. Keller justerar och kopplar greppet om den varma årgången som den mästare han är. Pris kontra klunkar kontra smilband och så vidare.


Till Systembolaget
Estate Argyros Assyrtiko.

Estate Argyros Assyrtiko. - 199 kr

Så fort jag sniffar på druvor ynglade av gamla stockar från Pyrgos på Santorini dör en snigel. Rigorös noggrannhet i vingården, med alla knep i boken för att undvika pluskonto på soltimmar, avkastar en orörd assyrtiko som doftar och smakar tång, sälta, grillad citron, citrongräs och vulkaniska mineraler. Startklar och sammansatt med en angenäm finish. 

Till Systembolaget
Schloss Gobelsburg Ried Lamm 1 ÖTW Grüner Veltline Schloss Gobelsburg

Schloss Gobelsburg Ried Lamm 1 ÖTW Grüner Veltline Schloss Gobelsburg - 369 kr

Grüner veltliner tillhör sannerligen inte druvorna som undertecknad sätter på en piedestal. Men här blommar den ut till fullo och finner inre ro med kryddiga drag marinerade i karakteristisk frukt och grönska. En schnitzel swiper höger på Tinder.

Till Systembolaget
Anitya Haget Emmanuel

Anitya Haget Emmanuel - 299 kr


Något dämpad bouquet i nuläget med syrlig citron, ylle, konserverad frukt och flintiga mineralerna. Öppen som en bok när vinet nuddar smakcellerna och sagan berättar om en harmonisk chenin blanc med alla älskvärda drag intakta och strukturellt uppbackade till max. 


Till Systembolaget
Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel

Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel - 229 kr

Om vi mixar dagg på asfalt, stänk av petroleum, basilika, solmogen lime, kalksten och citronskal med en semi-utjäst druvmust samt citron-stinn syra och tappar upp på stora buteljer ämnade för stordåd. Då, då har vi kul.

Till Systembolaget
Juliénas Clos des Chers Laurent Perrachon

Juliénas Clos des Chers Laurent Perrachon - 179 kr

Snygg doft med olika nyanser av röd frukt, järnrik jord och våt gräsmatta. Segertåget fortsätter på samma bana när vätskan lämnar glaset och en närande gamay när en törstig strupe när den behagas näras. 

Till Systembolaget
Brouilly La Croix De Rameaux

Brouilly La Croix De Rameaux - 239 kr

Lite skit under naglarna, krossade svarta pepparkorn och körsbär. Finkalibrerad med acceptabel grön struktur och blygsamt tanninbett. Vad som skedde senaste varma årgången vet endast vinmakaren och Dionysos men att vi inte befinner oss på en solstol söderöver är väldigt välkommet. Back to the magic square one. Thank god.

Till Systembolaget
Saumur-Champigny Terres Rouges

Saumur-Champigny Terres Rouges - 198 kr

Härlig och närvarande typicitet med allt vad innebär av gröna drag, mörk frukt, jord och blod. Dödsklunkigt josig utan att tumma på struktur med en über-klassisk aura som skriker SAUMUR!. När en lysande vinmakares gröna händer ynglar av sig pur cabernet franc är det onekligen smaskens till sista grönröda sippen.

Till Systembolaget
Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo Elio Grasso

Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo Elio Grasso - 249 kr

Sällan insupit en Nebbiolo så präglad av en doft som sjunger sommar. Blomsterlandet är närvarande med en divergens av floral nyansrikedom och bären är färska, röda och lyssnar efter hallon och smultron. En lättviktare med ungdomligt lite vresig struktur och massa charm.

Till Systembolaget
Castro Candaz Finca el Curvado

Castro Candaz Finca el Curvado - 239 kr

Pepprigt till tusen med korn i kulör svart ,vit och grön malda över en sval röd frukt strösslad med mentol. Allt är väldigt tilltalande och ryggraden känns harmonisk för att ratta stordåd. Det Vicks-blåaktiga slutet klagar jag inte heller på. 

Till Systembolaget
Château Larrivet Haut-Brion Rouge

Château Larrivet Haut-Brion Rouge - 410 kr

Stilig doft där ceder, våta löv, cassis, plommon och nyfödd mynta dominerar. Stringens till tusen med slående logik i sin tydliga kommunikation. Lägg dig ner och sov din stiliga sate så ses vi i Nangijala.


Till Systembolaget
Manzanilla Pasada en Rama Pastora

Manzanilla Pasada en Rama Pastora - 129 kr

Salta stenar, tång, ostronskal, kronjäst, omoget päron och mandlar placerar sig mitt i en citrusfrukt marinerad i umami. Sammetslen textur med tyngd som känns tyngdlös. Sanslöst, sanslöst mycket djup och personlighet för sin peng. En strålande stjärna alena men John Lennonsk kombinerad med en ocean av maträtter. Imagine that... 

Till Systembolaget

Visa hela lanseringen 27 mars 2020

Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.