Bottle loader

Tillfälligt sortiment 17 Februari 2023

Tillfälligt sortiment 17 Februari 2023

Tillfälligt sortiment 17 februari 2023 - nya viner i butik

Vi stampar in i februaris tredje lansering och finner flertalet gyllene elixir som presterar storartad inom sitt blygsamma prissegment. Här ska ni passa på att fylla upp till sommaren då en del lyckopiller kommer prestera storartad under behagligare väderförhållanden.

Lite extra skimmer faller på Tutto Anfora, Claude Riffault och Mauro Franchinos stiliga Spanna a.k.a Nebbiolo.

Mycket nöje!

Domaine Trouillet Mâcon-Vinzelles Les Morandes

Domaine Trouillet Mâcon-Vinzelles Les Morandes - 189 kr

Under en hinna präglad av sin ringa ålder väntar en bouquet av citrusfrukt (citron och grape), fat och knallpulver. Mer tilltagen och givmild i munhålan där en len och fin smakprofil tar lagom med plats och den medelhöga syran sköter sitt jobb. Ett stort litet vin som sett till avsändaren går loss på väldigt få riksdaler.

Till Systembolaget
Tutto Anfora Bianco La Ginestra

Tutto Anfora Bianco La Ginestra - 217 kr

Ett fint koncentrat av amfora-och skalkysst trebbiano med ett insmickarnde doftljus av vita vinbär, aprikos, krusbär och gröna druvor. Här finns ett behagligt djup med en fin punsch, en balansakt navigerad av klockrena syror. Den orangea stilen är ibland motbjudande i sin strävan efter att bli en ny LUSH-butik men här får frukten skina under kontrollerade former vilket således bara blir gott. Bra pris också.

Till Systembolaget
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment - 295 kr

En lätt reduktion i kombination med jordmånens skiffer ger en dimension av våt asfalt i näsan där även svalkande citrus och honung tar sin plats. Lufta och njuta av ett babilt vin med tydliga drag av solstrålar som smakar saftiga gröna äpplen, lime och vilda örter. Korka upp idag men spara en flaska till varmare månader och kombinera med en grillad fisk masserad med fänkål och dränkt i juice från grillade citronhalvor,

Till Systembolaget
Sancerre Monoparcelle 538 Domaine Claude Riffault

Sancerre Monoparcelle 538 Domaine Claude Riffault - 424 kr

Återhållsamt snyggt med en örtig slinga som ligger tätt intill men ovanpå den begynnande gula frukten. Len och behaglig struktur med god längd och helt integrerad alkohol. En maxad Sancerre snickrad efter biodynamikens ramar som kommer smaka bäst om 10 år.  

Till Systembolaget
Rayos Uva Olivier Riviere Vinos

Rayos Uva Olivier Riviere Vinos - 158 kr

Öppenhjärtigt med en Magimix Le Blender som är fylld till toppen med svarta pepparkorn, hallon och björnbär. Lätt på foten med ett vattnigt mellangärde som gör att upplevelsen blir farligt klunkvänlig och sugrörskompatibel.

Till Systembolaget
Trebbiolo La Stoppa

Trebbiolo La Stoppa - 193 kr

Tämjer sin vilda sida med bravur där en köttigt, järn-blodig filt lägger sig som en hinna över ladugården och den ljuvliga röda frukten. Perfekt för sin stil med en lagom dos målarfärgs-VA och acceptabelt rivig struktur. Gott!

Till Systembolaget
Le Clos d'un Jour

Le Clos d'un Jour - 229 kr

Sötlakrits en masse framför en mörk vägg av svart frukt och lila blommor. Tanniner för nästa århundradet skriker lagring men samtidigt är dörrspringan synlig och helheten frodas i sin unga skrud. Lagringprojekt eller blodiga stekar - ni väljer.

Till Systembolaget
Gattinara Franchino

Gattinara Franchino - 295 kr

Omgångens pava kommer från Gattinara vid foten av alperna i norra Piemonte. Vi möter upp grustag, apelsin, nypon och moreller i näsan samtidigt som munhålan smörjer kråset med tydliga tanniner och ungdomliga syror. Här finns en subtil volatilitet som enkom skapar spänning. Njut till syndigt smörig pasta eller lägg undan 3-4 år.

Till Systembolaget
Torre Muga 2019

Torre Muga 2019 - 687 kr

Ett stort vin i en arketypisk kavaj av fat och tät frukt. Det är balansen, mer än något annat, som är nyckeln när massiva knytnävesslag av tradition skapar tung njutning. Det får aldrig bli sylt eller kladdiga fat. Här samspelar vinets olika element för att skapa en bacon-stinn frukt-logik som är väldigt stilig i all sin frikostighet. Snudd på evigt liv.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.