Bottle loader

Tillfälligt sortiment 26 november 2021

Tillfälligt sortiment 26 november 2021

Tillfälligt sortiment 26 november 2021 - nya viner i butik

Så här på målsnöret till årets dyraste månad är det med bitterljuva ord jag försöker snickra ihop ett av årets mest plånboksovänliga släpp. Det är stort, det är mångsidigt, det är underbart. Ett stycke julklappsviner som tar oss från Champagne till Sonoma Coast och just vid start-och målgång hittar vi kanske släppets största storheter. 

Men där mellan bjuder två tyskar, en duo fransmän och en ljuvlig kvartett italienare upp till vacker och smakfull dans. 

Mycket nöje!

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut - 640 kr

Utsökt balanserad och autolys-stinn champagne signerat Charles Heidsieck. En smörig kakbotten med smulade kex möter en syradriven och svalbeklädd hinna av finaste citrusfrukt, solmogen stenfrukt, saftiga gröna äpplen finkalibrerad kryddighet. En kontrollerad pondus som fortsätter att ge långt efter sista sippen. 


Till Systembolaget
Haardt Riesling

Haardt Riesling - 189 kr

Balanserad och lättsam på näsan med lime och stenfrukt centralt. Oväntat och positivt rivig i munnen med rejäl kick-ass syror och fin sval citrusfrukt i en, för priset, orimligt lång eftersmak och finish. Ett glasklart klipp.

Till Systembolaget
Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels Weingut Leitz

Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels Weingut Leitz - 359 kr

Kryddor och rheingauska mineraler insmetade i grapefrukt, örter och zestig citron. En New School Schlossberg som är bättre än någonsin där struprensningen kommer på köpet och varenda skruv sitter på sin juvenila plats. Framtiden ser ljuvligt ljus ut.

Till Systembolaget
Pouilly-Fuissé Solutré Auvigue

Pouilly-Fuissé Solutré Auvigue - 279 kr

Smör, ananas, grapefukt och nötter sitter på i fören på loket som med expressfart går söderut på den burgundiska järnvägen med slutdestination Mâconnais. Fint kräm i den krämiga smaken där en lätt skalbeska och fluffig vanilj tar aromerna i handen och dansar över linan av balanserad smakrikedom. En ytterst habil och lovande chardonnay.

Till Systembolaget
Saint-Aubin La Princée Domaine Hubert Lamy

Saint-Aubin La Princée Domaine Hubert Lamy - 449 kr

Barnarovig vit bourgogne från strålande producent. Citron, gröna äpple, vita blommor, nötter och juvenilt kalkig syra och struktur. Detta är ett vin som förtjänar sin plats på denna lista lika mycket som det förtjänar 4-5 år i källaren. Ryggrad och råmaterial finns sannerligen. 

Till Systembolaget
Caparsino Chianti Classico Riserva

Caparsino Chianti Classico Riserva - 329 kr

Blod, grus, rejäla lager av örter, körsbärsdalen, gröna men finslipade tanniner och syror med sing. Uttrycket precis som vinproducenten är synnerligen älskvärt. Lammracks Bitte!

Till Systembolaget
Cavallotto Langhe Nebbiolo

Cavallotto Langhe Nebbiolo - 325 kr

Ett underbart tydligt vin. Utsläppet från glaset skriker inte bara nebbiolo men också Langhe i en bred integrerad stil. Nypon, läder, grusad citrusfrukt och röd skir sexighet. Bygget bygger på balans och är redan i ett stånd av drickvänlighet. En av de bästa LN på marknaden men mineraliskt grepp och omfång av röd frukt som är få Langhe förunnat.

Till Systembolaget
Castello de Verduno Barbaresco Castello di Verduno

Castello de Verduno Barbaresco Castello di Verduno - 349 kr

Söt och skir doft av körsbär, violer och mynta. Behaget fortskrider när en behaglig apelsinsyra, rosor, viol och sursöt bärfrukt tillsammans med finlemmade tanniner slår en knut kring tunga och sinnen. En direkt och flörtig Barbaresco med fräschör och kvaliteér som uppmuntrar till farligt snabba klunkar. 

Till Systembolaget
Barolo Ravera di Monforte Benevelli Piero

Barolo Ravera di Monforte Benevelli Piero - 449 kr

Generös doft av mörka körsbär, sötlakrits, nypon, båtvarv, hallon och apelsinskal. En  elegant maffig stil där strukturen står upp fint utan att förädla tandköttet med överambitiös garvsyra (för att vara ung nebba) Glasklar och hyfsat direkt i fas utan överdriven maskeringstejp men nog tusan är den stadig nog att förtjäna behjälpligt motstånd på tallriken. 


Till Systembolaget
Littorai Les Larmes Pinot Noir

Littorai Les Larmes Pinot Noir - 1 259 kr

Sensuellt fluffig med rosa moln av jordgubbar, mörka körsbär, granatäpple, undervegetation och mineraler. En härlig balanserad och ruskigt tilltalande Sonoma Pinot Noir som med självförtroende intar hela lustcentrat av synapser och lämnar ingen nervcell orörd. Ett väldigt gott och stiligt vin.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.