Bottle loader

Tillfälligt sortiment 13 oktober 2023

Tillfälligt sortiment 13 oktober 2023

Tillfälligt sortiment 13 oktober 2023 - nya viner i butik

Ny fredag ny lansering. En stor dag för Tyskland med tre energiknippen som spänner och kittlar och smeker på riesling-druvans säregna vis. Överlag är lanseringen en öppen historia med generösa flaskor som kan knäckas och njutas på uppstuds efter ytterligare en vecka i statens tjänst. 

Mycket nöje! 

Bassermann-Jordan Deidesheimer Leinhöhle Riesling Trocken

Bassermann-Jordan Deidesheimer Leinhöhle Riesling Trocken - 245 kr

En stiligt insmickrande doft av passionsfruktskärnor, citronskal och mineraler samt en rejält påslagen energi flörtar med alla sinnen och gör att glaset lyfter extra ivrigt. I munnen kliniskt med havsmineralisk sälta som flingorna på toppen av en smakrikedom som följer doftbilden. Ung men ytterst lovande och god. Producenten växer för varje ny årgång.

Till Systembolaget
Wittmann Westhofener Riesling

Wittmann Westhofener Riesling - 299 kr

En något mer svavel-tokig doft vilket intialt ligger som filt över det som komma skall. Persika, fuktig asfalt, passionsfrukt och vicks honung visslar i vinden samtidigt som saliven plundras, Strukturen något mer nedskruvad än vanligt med lågmälda syror sett till läge och råmaterial. Provat vinet vid tre olika tillfällen med tre olika utgångar och slutsatser. Det som i vinmun kallas flaskvariation vilket inte är tyskarnas direkta signum. Stalltipset blir ändå, till slut, att köpa och vänta minst 2-3 år.


Till Systembolaget
Joh Jos Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese

Joh Jos Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese - 449 kr

Isande snyggt med Mosel stämplat i pannbenet och saffran, skiffer, lime, persika, gråpäron och vita blommor från loben ner till tå.  Samtidigt som syran skapar nerv smeker den extremt vackert integrerad sötman alla kroppens nerver och en stor dos av arketypisk riesling-frukt ligger och myser på tungan i evigheter. Svårt gott. 

Till Systembolaget
Te Kairanga Estate Pinot Noir

Te Kairanga Estate Pinot Noir - 189 kr

Nya Zeeländska pinoter har ofta ett signum som inte är helt lätt att beskriva - ett jordigt myller av röd frukt med riven kokos på toppen som skvalpar runt i gamla ekfat. Välgjort och balanserat, skapt för att poppas och svepas utan pardon. Mycket pinot för sin peng och direkt gott.

Till Systembolaget
Château Ducluzeau 2016

Château Ducluzeau 2016 - 195 kr

Snygg doft av söt cassis, humidor, violetta plommon-och blommor. Logisk följdriktig med en linje som skär genom ett bördigt jordlandskap med våta löv och lila fallfrukt. Ett välgjort, harmoniskt och gott vin för en modest prislapp.

Till Systembolaget
Supersónico Garnacha Bodegas Frontonio

Supersónico Garnacha Bodegas Frontonio - 249 kr

Körsbär, hallon och blyerts följer med ångan upp från den transparens som glimmar vackert rubinrött i botten av glaset. Genomgående ett habilt snickeri med balans i sitt bygge vilket muras med lila violer och färsk röd frukt som hinner massera ett bra tag innan nästa påfyllnings-klunk fyller strupen.

Till Systembolaget
Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir

Au Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir - 275 kr

California Love på nosen med skogig mörkmurrig pinot-frukt och våta löv. Vill man ha en mjukstart på sin resa i pinotens vackra land är detta vin en klockren och simpel avspark på vad som kan komma bli livets match. Producenten har alltid varit habil och dennes insteg, i både gröna och blå druvor, vittnar om kärlek och fingertoppskänsla.

Till Systembolaget
Mamete Prevostini Sommarovina

Mamete Prevostini Sommarovina - 349 kr

En stilig näsa med moreller, rosenblad blodapelsin och lila parfym a la viol. En finmaskigt nätverk av små nafsande tanniner möter upp i munhålan där en väl avvägd syra styr skutan av delikat röd frukt in i den Valtellinska hamnen av typicitet.  

Till Systembolaget
Figli Luigi Oddero Barolo

Figli Luigi Oddero Barolo - 349 kr

En avklädd Barolo ämnad för stora kupor utan kontemplation. En solmogen mörk-röd frukt möter grustagets mineraler med blodapelsin på toppen. Ung och lite låst i sin struktur, karaffering anbefalles för uppmjukning av helhet och blomstring av den ljuvliga frukten. Annars strikt lagring, det här vinet behöver öm och korrekt kärlek för att spela ut sitt fulla register.

Till Systembolaget
Arizcuren Finca El Foro

Arizcuren Finca El Foro - 495 kr

Örter, skogsbär, körsbär och nymalda pepparkorn.Finskuren och öppen med en smak som går i linje med den breda paletten av dofter. Smeksamt, inställsamt och redo. En god pava vinos som skänker stor glädje vid första och sista sipp.

Till Systembolaget
Lustau En Rama Manzanilla

Lustau En Rama Manzanilla - 219 kr

Salta stenar, tång, citrus, ostronskal, kronjäst, omoget päron och mandlar placerar sig i en marinerad av umami. Rent och lent med tyngdlös tyngd och sanslöst mycket personlighet. För sin peng en makalös flaska buteljerad autencitet som är en otroligt användbar matspelare. 

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.