Bottle loader

Tillfälligt sortiment 18 november 2022

Tillfälligt sortiment 18 november 2022

Tillfälligt sortiment 18 November 2022 - nya viner i butik

Tredje skottet i november bjuder på fina prestationer från landet down till Nahes friska fetma. Riesling och Chardonnay dominerar och imponerar utan att priserna skjuter bortom stigande räntor och dyrt smör.

Slår även ett slag för Vouette & Sorbée Fidèle Brut Nature som tyvärr inte gick att prova i år. Champagne från en odlare som inte bara trendar men också levererar. Häng på låset och känn på flåset.

Mycket nöje!

La Riserva Paltrinieri

La Riserva Paltrinieri - 199 kr

En doft och smak präglade av en sval frukt ämnad för solstolar och sydligare breddgrader. En rivig och läskande Lambrusco Sorbara genomsyrad av rabarber, smultron, blodapelsin samt en knastertorr ryggrad av höga syror och bitande mineraler. En potent aptitretare och välkommet startskott på alla typer av bjudningar. 

Till Systembolaget
Bergström Winery Old Stones

Bergström Winery Old Stones - 257 kr

Elegant och välgjort med en burgundiskt solig aura. Fat, fetare gul frukt i form av äpplen och plommon i en smörig kostym med knallpulver son knappar. Bergström kan alltid om Bergström och årgången samarbetar, priset står typ stilla år efter år. Ett så kallat fynd som är gjutet till smöriga såser och stora kupor. 

Till Systembolaget
Riesling Im Pitterberg GG Kruger-Rumpf

Riesling Im Pitterberg GG Kruger-Rumpf - 326 kr

Generös och energiskt med solkysst citrusfrukt i andrahandslägenheten och saftig vit persika på första handskontraktet. Avrundat och sprittande med en rondör a la Nahe skruvad av uppskruvad syra till harmonins förlovade land. Gott!

Till Systembolaget
Leitz Berg Roseneck Katerloch

Leitz Berg Roseneck Katerloch - 369 kr

Den skyhöga potentialen ligger i det kännbart oförlösta under den totalt förlösta syrabomben vilken fastnat i första hålet på en livrem ämnad personer som drömmer om plusmenyer. Bakom nästa dörr väntar massivet av stenfrukt, färsk ananas och klingande Rheingauiska skiffer-mineraler som en vulkan inväntar nästa utbrott. Men 2020 är generös och väntan är knappast evig.

Till Systembolaget
Lambert Chardonnay

Lambert Chardonnay - 381 kr

Lätt reduktiv doft av tändsticka tar den breda citrusfrukten samt en nätt tropisk touch i handen och bestiger näsans inre rum. Vinet befinner sig i sin linda och behöver vila för att komma runt hörnet av utveckling och börja sin resa mot platån av perfektion. Undertecknad har empirisk kunskap i ämnet och inom 2-3 år snackar vi om ett ljuvligt stycke aussie-chardonnay.

Till Systembolaget
Domaine Louis Jadot Meursault Narvaux

Domaine Louis Jadot Meursault Narvaux - 571 kr

En bredare stil som för den delen inte tummar på elegans och finess. Grundtonen av maxade knallpulverpistol-mineraler och syror skapar underlaget för smöriga ackord av solmogen citron, ananas, grapefrukt, grönt äpple och hasselnötter i harmoni med det livet som precis vänt sitt första blad.

Till Systembolaget
Mother's Milk Shiraz First Drop Wines

Mother's Milk Shiraz First Drop Wines - 169 kr

En grytig historia, med öppna spjäll, som i full fart bestiger blodiga kullar av björnbär, hallon och sötlakrits i fas med livet, solen och tidens tand. Korka upp och pimpla. Det är inget stort eller komplext vin men Mothers Milk är en tillgänglig shiraz som är gjord för att avnjutas ung.

Till Systembolaget
Prellenkirchen Samt & Seide Blaufränkisch

Prellenkirchen Samt & Seide Blaufränkisch - 189 kr

Spännande dofter av kardemumma, pistage, bigarråer och vitpeppar skapar nyfikenhet och väcker begär. En saftigt och logiskt följdriktigt upplevelse där kryddhyllan ovan får sällskap av skogens röda bär i en genomgående behaglig presentation av en grym producent.

Till Systembolaget
Barbera d’Alba Superiore Diego e Damiano Barale

Barbera d’Alba Superiore Diego e Damiano Barale - 229 kr

Lätt som en fjäder. Speciellt sett till råmaterial är det en sanslöst eterisk upplevelse som lyckas förena samtid och dåtid. Hög syra och finkalibrerad tanninstruktur rattar apelsiner, hallon och tranbär mot ett svalg som tacksamt tar emot utan att längta efter fett och salt. Det vill säga ett direkt användbart elixir med fullt fokus på frukt och energi.

Till Systembolaget
Domaine Louis Jadot Côte de Nuits-Villages Le Vaucrain

Domaine Louis Jadot Côte de Nuits-Villages Le Vaucrain - 321 kr

En smällkaramell av körsbär, lingon och häxvrål briserar i näsan och vi snuddar vid högre klassificerade Clos de la Maréchale utan att passera gå. Väl avvägd i munhålan med fint driv i sin finslipade och fullt logiska approach. Klassiskt så det förslår med Jadot och Pinot i total symbios samt en prislapp som allt mer börjar lysa med sin frånvaro.

Till Systembolaget
Veronica Ortega Cobrana

Veronica Ortega Cobrana - 375 kr

Det subtila och lättsamma kombineras med en smakprofil som påminner om en plommonspäckad fläskkarré med rejäla svarta pepparkorn och nyplockade örter. Saftiga körsbär kommer in från flanken och tar sin plats i fören samtidigt som ungdomens tand håller allt på sin nedskruvade plats. Inget för källaren men lufta innan avrättning.

Till Systembolaget
Lambert Syrah

Lambert Syrah - 379 kr

Parfymen är svalkande och ljuvlig, återhållsam men tydlig. Ett finsnickeri med en stilig tanninstruktur och inbäddade syror som maxar den eggande pepprigheten och järnrika mustigheten vilka ligger som perfekta slingor mellan den mörka frukten och lavendel-stinna örtigheten. Lamberts segervapen stavas fenolisk perfektion som skapar form och karaktär.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.