Bottle loader

Tillfälligt sortiment 20 oktober 2023

Tillfälligt sortiment 20 oktober 2023

Tillfälligt sortiment 20 oktober 2023 - nya viner i butik!

Ny lansering på ritbordet. En härlig sådan med bland annat ett imponerande svenskt handlag snickrat på Mallorca där Johan Lidby huserar med nyplanterad vingård och smittosam entusiasm sen 2019. Och slutresultatet, patriotism åsidosatt, är väldigt bra. Det är blott andra årgången av Son Antems chardonnay och den visar redan upp en perfekt harmoni mellan elegans och kontrollerad smakrikedom.

Piemonte äger den röda planhalvan och den röda tråden är årgång 2019 som generellt doftar magiskt men fortfarande väntar på förlösande islossning i smaken. Alltså druvmust som behöver sin tid för att blotta vad alla benämner som en dunderårgång.

Mycket nöje!

Rotari Flavio Riserva 2014

Rotari Flavio Riserva 2014 - 199 kr

En vacker ram av dofter kittlar i sin diversitet. Curry och mängder brödig autolys startar gasläckan som sedan sakta går över till en gul smakrikedom med lätt oxidativa drag. Fatens rondör är tydlig i munnen men spänsten är, tack vare en väloljad syra, fin och en  krämig frukt får därav sällskap av fräschör a la vichy-vatten i munkänsla och driv. Personliga bubblor med djup för 199 kronor. Say no more.

Till Systembolaget
Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage

Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage - 209 kr

Klassisk Juliuspital. Vilket betyder mängder av mineraler och stenfrukt med en släng av citrus och gråpäron som grädden på det inbjudande arom-moset. Finlemmat, strukturerat och tydligt i smaken och vinet går i den panerade schnitzeln fotspår. För hand i hand med det krispigt feta lyfter vi mot 1+1=3-himmelriket. 

Till Systembolaget
Son Antem Alba 2022

Son Antem Alba 2022 - 299 kr

En smått sensationell prestation av vinmakar-rookien Johan Lidby, känd som Johan Lidby Vinhandels allsmäktiga ledare och inspiratör. Men här rattar han Chardonnay från unga stockar på Mallorca och slutresultatet andas upphovsmakarens inspirationkälla Bourgogne. Delikat munkänsla där vinmakning och svalkande frukt (tänk ananasglass och iskalla granny smith) är i total harmoni med lätt kalkstens-rökiga mineraler och medelhöga syror. Hatten av, köp och bli glad.

Till Systembolaget
Chablis  Premier Cru Fourchaume

Chablis Premier Cru Fourchaume - 339 kr

Anis, fänkål, grovhuggen rabarber och gröna äpplen är glasklara ledtrådar om att det som skvalpar i glaset och landar i näsan är ett resultat av ett svalt klimat. Trots sin juvenila inställning till livet är vinet hyfsat öppet i munhålan med en bra syra och lite krämig men elegant struktur som krämar som nästan bara bra Chablis kan kräma. Det här går absolut att dricka nu men lagring kommer ge mer kött på dom delikata benen.

Till Systembolaget
Hermitage Blanc E. Guigal

Hermitage Blanc E. Guigal - 499 kr

Här kommer ett flytande powerhouse troget sin adress och råmaterial. Fruktkorgen är fylld till bredden med solmogen koncentration och floral spänning i form av vita blommor och röda rosenblad. Smaken avkastar fatkryddor, saftiga stenfrukter, gula päron, aceton och litchii Mycket av allt men inom rimlighetens nivå. Vit Hermitage behöver gott om tid för att ömsa sitt skinn så detta är verkligen ett lagringsobjekt, det perfekta studentvinet till någon som nyss sett livets ljus.

Till Systembolaget
Barbera d'Alba Mauro Veglio

Barbera d'Alba Mauro Veglio - 199 kr

Mörkt murrig med syrliga halvmogna bigaråeer, sötlakrits, mandel och örter i gasformat på väg upp. Behagligt mjuk med kittlande syror vilken skapar ologisk logik, typiskt en bra Barbera, som drar och sliter i frukten utan slitage men med vibrerande energi. Allt inom målbilden för druvans starka sidor vilket ger en klockren slutprodukt.

Till Systembolaget
Trediberri Barolo Berri

Trediberri Barolo Berri - 389 kr

Saftig apelsin, jordgubbar, nypon, järn, rosenblad och lakrits. Delikat frukt med klockrena syror och små nafsande tanniner men något oförlöst, här finns stoppning som viskar om stora ting bakom lagrings-krönet. Logiskt följdriktig in i kaklet med autencitet förklädd till en ballerina med tyngd. En Barolo i den lättare skolan som mår prima liv 2019. Trediberri är alltid ett bra köp och kan drickas idag, imorgon och år 2032.


Till Systembolaget
Barolo Le Coste di Monforte

Barolo Le Coste di Monforte - 449 kr

Svarta vingummi, körsbär, grus, rosenblad, apelsin och jordig tryffel viskar om Monfortisk elegans i ljuvlig balans. I vinets sista tredjedel uppenbarar sig en del riviga tanniner i det skira och vinets ungdomlighet blir ack så tydlig. Pojkspolingen gråter således inte över ister eller mörkläggningsgardiner. En klinisk Nebbiolo i vacker prakt. Till Systembolaget
Vietti Barolo Castiglione

Vietti Barolo Castiglione - 549 kr

Tanniner sammanflätas med syror och smälter över jordgubbar, blodapelsin, rostig spik och ört-gröna undertoner och röd-florala övertoner. Hela paketeringen - från första atom-arom till sista garvsyrande nagel i ögat vilar på ett komplext frukt-landskap i ett vin som knappt börjat nosa på sitt eget clou. Ett ytterligare lagringsobjekt med ljuvliga framtidsutsikter.


Till Systembolaget
G.D. Vajra Barolo Bricco Delle Viole

G.D. Vajra Barolo Bricco Delle Viole - 599 kr

Frukten kan enkelt förklaras lakrits-viol-cassis-hallon vilken i nuläget maskeras av en juvenil tanninstruktur och inte helt inkilade syror. Alltså ett extremt ungt ekipage som kräver rejält med luft och rejält med blod och fett om planen är att förtära elixiret under snar framtid. Men gör världen en tjänst och avvakta. Det här är sofistikerad elegans, komplext och löftesrikt. Köp och förtär tidigast 2029.Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.