Bottle loader

Tillfälligt sortiment 27 Januari 2023

Tillfälligt sortiment 27 Januari 2023

Tillfälligt sortiment 27 januari 2023 - nya viner i butik

Vin-fantaster lyssna upp, eder mättnad ligger i dagens vinösa holmgång. Detta på grund av en imponerande bredd till överkomliga prisbilder där vi undviker en direkt halvering av veckans lönekuvert.

I vanlig ordning finns där ess som inte provats och då tänker jag främst på  Tolpuddles magiska duo, Darnauds läskande Syrah samt tokhajpade Sadies och dennes Columella. Säkra kortet Elio Sandri var tyvärr korkskadad på provningen men i vanliga fall snackar vi om ett stort och ytterst levande vin.

Mycket nöje!

Grauburgunder Wagner Stempel

Grauburgunder Wagner Stempel - 146 kr

Timid och subtilt floral med steniga mineraler och färska citroner. Tydlig helhet med stenflisiga mineraler, bra syror och perfekta mängder ister. Blir absolut inte tung bara krämig. Snyggt och grymt bra för sitt pris. En Pinot Gris med energi. Bara en sån sak.

Till Systembolaget
Max Ferd Richter Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett

Max Ferd Richter Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett - 189 kr

Här finns inbjudande värme och charm men mosel-mineralerna inbäddade i en anis-och citron-karmellig slurp-juice av finaste snitt är intakta. Lättsamt ledigt och skapat för direkt konsumtion.

Till Systembolaget
Bodegas Zarate Albariño

Bodegas Zarate Albariño - 194 kr

Aromatisk utan att kidnappa glaset. Helheten stavas “lugn harmoni” utan att autencitet och druvtypiska drag går förlorade. Väl avvägd med strålande syror som rattar druvan i en ytterst älskvärd, energisk och saltskadad riktning. Gott!

Till Systembolaget
Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo

Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo - 277 kr

En snygg doft av mandel, grapefrukt, grönt äpple och solkysst citron. Ung och ivrig i sin struktur där olika kulörer av citrusskal och knallpulvet-mineraler landar rätt in i strömmen av syror och fräschör vilka ber på sina knän om avhållsamhet i något år för optimerat klimax.

Till Systembolaget
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile - 469 kr

Explosiva syror styr den arketypiska skutan och optimerar frukten från de branta sluttningarna inom Trimbach harem. Kalkstenig mineralitet ger puffar av rök till den blomsterprydda frukten där gråpäron och persika lyser med sin saftiga närvaro. Alsace en masse!

Till Systembolaget
Reflets de l’Âme Vacqueyras

Reflets de l’Âme Vacqueyras - 169 kr

Viol-pistoler, hallon och örter fint fördelade över en svalkande och frisk historia ämnad för det mustiga köket. Vacqueyras, precis som hela södra rhonedalen behöver fräschör för att ducka den själlösa syltburken. Här sitter skruvarna vilket ger en upplevelse bortom prislappen och ett säkert kort att spara till varmare månader och glödhet grillkol.

Till Systembolaget
Langhe Nebbiolo Piero Benevelli

Langhe Nebbiolo Piero Benevelli - 199 kr

Jordgubbar, nypon, apelsin och grus sätter arom-tonen i en logisk följdriktigt historia med delikata tanniner som smälter över en ytterst tilltalande korg av röd frukt. Som en slipsten också vidare.

Till Systembolaget
Gabaxo Olivier Riviere

Gabaxo Olivier Riviere - 197 kr

Ett litet charmtroll som aldrig blir för simpelt då det kan stoltsera med en seriös ryggrad av arbetande syror. Inte direkt normen då lätta händer hanterar en pepprig kryddighet som ligger som en subtil matta under den lila frukten. En frisk och modern fläkt som skriker “poppa mig!”.

Till Systembolaget
Fattoria Poggerino Chianti Classico

Fattoria Poggerino Chianti Classico - 207 kr

Klassisk doft av mörka körsbär, örter och solmogen apelsin. Finkalibrerat med ungdomlig charm och ursprungs-lojal sisu. Gröna fingrar har skapat den rätta mixen mellan struktur och charmerande frukt och då finns det faktiskt inget att klaga på.

Till Systembolaget
Nizza Frasca la Guaragna

Nizza Frasca la Guaragna - 246 kr

Tydlig doft med fokus på lila blommor, körsbär och en stor buske svarta vinbär. Följaktligen får vi en mörk, seriös och god vuxensaft med stiliga syror och finslipade tanniner.  Behagligt och sandigt snyggt.

Till Systembolaget
Duckhorn Vineyards Napa Valley Merlot

Duckhorn Vineyards Napa Valley Merlot - 240 kr

Nu vi snackar ank-horn i liten flaska. Mjuk och snygg Merlot med hallon, plommon, svarta vinbär och cigarr i ungdomlig harmoni med en karaktär ämnad för ett långt liv. Köttvänligt deluxe och väldigt gott. En perfekt möjlighet att prova värdiga droppar av en, nu mer, underskattad druva för rimliga pengar.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.