Tillfälligt sortiment 22 november 2019

Tillfälligt sortiment 22 november 2019

Tillfälligt sortiment 22 november - nya viner i butik

Tillfälligt sortiment den 22 november trollar fram den ena godsaken efter den andra och det hela når sitt crescendo med en energisk, gyllene sydafrikan driven av sötma. Det blir också en god morgon samt sippande på strålande fluff från Heidsieck och jästvänliga strängar brettanomyces...

Lanseringen av tillfälligt sortiment är systembolagets sätt att erbjuda mindre kvantiteter av åtråvärda drycker. Mycket nöje!

Charles Heidsieck

Charles Heidsieck - 769 kr

Väldigt klinisk i doften med ett jämnt flöde från start till mål. Här finns en klingande ren citrusfrukt, marsipan, nötter och fransk nougat i en sockervadds-fluffig kostym som börjat skrapa på en begynnelse av mognad. Ljuvligt god redan nu men inom snar framtid än ljuvligare. Slående juvenil balans där all form av attityd dämpas av den solida helheten.


Till Systembolaget
Günther Steinmetz Wintricher Weingut Günther Steinmetz

Günther Steinmetz Wintricher Weingut Günther Steinmetz - 248 kr

Stenfrukt, gummi, rök och våta stenar dunstar på glasets innanlår och studsar mot mitt dubbelpipiga luktorgan.Smakar aprikos, lime, regnvattens-saft med en underliggande flodbädd av dunderhonung och ett långlivat bränsle under huven. “Älskvärt” ska alltså in lodrät rad 8.


Till Systembolaget
La 18 Olivier Pithon

La 18 Olivier Pithon - 399 kr

Ett krutigt paket biodriven bensin skapad av grenache i grå och vit skrud fördelad 50/50. Reduktion, fat, verbena, fänkål, päron och citron kommer i en synkroniserad attack mot nos och tunga. Det här känns sammansatt och snyggt med en ljuvlig ryggrad av syror och schistig personlighet.


Till Systembolaget
The Tilbury Chardonnay

The Tilbury Chardonnay - 379 kr

En ung och oförlöst men jäkligt stilig chardonnay från down under. Adelaides högsta punkt är stockarnas självklara HQ och filosofin kan bäst beskrivas som naturlig minimalism. Laser-syror och mineraler går hand i hand med nötter, gröna äpplen, grapefrukt och en vacker fathantering.  

Till Systembolaget
Morgon Côte du Py Jean Foillard

Morgon Côte du Py Jean Foillard - 299 kr

Foillard Morgon Cote du Py är ett av de där vinerna som håller hela det tillfälliga sortimentet i sitt eget järngrepp. Puts och vinerna är väck. Tyvärr frånvarande på skribentprovningen, mina intryck förlitas på fältstudier. Puristerna, författaren inkluderad, lär sakna den magiska symbiosen av frukt och låga doser volatila syror. Foillard har i 2017 ett annat kall och detta kall förenar den finaste röda frukten med florala kastvindar, stenkross och körvel utan att tumma på leverantörens erfarna handlag. Köprek består.


Till Systembolaget
Travaglini Giancarlo Gattinara

Travaglini Giancarlo Gattinara - 249 kr

Travaglinis “enklare” alster står ofta för en stabil leverans i den "snällare" skolan av nebbiolo. Redan i en behaglig fas där strukturen går hand i hand med fruktprofien utan att saker och ting kamoufleras av varandras babyfett. Ett litet borstat klipp. 

Till Systembolaget
Guímaro Finca Meixeman

Guímaro Finca Meixeman - 279 kr

En återkommande favorit som med sin blyerts-stinna blodigel-blåa frukt och aura av fiesta kapar knorren av första bästa Iberiska gris. Ge det 2-3 år vilket räcker för att addera ett extra lager som ger förnimmelser av dalarna i Norra Rhone - vilket ALLTID är av nytta.

Till Systembolaget
Chinon Clos de la Dioterie Charles Joguet

Chinon Clos de la Dioterie Charles Joguet - 439 kr

Strålande doft som bara skriker om ett maxat råmaterial från gamla stockar. Koncentrationen drar rätt upp i lustcentrat och allt navigeras med fina syror som dämpar det överdådiga. På alla vis oförlöst och stora stunder stundar för den med tålamod och trevliga lagringsförhållanden.


Till Systembolaget
Château Le Puy Emilien

Château Le Puy Emilien - 349 kr

Sniff och vi har en mix av brett, gröna kvistar, svarta vinbär och mosade cigarrer. Vid det här laget kan vi stilen och producentens signum är all over the place. Den skiner i munhålan där allt kan krackelera men det finns liksom inte en chans att det gör det. Det funkar och är väldigt gott.


Till Systembolaget
Chamlija Istranca Mutesekkir

Chamlija Istranca Mutesekkir - 169 kr

Det lanseras två viner från Turkiet uppväxta vid gränsen till Bulgarien, kul! Chamlija Istranca Mutesekkir doftar tung mörkmurrig frukt med stänk av kakao, fat och brett. En enkel men inte oäven liten sak som tar vid där turkisk peppar upphör. Den solmoget lite sötare frukten, vilken för tala klarspråk är alkohol, värmer utan att flambera.  

Till Systembolaget
Vin de Constance

Vin de Constance - 549 kr

Djup doft av söt sexighet. Ett flytande guld som flyger högt och långt över sin kontinent för att landa mitt bland Europas söta stormakter. Vi snackar om en prickfri och krämigt samlad ballerina som trippar på gula moln av saffran, klementin, apelsin, muscatrussin, torkad ananas och honung. Prislappen är visuellt hög men sett till kvalité låg då samma urkraft kostar det trippla från låt säga Sauternes eller Tokaji. En +++++ julklapp


Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.