Bottle loader

Tillfälligt sortiment 24 Februari 2023

Tillfälligt sortiment 24 Februari 2023

Tillfälligt sortiment 24 februari 2023 - nya viner i butik

Månadens sista lansering är en massiv tillställning där, bortsett från en smakrik jänkare, Gamla Världens dominans är total. Släppet bjuder på något för alla men brittiska bubblor, en modern klassiker och Lauerska droppar hugger pallplaceringarna. Inget ont om övriga deltagare som bjuder på tydliga ögonblicksbilder av växtplatser och filosofier.

Mycket nöje!

Montlouis sur Loire La Bulapapa 2021

Montlouis sur Loire La Bulapapa 2021 - 197 kr

En doft som påminner om en varm vaniljsås som smälter över saftiga gråpäron och ananas. Balansen mellan det solmoget söta, i den perfekt fyllda fruktkorgen, och den spikraka syran i den harmoniska moussen är nycklarna som får upplevelsen att  glida genom låset. Gott och redo att förtäras utan pardon.

Till Systembolaget
Gusbourne Brut Reserve Late Disgorged

Gusbourne Brut Reserve Late Disgorged - 864 kr

En rabarberkaka toppad med smultron, vit choklad och sura gröna ess hoppar upp från glaset och sätter den omedelbart insmickrande tonen. Mer rivig och ung i munhålan där syrorna samt en vägg av kalksten dominerar och viskar om fina framtidsutsikter. Så länge vinet får en ordentlig syresättning är det allaredan ett fenomenalt äventyr.

Till Systembolaget
Dönnhoff Riesling Trocken

Dönnhoff Riesling Trocken - 169 kr

Regnmätaren med mineraler svämmar över. Lägg till gröna päron och nypressade lime och vi är hemma. Fint driv i munnen där vi smakmässigt rör oss i samma genomluftade stil som i näsan bortsett från att krusbär och ungdomligt stål slirar in från vänster.  Stabilt och gott från en av Nahes stora kejsare.

Till Systembolaget
Hermann J. Wiemer Vineyard Riesling Reserve Dry

Hermann J. Wiemer Vineyard Riesling Reserve Dry - 236 kr

Fullmatad transatlantisk aromatik av röda bär, gula äpplen, solkysst stenfrukt och krämig passionsfruktsglass. Kontrollerad fetma och kräm i munnen med integrerad, något lägre syra. Gott men ett helt annat djur än tyskarna ovan och under.

Till Systembolaget
Wohlmuth Ried Steinriegl Sauvignon Blanc 2021

Wohlmuth Ried Steinriegl Sauvignon Blanc 2021 - 227 kr

Snygg näsa med bra drag i den örtiga citrus-mylla som bekvämt landar i tunnlarna ovan mun. Här ersätter energi, nässlor, svalkande gul frukt och smekande syror den ryggradslösa opportunism som kidnappat druvan med sin stank av hyvlad sparris och ovård. Tydlig, stilig och egen. 

Till Systembolaget
Királyudvar Furmint Sec

Királyudvar Furmint Sec - 266 kr

Mer stram än föregående årgångar men leveransen av denna moderna klassiker är stabil. Som att Savennieres, Normandie och en mogen Champagne slår sig ner i fåtöljer av ylletyg och delar på en skål med semibotrytiserad frukt och arraksbollar samtidigt som de diskuterar mineral och ph-värde. En glammig panna druvmust som kännetecknas av solsken och glädje.

Till Systembolaget
Peter Lauer Fass 9 Kern

Peter Lauer Fass 9 Kern - 325 kr

Subtil med bred doft av orientaliska kryddor, basilika , lime,  och citronkarameller.  Perfekt i munnen med en levererande smakprofil i en delikat förpackning. Smaken svävar liksom på små moln. Otroligt snyggt och elegant med en perfekt ryggrad av skönsjungande syror.

Till Systembolaget
Château Peybonhomme-les-Tours  2020

Château Peybonhomme-les-Tours 2020 - 168 kr

En lagom dos brett (stall) lägger sig som en biff mellan brödet av mörka plommon, cassis och örter. Perfekt balanserat i munhålan där segertåget från näsan fortsätter. Det är en spännande utmaningen man kan pimpla för ynka 169 kr. Det är bara att poppa o köra men en kortare karaffering skadar inte.

Till Systembolaget
Bonneterre Thierry Germain

Bonneterre Thierry Germain - 169 kr

Blodigt avväpnande personlighet där skogens alla bär leker midnatts-rave i  näsan. Omisskännlig DNA från stabil vinmakare vilket här betyder en lätt och läskande Cabernet Franc som bjuder på hänsynslös och okomplicerad drickglädje för alla som uppskattar druvan.

Till Systembolaget
Mas de Libian Khayyâm

Mas de Libian Khayyâm - 189 kr

Härlig doft av hallon, björnbär och lokalproducerad garrigue. Örter och röd frukt dominanta i munhålan där en pådrivande energi möter upp en integrerad helhet i sans och balans. Den sista tredjedelen får välkommet sällskap av lakrits och mosade vitpepparkorn.

Till Systembolaget
Bourgueil Nuits d'Ivresse

Bourgueil Nuits d'Ivresse - 226 kr

Alltid en fröjd att avnjuta ett skolboksexempel av växtplats och druva. Det är liksom inget snack. Maxat med mosade svarta vinbär och mörka plommon samt mocka, blod och viol. Fortfarande i sin linda men inte främmande för skålande och skrålande. Det finns mycket att hämta och vinet blir bara bättre för varje år det får beta av i källaren.

Till Systembolaget
Dominio del Aguila Picaro Tinto

Dominio del Aguila Picaro Tinto - 296 kr

Skogens alla bär har legat på en järnrik jord i solen utan att torka. Plussa på några snurr på rosépepparkvarnen samt en vaniljstång och vi har Aguilas unga field blend Picaro Tinto i glaset. En flytande ögonblicksbild av en tydlig filosofi där en ungdomlig struktur möter en svalkande helhet vilket ger en skön motsättning som i nuläget behöver en blodig bit kött för att tämjas. Först när de två smälter samman firar vi storvinsten.

Till Systembolaget
Siccagno Arianna Occhipinti 2019

Siccagno Arianna Occhipinti 2019 - 325 kr

Dov men koncentrerade dof av mörka körsbär, örter och muskot. Påminner inte så lite om en burgundisk kreation från ett varmare läge på näsan. Mycket mer energisk i munnen där tranbär och apelsin tar sin tydliga plats tillsammans med ett fint driv av härliga syror och uppkäftighet. Gott!

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.