Bottle loader

Tillfälligt sortiment 14 April 2023

Tillfälligt sortiment 14 April 2023

Tillfälligt sortiment 14 april 2023 - nya viner i butik

Precis när vi städat undan de sista äggskalen och skjutit den luddiga påskharen bjuder Systembolaget upp till dans med ett av årets hittills mest givande släpp.

Leveransen sett till prislapp är hög och även de mer kostsamma pjäserna presterar och skruvar upp volym. Samtliga viner från Italien imponerar och på den gröna sidan sticker Spanien och Ungern ut hakan och duckar fritt fall.

Mycket nöje!

Quartet

Quartet - 339 kr

En mer rund profil viskar om bubblor utanför moderlandet. Äpplet går mot mos , citronskalen är doppade i socker och grapefrukten saftig. Dörren för konsumtion är öppen med homogen struktur och generös frukt. Gott och sprudlande charmigt.


Till Systembolaget
Saint-Réol Grand Cru Brut

Saint-Réol Grand Cru Brut - 369 kr

En skumpa redo för salta snacks och torra strupar. Bygget av syror, dosage och frukt är integrerat och satt utan behov av ytterligare lagring. Gul-gröna äpplen, stjärnfrukt, marsipan och ananas fyller den givmilda kavajen.   

Till Systembolaget
Rabl Gelber Muskateller Langenlois

Rabl Gelber Muskateller Langenlois - 135 kr

Floral till tusen med hela Sofieros rosenträdgård omvandlad till gas samt litchi, solmogen citron och nässlor. Det finns en harmoni i den nästan aggressiva parfymen som dämpas av en välspelande syra och behaglig textur. Rabl är en duktig på att hitta tydlighet i det simpla.

Till Systembolaget
Perfiles Calcareo Chardonnay Bodegas Trapiche

Perfiles Calcareo Chardonnay Bodegas Trapiche - 158 kr

Subtila fat och flintrök ligger som en hinna över den svala gula frukten. Den lär spricka med.syresättning och ett redan välsvetsat vin kommer breda sin image. En viss nerv saknas vilket förklarar prislappen men som helhet är det ett välgjort och gott vin.

Till Systembolaget
Barta  Öreg Kiraly Dülö Mád Furmint

Barta Öreg Kiraly Dülö Mád Furmint - 289 kr

Ett varmt läge i vingården under ett varmt år har renderat en rundlagd frukt i form av aprikos, röda hallon (!), gula äpplen samt honung och nötter. Det söta blir aldrig för sött och den fläskiga karaktären blir aldrig sumo-brottar-massiv. Resultatet är bara väldigt gott.

Till Systembolaget
Trascuevas Artuke

Trascuevas Artuke - 349 kr

Vass i kanterna med kombinationen av hög syra och ung, explosiv citrus som drivande motor. Ett kliniskt ögonblicksbild av ett vin och en vinmakare som vill framåt. En avskalad energi utan stökiga inslag studsar inom ramen av ekfatet och ut kommer en flytande pesonlighet som tar över rum och tid.

Till Systembolaget
Chassagne-Montrachet Premier Cru  Les Chaumées Clos Saint-Abdon

Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Chaumées Clos Saint-Abdon - 591 kr

Ultraklassisk och snygg Chassagne där balansen mellan fat och frukt landar bekvämt i krysset. Ungdomen kräver rejäla kupor för att öppna upp sin smekande smakprofil av gult äpple, vaniljkakor, citron och slipestens-mineraler. Lägg undan eller lufta minst 1 timme.

Till Systembolaget
Pacina 2014

Pacina 2014 - 248 kr

Utvecklad näsa där det mörka körsbäret fått sällskap av choklad, nervig volatilitet och brett som med rätt mängd adderar djup och spänning. Ursnygg i munhålan där vinets vilda sida ligger baksätet och låter körsbären rida på ratten. Skulle säga att vinet är i en perfekt fas och ett ypperligt bevis på en optimal platå.  

Till Systembolaget
Confidences de Prieuré-Lichine 2020

Confidences de Prieuré-Lichine 2020 - 297 kr

Mycket trevlig näsa med ceder, våta löv, röda bär och mörka plommon. Stram med snygga tanniner och med den läskande karaktären som alltid tjänar den mustiga adressen väl. Logiskt följdriktigt och i fin form. En Bordeaux-höjdare för sitt pris.

Till Systembolaget
Cà Morei Valtellina Superiore Valgella

Cà Morei Valtellina Superiore Valgella - 339 kr

Fin doft med den valtellinskt härliga kryddigheten på full volym - tänk subtil vitpeppar, kanel och rosenblad inlemmade i en purpurfärgad bärighet. Ungdomlig i munhålan med fokus och koncentration i frukten vilket ger helheten en extra dimension. Strukturen maskerar inte utan viskar bara ömt om en fin framtid.

Till Systembolaget
Radici Taurasi Riserva Mastroberardino

Radici Taurasi Riserva Mastroberardino - 499 kr

Ett smått legendariskt vin som genom åren haft lite svårt att tämja sin garvsyra inom rimlighetens gränser. Doften av mörkmurrig frukt och syrliga moreller går inte av för hackor och segertåget fortskrider innanför läpparnas försegling. Mer finess och elegans än årgångarna som gått med just begripliga tanniner som ledstjärna. Premium-mineraler och syror tar vid och bär vinet mot ett fint avslut. En klassiker i prima form.

Till Systembolaget
Othello 2018

Othello 2018 - 499 kr

Välgjort och snyggt med stringens i frukt och struktur, En mjuk inlandning på tungans landningsbana där lila frukt virkad med silke angriper smaklökarna med lätt aggressivitet och fat-markörer av ceder binder ihop och snyggar till. En välgjord Napa som lägger sig under områdets orimliga prisbild.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.