Tillfälligt sortiment 13 mars 2020

Tillfälligt sortiment 13 mars 2020

Tillfälligt sortiment 13 mars - nya viner i butik

Tillfälligt sortiment den 13 mars bjuder på Serbiskt bastubad, tämjd vildhet från Faugerés, knaster och sprak från Anjou-Saumur samt saftig blodapelsin från Sicilien. Det är en härlig variation av stilar, smaker, hantverk och jag uppmanar er att låta nyfikenhetens lag få råda över vad som klickas hem och klunkas.

Lanseringen av tillfälligt sortiment är systembolagets sätt att erbjuda mindre kvantiteter av åtråvärda drycker. Mycket nöje!

L'Insolite Domaine des Roches Neuves

L'Insolite Domaine des Roches Neuves - 299 kr

Dämpad doft av regnvatten, melon, anis och salta stenar. Juvenil och charmigt knastrande struktur vilken sprakar med övriga element och håller harmonin intakt. Lång regnskogs-mättad finish vilket adderar ytterligare lyft till ett redan välsvarvat vin. 


Till Systembolaget
Saint-Véran Prélude Frantz Chagnoleau

Saint-Véran Prélude Frantz Chagnoleau - 273 kr

Ananas, flinta, smör och mosade gula äpple etablerar en säker plats i mitt sniffande organ. Ynglingen som lägger sig på tungan och visar korten är i nuläget en förtäckt kåk som med luft eller avkoppling nafsar på ett fyrtal.

Till Systembolaget
Lahrer Kronenbühl Weissburgunder

Lahrer Kronenbühl Weissburgunder - 199 kr

En klinisk Pinot Blanc med en nedtonad men tydlig auktoritet. Öppen och generös med fina bergarts-karaktärer som drar mot fuktig asfalt. Till detta mineraliska smörgåsbord tillkommer nypressad lime, marsipan samt inlagd aprikos. Ideologiskt röstar vinet på de gröna vilket tjänat den varma sommaren väl.

Till Systembolaget
Furmint Maurer Borászat

Furmint Maurer Borászat - 179 kr

Söta vita vinbär, stenkross , stjärnfrukt, gula vingummi och kryddor. Doften återkommer i smaken och fyller ut den XXL-iga kostymen. En solkysst furmint som trots lägre doser av syror hittar rätt på den snåriga vägen av naturlig filosofi, botrytis och naket bastubad. 


Till Systembolaget
Kaseler Nies'chen Riesling Kabinett

Kaseler Nies'chen Riesling Kabinett - 169 kr

Man hatar ju inte doften av färsk persika, grillad lime, regnstänk på klippblock och torkad aprikos doppad i honung. Åren har integrerat syran och vinet upplevs färdigt och i peak med bäst-före-datumet på behagligt avstånd. Enormt mycket smaskigt vin per krona.

Till Systembolaget
Susucaru Rosso

Susucaru Rosso - 237 kr

Solmogen blodapelsin, puffar av rök, röda bär och julkryddor i en oemotståndlig motståndslös Susucaru . Årgångens påverkan är extremt tydlig då det ligger en sval filt över hela upplevelsen med nedskruvad garvsyra men uppskruvad drickglädje. Sommar-juice som bör korkas upp och förtäras innan skymningen faller. 

Till Systembolaget
Côtes du Jura Pinot Noir

Côtes du Jura Pinot Noir - 248 kr


En lovande doft som viskar skogsmulle i kvadrat med lingon, blåbär och mossa på skogens största sten. Trots en del grönt kvistiga tanniner är vinet direkt spelbart i sin nätta klänning. Skulle dock ge det 1-2 år för att skarva och svarva. 


Till Systembolaget
Il Pettirosso Valtellina Superiore

Il Pettirosso Valtellina Superiore - 259 kr

Alpluften ekar i hela upplevelsen. Ekot vibrerar med drag av nypon, tjära, tranbär, rosor, apelsin och en nedskruvade nebbiolo stämmer fortfarande gitarren där stämgaffeln i detta hänseende stavas passande maträtt. Elegant och finkornigt men den inre balansen praktiserar för tillfället nybörjarkurser i yoga.

Till Systembolaget
Luigi Pira Barolo di Serralunga Luigi Pira

Luigi Pira Barolo di Serralunga Luigi Pira - 312 kr

Direkt och övertydlig adressat med en syrlig citrus-nypon-lakrits-körsbärs bomb som exploderar i näsan. Terroriststämplade tanniner men de är, i dubbel bemärkelse, greppbara i den meningen att synkronisering med frukt förhoppningsvis sker inom snar framtid. Säger fingret i luften. 

Till Systembolaget
Scylla Birichino

Scylla Birichino - 199 kr

I Scylla har Birichino en avskalad historia med fullt fokus på delikat frukt. Varenda steg i vinmakningen skvallrar om en känsla av att maxa fräschör och finkalibrig textur. Fruktleveransen är klinisk med pistage, moreller, järn och örter inkapslade i ett svävade icke-fluffigt moln. Ni som inte slår till får scylla er själva...Förlåt!

Till Systembolaget
León Barral Faugères Valinière

León Barral Faugères Valinière - 398 kr


Doften känner vi igen. Det tämjda vilddjuret som inbegriper bandage, köttslamsor, syrener, söta kryddor, gröna kvistar, bensin, svarta pepparkorn och björnbär. Den härligt vrickade profilen går igen i smaken men här kickar en mer konventionell struktur in med tanniner som behagligt limmar tandköttet och viskar om ett längre viloläge. Valiniére är Ibland provocerande spretig i sin ungdom innan vinet vaskar guld men inte i årgång 2016. Vinet kommer med tiden bli en storartad upplevelse men en direkt avkastning ska inte underskattas. 


Till Systembolaget

Visa hela lanseringen 13 mars 2020

Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.