Tillfälligt sortiment 24 januari 2020

Tillfälligt sortiment 24 januari 2020

Tillfälligt sortiment 24 januari - nya viner i butik

Nytt år, nya utmaningar men framför allt färska lanseringar. Tillfälligt sortiment den 24 januari går inte till historien som släppet som förändrade världen men här finns en jämn ström av goda och användbara viner.  Sweden is representing, Grekland likaså och visst kniper en Baga en plats i den röda fransk-italienska dominansen. Bland de viner som inte ställdes fram i bunkern bör ni kika på den alldeles förträffliga producenten Hofgut Falkenstein från Mosel samt hela rangen från The Sadie Family - Ett av Sydafrikas verkliga ess till vinhus. 

Lanseringen av tillfälligt sortiment är systembolagets sätt att erbjuda mindre kvantiteter av åtråvärda drycker. Mycket nöje!

Skepparps Grand Prix Rosé

Skepparps Grand Prix Rosé - 298 kr

Skepparps blekröda snitsare bjuder på en elegant fräschör med subtilt finstämda röda drag. Vi snackar smultron, röda vinbär samt rabarber, nypressad citron och svarta vinbärsblad. Visst pumpar det lokala hjärtat men nog tusan är det stiliga rosa bubblor.


Till Systembolaget
Cabi sehr Nett Riesling

Cabi sehr Nett Riesling - 248 kr

Regnvatten, lime, persika(vit) mineraler och skyhöga syror förpackade i en halvtorr moselian. Det spritter och kittlar från topp till tå och vuxenkalas med bomber och gas känns bara rimligt. 


Till Systembolaget
Santorini Assyrtiko Santo Wines

Santorini Assyrtiko Santo Wines - 189 kr

En snustorr cocktail av salta medelhavsvindar med puffar av vulkanrök, dämpad gul frukt och örter introduceras för näsans två ingångar. Behaglig densitet med mjölkig textur som inte ruckar på syror och stjärnglans. καλός!

Till Systembolaget
Herri Mina Domaine Brana

Herri Mina Domaine Brana - 279 kr

Gummislang, gula plommon, solmogen citron och örter kickar loss arom-analysen. I munnen avkastar den höga syran kombinerat med en citrusdriven fruktprofil ett vin med ett bra grepp trots sin rätt rundlagda figur. Kul och väldigt gott. 

Till Systembolaget
Marko Gure Arbasoak

Marko Gure Arbasoak - 199 kr

Ett behagligt vin som har en del gemensamt med karaktärer av spontanjäst öl. Vi snackar halm, havre, citronskal, örter och salivframkallande struktur. Inget ph-värde som en lambic men nog är det drag under galoscherna. Spännande skal-kysst uttryck. 


Till Systembolaget
Neudorf Rosies Block Chardonnay

Neudorf Rosies Block Chardonnay - 238 kr

Dämpad doft av fat, ananas, cigarr-rök och flinta. Behaglig munkänsla där vi finner en fin harmoni mellan hela processens beståndsdelar. Lite ister men kanterna är slipade och en väldigt vettig pava chardonnay ser dagens ljus.


Till Systembolaget
Barolo Trediberri

Barolo Trediberri - 298 kr

Stilig doft där nyponbusken är i full blom, rosenbladen torkade, hallonen kärnfriska och apelsinskalet sött. Finstämd och behaglig men något oförlöst. Här finns mängder av göttigheter om vi bidar tid i karaff el källaren. Ett klockrent köp. 

Till Systembolaget
Lagar de Baixo

Lagar de Baixo - 169 kr

Kan kolsyrejäst Baga med fin energi och fräschör från en av portugals absoluta mästare vara något? Visst är det så, avskalat och svalt utan att tumma på balans och komplexitet med ett nätt litet potpurri av julkryddor, mineraler, vilda skogshallon, lingonris och mörka plommon. 


Till Systembolaget
Bourgueil Trinch Domaine Catherine et Pierre Breton

Bourgueil Trinch Domaine Catherine et Pierre Breton - 179 kr

Behagligt blodig och blåfruktig med en touch av grön paprika, torkad koriander och mynta. Smaskigt till sista sippen men rivigt som en snåblåst i november vilket gör att hela handen pekar på källarens mörkare rum. 

Till Systembolaget
Bandol Rouge Château Vannières

Bandol Rouge Château Vannières - 278 kr

Här möter vi en frukt med röda sken i sin mörka skrud strösslad med ett ton av örter och matjord. Mourvèdre för alla som älskar bra mourvèdre där skenet i rött stavas en blygsam dosering grenache. Köttigt sammetslent med en fin pondus som emellertid väger lätt på vågen. Perfekta tanniner, bra syror och lång clean finish. 


Till Systembolaget
Château Poujeaux

Château Poujeaux - 365 kr

Så där klassisk i stilen med stram rikedom och polerad elegans. Bdx med emfas där markörer som viol, ceder, svarta vinbär, mynta och björnbär armkrokar sig fram i livet. “Stringens“ är ett ord som landar fint mitt i recensionen och djupet viskar om en finish långt bortom tungan sista smakcell.

Till Systembolaget
Cornas Les Vieilles Vignes Alain Voge

Cornas Les Vieilles Vignes Alain Voge - 597 kr

Det vibrerar under ytan - köttet, violen, pepparkornen, örterna och björnbären ligger där och skälver. Stiligt med den högre skolans syror och tanniner men i ett stadie av ungdomlig grönska. Svår skörd vilket i Voges fall innebär att druvor från toppläget La Fontaine är med och leker i slutresultatet. En långliggare. 


Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.