Bottle loader

Tillfälligt sortiment 2 December 2022

Tillfälligt sortiment 2 December 2022

Tillfälligt sortiment 2 December 2022 - nya viner i butik

Vi kickar igång årets sista månad med att utvärdera en briljant lansering högoktanig dryck. Bubbeltåget mot nyår fortskrider med tre habila pavor skumpa som alla förtjänar sin stund i rampljuset.

I övrigt mycket fokus på blå druvor där priset till slut briserar över 1000-strecket tack vare en ljuvlig flaska legendariskt spanskt. Ridge ynglar av sig en ljuvlig Estate CS med framtiden vid sina fötter och listan rundas av med en +20 årig Moscatel de Setubal för, i sammahanget, kaffepengar.

Mycket nöje!

De Saint-Gall Blanc de Blancs Grand Cru Brut

De Saint-Gall Blanc de Blancs Grand Cru Brut - 381 kr

En klar doft av den gulaste av citroner i total dominans tillsammans med jordmånens potenta kalksten. Slänger upp dörren i munnen och smaken är själva antitesten mot näsan där ett myller av marsipan, gult äpple och nougat förenas med citron och mineral. Redo att rocka och värd ett köp eller två.

Till Systembolaget
Champagne Didier Michel Grand Cru 2014

Champagne Didier Michel Grand Cru 2014 - 401 kr

Ett helt annat djur där fokus ligger på det, inom områdets rimlighet, mer solkyssta med en del kokos på toppen av knallpulver-mineraler, lime och honungsmelon. Fylligt med en rejäl men hanterbar mousse och generös fruktprofil. En Champagne för nybörjaren om ni så vill.

Till Systembolaget
Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut - 651 kr

Ett härligt djup med ostron och gröna äpple i kombination med persika och valnötter. Vinmakningen lyser i munhålan där autolysen (nötter, bröd och kex) skiner hand i hand med den breda fruktprofilen. Låst vid neutral men växlar snabbt upp snabbt i takt med syresättningen. En elegant nyårsskumpa som efter en timme i karaff förtjänar förädlade aptitretare sju mil från det berusade tolvslaget.

Till Systembolaget
A Pedreira Albariño Bodega Fulcro

A Pedreira Albariño Bodega Fulcro - 196 kr

Vi rundar talangfabriken i Rías Baixas där snäckskal, ostron och sälta ligger som ett maritimt flortäcke över madrassen av porös granit. Gillar inte att snacka prisvärdhet men den landar på en resa till polska Sopot-nivåer.

Till Systembolaget
Mandolás Tokaj Oremus

Mandolás Tokaj Oremus - 201 kr

Furmint i en torr skrud som doftar och smakar som bara Furmint kan smaka och dofta. Alltså chenin blanc möter en mogen Champagne som tar en sväng om Bretagne och avslutar med ett dopp i röda havet. Härligt steniga mineraler med snygga inslag mandariner, gula äpplen, grillade citroner och sälta. Gott!

Till Systembolaget
Weingut Keller Riesling von der Fels

Weingut Keller Riesling von der Fels - 279 kr

Så var det då äntligen tid för elekticiteten som är von der Fels att åter erbjudas till oss troende. Vinet som är så mycket bättre än Kellers enklare alster och fortfarande rimligt prissatt i jämförelse med hans otroliga vingårdsbetecknade dyrgripar. Sylvass syra som får tungan att skälva och gommen att dallra. Vibrerande vansinnigt och på tok för ungt men bakom väggen av terroir hittar vi passionsfruktskärnor, lime och citronskal med fin lyskraft.

Till Systembolaget
Mas de Boislauzon Cotes-du-Rhone Villages

Mas de Boislauzon Cotes-du-Rhone Villages - 161 kr

Boislauzon står vid startlinjen redo för startskottet. Hallon, violer och klassisk garrigue i en lätt och tillgänglig stil som bara vill förtäras och slukas. I harmoni med sitt syfte och inom den torra genren. lanseringens tydligaste kap.

Till Systembolaget
Dogliani Altare di Altare Nicholas

Dogliani Altare di Altare Nicholas - 181 kr

Inbjudande doft av svarta och röda vinbär, viol och björnbär. Finlemmad Dolcetto med ståltanks-aura, tydliga små nafsande tanniner och indiepoppiga särdrag. Ett vardgasvin de luxe vars umgänge med salt och fett skapar arketypen för 1+1=3.

Till Systembolaget
Luigi Spertino Grignolino d'Asti 2021

Luigi Spertino Grignolino d'Asti 2021 - 239 kr

Bärsvettigt och kristallklart. Aromer av blodapelsin, några rosenblad i grus och röda bär följer via näsan med in i munnen där en delikat struktur inbegriper ett behagligt driv som avkastar nypressade blod-gula apelsiner i jämn takt. Gott!

Till Systembolaget
La Spinetta Langhe Nebbiolo 2020

La Spinetta Langhe Nebbiolo 2020 - 231 kr

Varm och fat-präglad men det går inte att inte uppskatta doften av söta hallon, svarta vinbärs vingummi och viol-pistoler. Tanniner som tar plats men inte faller ur fas och syror som gör sitt jobb. En bra nebbiolo till ett bra pris från en årgång som ger förnimmelser av en stilig Brunello i sin direkta klang.

Till Systembolaget
Fixin "Clos Entre Deux Velles"

Fixin "Clos Entre Deux Velles" - 251 kr

Den lite bortglömda appellationen Fixin (Bourgogne) bjuder ofta på en mer robust, murrigt mörkt och pepprig stil av pinot och lägger sig under den rådande prisbilden sätt till kvalité. Domaine du Clos St. Louis bockar av allt älskvärt med kommunen och bjuder på uttorkad kanel, bigarråer och lite blod.

Till Systembolaget
Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape

Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape - 361 kr

Inbjudande doft där kirsch och örtig lakrits går loss i tunnlarna på näsans dansgolv. Det fylliga och rundlagda är under kontroll och i smaken adderas violer och hallon till ovan nämnda arom-disco. Snygg, integrerad struktur ger ett gas-klart och gott vin redo för holmgång.

Till Systembolaget
Seghesio Cortina Zinfandel

Seghesio Cortina Zinfandel - 421 kr

En stilig  och välmående Zinfandel där frukten får sjunga utan att smaka drottningsylt och faten lurar som ryggrad tillsammans med syran i bakgrunden. Zinfandel långt från tramsiga tolkningar styrda av kommers vilket betyder ett habilt hantverk och fin julklapp till alla vars hjärta bultar lite extra för druvan med stort Z.

Till Systembolaget
Ridge Estate Cabernet Sauvignon

Ridge Estate Cabernet Sauvignon - 647 kr

Estate är en avklädd Monte Bello som i årgång -19  förädlar sitt fina råmaterial till något vackert som förmedlar rikedom och fräschör. Det är dansant och öppet med en solid utvecklingskurva mot det krämiga himmelriket av cassis, örter, cigarrblad, violetta plommon och små subtila nyanser av grön paprika. Gott idag, gott imorgon men alltjämt godare om 4-5 år.

Till Systembolaget
Alion 2018

Alion 2018 - 725 kr

Ett mörk frukthav i centrum hos ett vin som brukar trycka på rejäla fat och slå till med femplus på koncentrations-kontot. En habil årgång där allt sitter bättre än förra utgåvan eftersom frukten får ta sin tydliga plats i förening med faten samt att strukturen äger scenen. Så väldigt mycket den gamla skolan och så väldigt mycket hatten-avigt.

Till Systembolaget
Valbuena 5º Vega Sicilia

Valbuena 5º Vega Sicilia - 1 397 kr

En stor, kompakt och intensiv doft i total harmoni med sin tunga packning knäcker ena näsbenet av bara farten. Hallon, björnbär, mörka körsbär packas och förenas med fatkryddor samt stråk av nagellack och lakrits. Bara en liten prins med dyra kläder och tät tanninstruktur i nuläget men ändå så otroligt massivt utan att tumma på sin stjärnglans. Stora viner kräver ofta stora ord, här har vinhuset nailat årgången. Framtiden ter sig evig.

Till Systembolaget
DSF Collection Moscatel Roxo de Setùbal Superior 2001

DSF Collection Moscatel Roxo de Setùbal Superior 2001 - 302 kr

Smått galen prestation i förhållande till prislapp. Vi är och touchar vid riktigt bra madeira här med rancio, sultanrussin, farinsocker, aprikos och rostade valnötter. Lanseringens kap och din bästa kompis under mellandagarna med choklad, nötter och apelsin på armlängds avstånd

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.
z