Bottle loader

Tillfälligt sortiment 13 april 2021

Tillfälligt sortiment 13 april 2021

Tillfälligt sortiment 13 april - nya viner i butik

I april duggar lanseringarna tätt och varje vecka fyller butikerna på sina små specialdesignade hyllor märkta för det tillfälliga sortimentet. Kul för alla inblandade då en mångfald av högre kvalité breddar utbudet, eggar nyfikenheten och gör oss alla lite rikare.

Tisdagen den 13 april bjuder på något av det vackraste vi kan dricka från Bordeaux, kap-varning från Bourgogne samt portvin med ålder och djup.

Mycket nöje!

Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois

Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois - 799 kr

Maffig doft med söta kyssar av vit choklad och inlagd ananas samt vaniljkex, gråpäron, mineraler och marsipan. Segertåget fortskrider i munhålan där glasklara syror rattar det massiva virket utan att missa en takt. En champagne med stoppning för ett längre ryggläge, lockar en direkt förtäring känns kortare dekantering på sin plats.


Till Systembolaget
Domaine Trouillet Mâcon-Vinzelles Les Morandes

Domaine Trouillet Mâcon-Vinzelles Les Morandes - 169 kr

Under en hinna präglad av sin ringa ålder väntar en bouquet av citrusfrukt (citron och grape), fat och knallpulver. Mer tilltagen och givmild i munhålan där en len och fin smakprofil tar lagom med plats och den medelhöga syran sköter sitt jobb. Ett stort litet vin som sett till avsändaren går loss på väldigt få riksdaler.

Till Systembolaget
Vouvray Sec Domaine Vincent Careme

Vouvray Sec Domaine Vincent Careme - 479 kr

Ylle, generösa mängder gula äpplen och vita vinbär inlindade i en rund kavaj - som att strila Vouvray genom tänderna. Arketypiskt och inställsamt med en behaglig textur som inte direkt hatar friterat - fish and chips maintenant ma dame!

Till Systembolaget
Bründlmayer Riesling Heiligenstein

Bründlmayer Riesling Heiligenstein - 699 kr

Doftar moget med solmogen stenfrukt, daggstänkt asfalt och krutrök. Sötman skiftar växel i munnen och accelererar med rejäla mängder marsipan rätt in i den redan givmilda fruktprofilen. Anton Berg a la Weingut Bründlmayer.

Till Systembolaget
Château Smith Haut-Lafitte Blanc

Château Smith Haut-Lafitte Blanc - 1 569 kr

Inställsam sauvvie-dominerad doft med örter, nässlor, nötter och passionsfrukt i balanserad givakt. En gudomlig munkänsla som bara en kejsare kan yngla av sig. Finstämd och skräddarsydd från topp till tå. Kostar en rejäl hacka men smeker som Best of Marvin Gaye-platta. Ett vacker och extremt välgjort vin.

Till Systembolaget
Paraje Altamira Malbec Bodega Catena Zapata,

Paraje Altamira Malbec Bodega Catena Zapata, - 149 kr

Lättsam malbec som trycker på sin rena helhet och direkta charm. Vinet bjuder generöst på sin saftiga frukt vars spegelbild är blåröd samt små puffar av lila blommor och en sprudlande energi. 

Till Systembolaget
Bonneterre Thierry Germain

Bonneterre Thierry Germain - 169 kr

En av mina favoriter i dalen Loire är Thierry Germain. Han kramar ofta sin geologiska grund och avkastar pärlande rena skapelser som fångar själva essensen av råmaterialet. Här möter vi en av dennes mer simpla men ack så charmiga kreationer. En druvtypisk självklarhet i bredaxlad stil med läskande munkänsla och fin harmoni med smak av svarta vinbär, bigarråer, multna löv och en acceptabel dos pyraziner.

Till Systembolaget
Château des Nages Vieilles Vignes

Château des Nages Vieilles Vignes - 159 kr

Driven av områdets själ snackar vinet sitt tydliga språk av garrique i kvadrat med södra Rhonedalens hela örtträdgård hand i hand med viol-lila frukt och rålakrits. Fylligt utan att bli baktungt och väldigt direkt i sin smakrikedom. Inget vin för kontemplation eller källaren - tänd grillen och svep i stora klunkar. Nu är det snart sommar!

Till Systembolaget
Domaine Julien Nuits-Saint-Georges

Domaine Julien Nuits-Saint-Georges - 499 kr

Finstämd pinot-frukt med lingon, tranbär och körsbär kryddas med lite kanel och fat vilket dominerar upplevelsen från början till slut. För sin adress på gränsen till svulstigt men tack vare en klockren ryggrad faller inget ur ramen och upplevelsen ter sig logisk följdriktigt in i kaklet.


Till Systembolaget
Niepoort Colheita Niepoort Vinhos

Niepoort Colheita Niepoort Vinhos - 589 kr

Det känns kul att runda av med en harmonisk och utvecklad Colheita från stilens okrönte konung. Att Niepoort kan ratta Portvin är ingen nyhet och att druvorna plockades i annan tidsrymd borde göra alla exalterade. Fint utvecklad med sekundära vindar av apelsinskal, läder, aprikos, sultanrussin, orientaliska kryddor och choklad. Faten spelar givetvis en central roll och helheten går att beskrivas som en söt, avskalad konjak i sina bästa år. Det är cigarr-framkallande gott och sett till prislappen faktiskt ett litet klipp.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.