Bottle loader

Tillfälligt sortiment 21 April 2023

Tillfälligt sortiment 21 April 2023

Tillfälligt sortiment 21 april 2023 - nya viner i butik

Ett mellanår för mellan-lanseringen avkastar ett mindre antal recenserade viner för att undertecknad tyckte majoriteten påminde om mellanmjölk. 

Rappt flyttar vi fokus till dryckerna som förtjänar sin stund i rampljuset. Överlag en mer angenäm prisbild där "grillat" återkommer och musten vittnar om duktiga vinmakare som optimerat sitt råmaterial. Veckans favoriter är en ljuvlig Timorasso och en välbalanserad Nebbiolo av San Fereolo.

Mycket nöje!

Moscato d'Asti G.D. Vajra

Moscato d'Asti G.D. Vajra - 149 kr

En no brainer som verkligen inte behöver någon inställsam analys och kontemplation: Floralt, söt citrus, kanderad marmelad. Lättgillat, somrigt och snuskigt gott till jordgubbstårta pyntad med limezest och citronmeliss. Invänta midsommarstången.

Till Systembolaget
Derthona La Colombera

Derthona La Colombera - 199 kr

En kanonfin timorasso från de piemontiska kullarna. Inställsam och flörtig i boquet och smak. Drivet är kopplat till örtig energi, citronskal och honungsmelon. Det finns, likt en halstablett, en svalkande sista tredjedel som skänker den soligt, gula frukten en känsla av tinad och kristallklar. Gott!

Till Systembolaget
Le Grand Rochoy Laporte

Le Grand Rochoy Laporte - 309 kr

Tydlig grönska med nässlor, örter, svarta vinbärsblad och citron. Motsägelsefullt med en nedskruvad anda men uppskruvad attityd. Bra struktur och fint sammansatt fruktprofil i sin lätta skrud. Ett väldigt snyggt av Sauvignon Blanc från Sancerre.

Till Systembolaget
Château des Nages Vieilles Vignes

Château des Nages Vieilles Vignes - 169 kr

Inbjudande och solkysst-generöst med murrig mörk frukt, violer, lavendel och mosade hallon. Logisk och integrerad struktur avkastar en helhet som ger mycket vin för sin blygsamma prislapp.

Till Systembolaget
Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques

Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques - 181 kr

Snygg näsa - lite rök, salmiak, örter och mycket röda bär. Smaken följer i doftens fotspår och behöver något år för att den läskande framtoningen ska bli fullständig. Producentens CV är odiskutabelt och i all sin enkelhet får ni mycket grill för pengarna.

Till Systembolaget
Lalama Dominio do Bibei

Lalama Dominio do Bibei - 225 kr

Insmickrande och sval-salt doft av sötlakrits, hallon, blyerts och körsbär. En flytande delikat fifty-fifty-klubba i munnen med smekande små tanniner, svalkande aura och ungdomlig fräschör. Ge flaskan en halvtimme i kylen innan öppning och gör vinet redo för souvlakin som pumpar på grillen

Till Systembolaget
Il Provenciale San Fereolo

Il Provenciale San Fereolo - 249 kr

Delikat och rent med blodapelsin, hallon, mineraler och en lagom mängd brettanomyces vilket skänker vinet den karaktär som går i linje med producentens portfölj. Men här på rätt sida av galenskapen som, på tydlig skånska, betyder saftiga frukter och kryddor i fören hos en helt startklar Nebbiolo som är redo för din stora kupa. Drick och njut.

Till Systembolaget
Frankie

Frankie - 269 kr

Ett biodynamiskt blåljus från Strekov som med friska vindar i ryggraden mosar hallon och björnbär av bara farten och klipper ett par gröna kvistar precis före inbromsning. Syrorna och tanninstrukturen viskar om matvänlighet i själen och vid tidig uppkorkning hade jag luftat vinet 1 timme och låtit musten gå loss på mängder av fett och sälta.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.