Bottle loader

Tillfälligt sortiment 10 December 2021

Tillfälligt sortiment 10 December 2021

Tillfälligt sortiment 10 december 2021 - nya viner i butik

Året sista lansering av det tillfälliga sortimentet är maxat upp över flaskhalsen. Hela 89 drumust-drivna skapelser hissar sina personliga segel på hyllor och webbsaldo. Vid sådan volym varierar självfallet kvalitén men överlag är det ett starkt startfält med flertalet gyllene elixir som kommer tillfredsställa flertalet törstiga strupar i vårt avlånga land.

Lite extra skimmer faller över Philipponnat Grand Blanc LV Extra Brut 2000,  Château de Béru Chablis Côte aux Prêtres, Fixin "Clos Entre Deux Velles", Ponce Bodegas y Viñedos Ponce och Valbuena 5º Vega Sicilia. 

Av de viner som fått sin prövning vill säga. Ett helt gäng lyste med sin frånvaro och därför slår jag även ett slag för storheter som Domaine de la Côte, Hirsch Vineyards och ett helt gäng vettiga viner från Bordeaux. Glöm inte heller sötsakerna på slutet. Jag önskar eder alla en god jaktlycka.

Mycket nöje!

Contratto Millesimato Pas Dosé 2015

Contratto Millesimato Pas Dosé 2015 - 138 kr

Rätt massiv bouquet med marsipan, orörd inomhushall, örter, hallon och nötter. En behaglig mousse och medelhavs-syra utan bett renderar ett något, mot gommen, “snällare” resultat men det är vad det är och det är knastertorrt gott.

Till Systembolaget
Harrow & Hope Blanc de Noir 2017

Harrow & Hope Blanc de Noir 2017 - 444 kr

Strålande med sjungande syror och krämig mousse som driver fram kex-sexig frukt, en massiva vägg av kalk som är doppad i citronjuice. Ung och vibrerande och beroende av ett nyöppnat ostron eller två.

Till Systembolaget
Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Grand Cru

Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Grand Cru - 459 kr

Sötsyrlig doft med citronkarameller, honung, valnötter och grapefrukt. Motorn funkar och drivet är behagligt och mandelmassa tar sin rejäla plats i munhålan utan att skada helheten. Längden är god med fräschör hela vägen till slutet och beyond. 

Till Systembolaget
Longitude Premier Cru Blanc de blancs Larmandier-Bernier

Longitude Premier Cru Blanc de blancs Larmandier-Bernier - 299 kr

Rak och klinisk doft av sval frukt doppad i tillverkad frukt - Grönt äpple i äppelmos etc samt nybakad rabarberpaj med vaniljsås och aprikos. Väldigt närvarande i sin avskalad , jordnära stil som är ung och orörd. En svalkande helhet med kalkig, mineralsalt aura - helt självklar i sin genre. Förtjänar några år för att blomstra.

Till Systembolaget
Orpale Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2008

Orpale Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2008 - 689 kr

Med ena örat i vingården och andra i källaren breder profilen ut sig med tydlig autolys i form av rostat bröd och kex samt brynt smör som droppar över de svalkande mineralerna och svala frukten. Fyllig och redo, likt många skumpor anno 2008 är det inga problem att få grandios utväxling i detta nu. En stadig skumpa som vet sin plats när fyrverkerierna börja smälla.


Till Systembolaget
Philipponnat Grand Blanc LV Extra Brut, 2000

Philipponnat Grand Blanc LV Extra Brut, 2000 - 629 kr

En doft präglad av ålder där drag av smörig kola, vitt bröd, mariekex går på full gas och den gula frukten representeras av gula päron och äpple med havtorn och mandelbiskvier i baksätet. ON the money i struktur, vinet är precis där det ska vara vilket betyder en envis smak som aldrig vill ebba ut.

Till Systembolaget
Kalkmergel Grauburgunder Weingut Friedrich Becker

Kalkmergel Grauburgunder Weingut Friedrich Becker - 199 kr

Lätt touch av skalkontakt kombinerar bett med hallon, purfärsk limejuice, skiffer-regn och citronskal. Upplevelsen fortskrider i munhålan där en bra syra håller ställningarna i schack. Grauburgunder (Pinot gris) är inte sällan platt och oduglig men när skalen blir kyssta och snitsaren snitsig förvandlas upplevelsen till ett intressant-och julbordsvänligt vin.

Till Systembolaget
Vouvray Peu Morier

Vouvray Peu Morier - 229 kr

Yllerökig doft med inslag av små droppar honung, apelsin och stora skopor äppelmos. En fluffig textur a la jästfällning i lent handlag som flyter ihop med smakerna i munhålan där arketypiska smaker möter krämiga ansatser vilket således resulterar i goda grejor.

Till Systembolaget
Keller Riesling von der Fels Weingut Keller

Keller Riesling von der Fels Weingut Keller - 264 kr

Något reduktiv initialt och behöver andas mer än vad ett provningsrum tillåter. Sent om sido börjar den klassiska mineraliteten smyga med stenfrukt och lime i släptåg. Sylvass syra som får tungan att skälva och gommen att dallra. Här finns mycket att ta av men åter ett vin som verkligen förtjänar att få bida sin tid.

Till Systembolaget
Chablis Côte aux Prêtres Château de Béru

Chablis Côte aux Prêtres Château de Béru - 379 kr

Stenflisor, skaldjursbetonad kimmeridge, färsk ananas, krämig citron och krit-gula äpplen samt en elektriskt bitande syra som skär likt en kniv genom smör. Tight, svalt benhård men samtidigt komplex och vibrerande. En fantastisk chablis som visar skåp och viskar om en framtida storhetstid. 

Till Systembolaget
Altare Dogliani Altare di Altare Nicholas

Altare Dogliani Altare di Altare Nicholas - 179 kr

Inbjudande doft av svarta och röda vinbär, viol och björnbär. Finlemmad Dolcetto med ståltanks-aura, tydliga små nafsande tanniner och indiepoppiga särdrag. Ett vardgasvin de luxe vars umgänge med salt och fett är på Cicciolina-nivåer.

Till Systembolaget
Le Difese

Le Difese - 219 kr

Fin slinga av svarta vingummi, mörka körsbär och violer. Insmickrande frukt som flörtar farligt mycket med godis men vinet struktur och fräschör räddar dikeskörningen vilket avkastar ett harmoniskt och välgjort vin.

Till Systembolaget
Fixin "Clos Entre Deux Velles"

Fixin "Clos Entre Deux Velles" - 248 kr

Den lite bortglömda appellationen Fixin (Bourgogne) bjuder ofta på en mer robust, murrigt mörkt och pepprig stil av pinot och lägger sig under den rådande prisbilden sätt till kvalité. Domaine du Clos St. Louis bockar av allt älskvärt med kommunen och bjuder på uttorkad kanel, bigarråer och lite blod. Tack vare att vi loggar in på 12.5 procent alkohol är fräschören motorn och således slutresultatet punkigt delikat.

Till Systembolaget
Cerasuolo di Vittoria Classico Azienda Agricola Costantino

Cerasuolo di Vittoria Classico Azienda Agricola Costantino - 259 kr

Den behagliga doften av blodig apelsin, rålakrits, kryddor och körsbär tar försiktiga steg från glas till näsgång vilket tyder på en ungdomlig kraft som behöver luft för optimal utdelning. Fint samspel i munnen med utsökt textur inlindad i ungdomlig struktur och perfekt extraherat, saftigt råmaterial. Ett väldigt gott vin.

Till Systembolaget
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée Domaine André Brunel

Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée Domaine André Brunel - 295 kr

Tätt med fokus på områdets typiska smaker i kvadrat: hallon, stenkross, vitpeppar, salmiak och jordgubbar. Balanserad med finkorniga tanniner och behagliga syror som driver bygget mot en eftersmak fylld med örter och lila blommor. Det naturliga handlaget går som en röd tråd genom upplevelsen vilket påverkar helheten som är något kilo lättare än rådande norm.

Till Systembolaget
Ponce Bodegas y Viñedos Ponce

Ponce Bodegas y Viñedos Ponce - 459 kr

Insmickrande och sval-salt doft av cigarr, hallon, blyerts och kött. Delikat i munnen med riviga små tanniner, svalkande aura och ungdomlig fräschör. Ett genomgående spännande vin som flyttar ut Bobal i finrummet. 


Till Systembolaget
Alion

Alion - 247 kr

Ett mörk frukthav i centrum hos ett vin som brukar trycka på rejäla fat och slå till med femplus på koncentrations-kontot. En habil årgång där allt sitter bättre än förra utgåvan eftersom frukten får ta sin tydliga plats i förening med faten samt att strukturen äger scenen. En bra julklapp.

Till Systembolaget
Valbuena 5º Vega Sicilia

Valbuena 5º Vega Sicilia - 1 295 kr

En stor, kompakt och intensiv doft i total harmoni med sin tunga packning knäcker ena näsbenet av bara farten. Hallon, björnbär, mörka körsbär packas och förenas med fatkryddor samt stråk av nagellack och lakrits. Bara en liten prins med dyra kläder och tät tanninstruktur i nuläget men ändå så otroligt massivt utan att tumma på sin stjärnglans. Stora viner kräver ofta stora ord, här har vinhuset nailat årgången. Framtiden ter sig evig.

Till Systembolaget
Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese

Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese - 151 kr

Magisk doft av parfymerat blomsterland och torkad gul frukt. Behagligt  krämig med hög viskositet och balanserad fruktkoncentration. Ett flytande julgodis för vuxna och, på alla vis, jäkla klipp 

Till Systembolaget
Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico

Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico - 289 kr

Rancio-aromer ihop med syrlig citrus på näsan vilket fortskrider i munhålan där ett koncentrat av de bästa av två världar möter varandra när apelsin och läder tar varandra i handen. En snygg balans mellan sötma, utveckling och syror lyfter upplevelsen över granen och ned i soffan tillsammans med mellandagarnas frossa av klementiner, choklad och nötter.


Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.