Bottle loader

Tillfälligt sortiment 21 Januari 2022

Vinklubben använder cookies
Vinklubben.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Tillfälligt sortiment 21 Januari 2022

Tillfälligt sortiment 21 januari 2022 - nya viner i butik

Nytt år, nya lanseringar. Årets första släpp är komprimerat till 46 stycken viner vilket är en reflektion av ett så kallat mellansläpp. Lanseringens stora stjärnan är såklart sydafrikanske juvelen The Sadie Familys alla viner (främst vita) vilka tyvärr inte var närvarade på skribentprovningen vilket således betyder ett stora bortfall i recensionerna nedan. Det var flera vinhus som lös med sin frånvaro och inte gick att prova vilket är tråkigt men dock ett litet, litet problem i den stora, stora världen.

Varmaste handen lägger jag på en fantastiskt prisvärd Barbera av Frasca, knäppt prisvärda Pesquera Crianza samt den slimmade Cote Rotien från  Xavier Gérard.

Mycket nöje!

Weingut Katharina WechlslerRiesling Trocken

Weingut Katharina WechlslerRiesling Trocken - 158 kr

Glaset andas persika, aprikos och honungsmelon. En väloljad struktur med finkalibrerad syra rattar upplevelsen med juvenil järnhand. Utan syran en platt sådan, tack vare den lyfter vinet över sin prislapp och här finns en del att plocka med en kortare stund i källaren.

Till Systembolaget
Van Volxem Saar Riesling

Van Volxem Saar Riesling - 179 kr

Mer dämpad och mineralstinn näsa än ovan druv-broder där regnvatten på asfalt, grapefrukt, skiffer och örter lägger sig bekvämt i näshålan. Lätt handlag i en profilering som avkastar citronvatten, grapefrukt, gröna äpplen och krusbär i munhålan. En habil helhet från start till mållinje.
Till Systembolaget
Hautes-Côtes de BeauneLes Montbatois

Hautes-Côtes de BeauneLes Montbatois - 179 kr

Kanelgul frukt med söta skimmer av vanilj går bärsärkargång i glaset utan att blir bourbon. Sett till priset är slutresultatet ett balanserat och välgjort vin som klockar in på 12,5 procentenheter som tar för sig utan att tumma på den så vitala balansen mellan frukt och vinmakning.


Till Systembolaget
Barbera d'Asti Frasca la Guaragna

Barbera d'Asti Frasca la Guaragna - 179 kr

Väldigt snygg och tilltalande mörkt murrig doft som upplevs arom-len och balanserad. Finkalibrerad med Barbera-syror snyggt inbakade i den unga men ytterst lovande strukturen som bär den tilltalande fruktkorgen hela vägen till det bittra slutet. Mycket vin för pengarna och en grym take på druvan.

Till Systembolaget
Pesquera Crianza 2018

Pesquera Crianza 2018 - 199 kr

Tät och stilig doft av mörkt frukt, salmiak och örter. Lätt i munhålan med en smakprofil som enklast kan beskrivas Läkerol-cassis-original-viol. Inom sitt segment samt prissegment bevittnas ett styrkebesked som varje år står stadigt i stormen av trender och anti-viner.

Till Systembolaget
Koehler-Rupechrt Spätburgunder Kabinett Trocken

Koehler-Rupechrt Spätburgunder Kabinett Trocken - 199 kr

Inbjudande och ljuvligt tilltalande boquet av ren, klarröd frukt, kanel, grönska och blod. En lätt bitter ton kittlar lätt på tungans mittenparti men segertåget fortskrider och trots sin volatila balansgång är slutresultat tyskt disciplinerat och spännande.


Till Systembolaget
Susucaru Rosso

Susucaru Rosso - 249 kr

Vilda vildhallon och tranbär strösslade med lakrits och violer. Direkt och bekvämt med en garvsyra som drar mot smältande grön och en pigg syra som drar mot apelsin. Inte den bästa årgången men överlag, i vanlig ordning, ett smaskigt vin ämnat för stora klunkar och snabb konsumtion.

Till Systembolaget
Esprit de Gloria

Esprit de Gloria - 299 kr

En tät och sammanbiten doft av björnbär, lila plommon, svarta vinbär, söta örter och kronjäst (!). Lätt och förvånansvärt läskande vilket passar smakprofilen som domineras av vinbär i svart och röd skrud. Väl sammansatt med en stadig ryggrad habila syror viskar om en ung pava vin med goda framtidsutsikter. Låt vila.
Till Systembolaget
Xavier Gérard Côte-Rôtie

Xavier Gérard Côte-Rôtie - 499 kr

En stilstudie av Cote-Rotie. Tät och kryddigt mörk doft med lavendel, svartpeppar och blod i myllan av stram blå-lila frukt. Vinet trampar fostervatten i munnen med tight struktur som knyter och slår band runt all den underliggande komplexitet som bara väntar på att dörren ska öppnas. Här finns redan elegans och balans men vi snackar sannerligen om ett vin för lagringsutrymmets mörkaste del.


Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.