Tillfälligt sortiment 14 februari 2020

Tillfälligt sortiment 14 februari 2020

Tillfälligt sortiment 14 februari - nya viner i butik

Tillfälligt sortiment den 14 februari är lanseringen då nya årgången av Cristal står givakt på hyllan. Med sitt varumärke klätt i Gary Glitter-kostym tarvar den en recension trots sitt saftiga pris. Det är kort och gott en magisk champagne med en framtid insvept i guld. Övriga stjärnor är bland annat josig frukt från Tjeckien, subtil skönhet från Bierzo och pur cabernet franc från Chinon. 


Lanseringen av tillfälligt sortiment är systembolagets sätt att erbjuda mindre kvantiteter av åtråvärda drycker. Mycket nöje!

Louis Roederer Cristal

Louis Roederer Cristal - 2 150 kr

Väldigt integrerad och balanserad boquet för att vara en yngling i skräddarsydda skor. Ett jämt flöde av vit nougat, bröd, ananas, rök och marsipan touch-downar och lägger sig som sammet i nosen. Juvenil briljans vid tungspets till hals och vinet slår homerun i fräschör när aromerna får sällskap av jordens bästa citronkarameller inbakad i skyhöga syror och evigt liv. Superb i väntan på att bli Superb++.


Till Systembolaget
Sugrue The Trouble With Dreams

Sugrue The Trouble With Dreams - 495 kr

Rundare och tropisk i doften. Hittar både mango och ananas, en del patisserier samt hummersmör. Trots en diffus mix av aromer känns vinet rent, friskt och väldigt gott i munhålan. Uttrycket är spännande, harmoniskt och anti-brexit. Go nuts britain.


Till Systembolaget
Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo

Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo - 265 kr

Subtil men snygg doft av mogen citron, rök, mandel och våta stenar. Sammetslent med lågt ph-värde vilket får tummen att peka norrut. Vinet har pondus i sin citrus-skrädda chaqueta och vid horisonten väntar ett stiligt och väldigt smaskigt slutresultat.


Till Systembolaget
Tres Volcanes Chardonnay De Martino

Tres Volcanes Chardonnay De Martino - 269 kr

Sticker ut hakan och proklamerar svalodlade Tres Volcanes den mest intressanta chilenska chardonnayen som nuddat organen mina. Första årgången som ser dagens ljus och här är De Martino något på spåren. Vulkanjord, oxidativ vinmakning, uppfostrad på använda foudres och frisläppt med balanserad fruktprofil och inbjudande textur. 


Till Systembolaget
Domaine des 13 Lunes Apremont Domaine des 13 Lunes

Domaine des 13 Lunes Apremont Domaine des 13 Lunes - 198 kr


Trevlig lite svävande historia från hajpade Savoie. Man ska tassa försiktigt kring hajp, det blir liksom att hajpen transformerar upplevelsen till positiv och analysen, den ordentliga analysen, uteblir. Hajp eller inte, vinet ger en behaglig inblick i alphyddan där det bjuds på en behaglig mix av alpluft, grapefrukt, örter och fänkål med en touch finlir och elegans.


Till Systembolaget
Juicy Fruit

Juicy Fruit - 348 kr

En tydlig markör att vi vänder blad. Vinet lever upp till sitt namn då doften slår knut kring frukt och juice. Mängder av stenfrukt, söta bär och kryddor. Solklart syra-driven, subtilt skal-kysst, bibehållen fräschör och stilmässigt befinner vi oss på rätt sida om helvetesgapet. Till Systembolaget
Thillardon Chénas Vibrations

Thillardon Chénas Vibrations - 249 kr

Klassiskt med täta, tydliga markörer i form av hallon, körsbär, örter och strössel av lakrits. Finlemmad och len textur med god precision i drickglädjens tecken. I know it's only rock 'n' roll but I like it!Till Systembolaget
Little Fred #4

Little Fred #4 - 129 kr

Tryck i sitt mörker av frukt, peppar och blod. Behaglig med en finstämd nerv som håller en på tårna. Formatet lirar med den bäljande auran och Fred lär inte fredas på fredag. Till Systembolaget
Les Terrasses Beatrice et Pascal Lambert

Les Terrasses Beatrice et Pascal Lambert - 159 kr

Övertydlig typicitet. En blind höna kan hitta druvans kärnor. En charmör i sin cabernet franc-stinna skrud med snyggt inlemmade gröna drag, cassis och jord. Ett klipp som tjänar årgångens hetta väl. STORA KLUNKAR simpelt bra vin.

Till Systembolaget
Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos

Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos - 248 kr

Lavendel, charkuterier, sötlakrits och björnbär kickar igång upplevelsen och vi lotsas via jämna vägar med behagliga kurvor fram till tallriken med lammracks och örtsmör. Sammetslen koncentration som vittnar om fenolisk perfektion med klara stämmor rödblå frukt i vacker harmoni. Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.