Bottle loader

Systembolagets bästa roséviner 2023

Systembolagets bästa roséviner 2023

Årets bästa roséviner - den ultimata listan!

Efter att ha grundligt botaniserat Systembolagets olika sortiment av rosa druvmust är den ultimata listan äntligen öppen för Svea Rikes törstande pöbel. Frankrike tappar tydlig mark mot tyskar och italienare men levererar ändå listans två bästa viner sett till komplexitet och utväxling.

När vi nu äntrar den gyllene eran av värme och ledighet väntar en resa från sprudlande mousse till skapelser ämnade för kontemplation och eftertanke.

Mycket nöje!

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé - 219 kr

Inställsam doft av bakad rabarberpaj, hallon och vaniljdrömmar. Fin ryggrad av syror och i munhålan blomstrar en mer brödig, mineralrik och elegant framtoning med fräschör i centrum utan doftens intryck upphör att bestå. En svalkande rosa ballerina. 

Till Systembolaget
Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat

Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat - 239 kr

En sprudlande spanjor som trivs så otroligt bra i sin mantel av rosa ekologisk energi vilken återspeglas i denna gnistrande rosé. Mängder av vildhallon, jordgubbar, lime, örter och glädje utan att det tummas på balans och längd. 

Till Systembolaget
Louis Roederer Rosé 2016

Louis Roederer Rosé 2016 - 799 kr

Samma trallvänliga visa varje år. Det vill säga en klinisk rosa leverans och en ständig röd solstråle av rabarber, smultron, citrus, precision och koncentration. Alltid en rekommendation. En skopa sommar som lämpar sig så otroligt bra till en hel uppsjö av delikatesser. Tveklöst den stora stjärnan på den sprakande rosa vintergatan. 

Till Systembolaget
GB Spätburgunder Rosé Georg Breuer

GB Spätburgunder Rosé Georg Breuer - 149 kr

Stenfrukter möter färska körsbär som förenas med tysk precision och läskande fräschör. Det Breuerska drivet sitter som en pil på mitten av den rosa tavlan och för den med tålamod finns det mer ös under huven. Alltså inte oävet att spara en pava till nästa sommar. Vinet landar tryggt i mittenfåran av delikat och smakrikt med en framåtanda styrd av röda bär och Theresa Breuers fina handlag. 


Till Systembolaget
La Spinetta Il Rosé di Casanova

La Spinetta Il Rosé di Casanova - 159 kr

Läskande och snygg med fint driv och energi. Tydlig Nebbiolo med hallon, rosenblad och granatäpplen. En optimerad extraktion ger en väldigt bra kompis till mat där struktur och smakrikedom utan problem kan tämja en studentbuffé utan att ge vika.

Till Systembolaget
DeAetna Rosato Terra Costantino

DeAetna Rosato Terra Costantino - 169 kr

Seriösa rosa droppar med höga ambitioner och energi i sin vulkan utan att tumma på balans och fräschör. Cleant som en krispig vinternatt och sprängfyllt med persika, hallon, stenrök och blodapelsin, Rätt upp och ner i matvänlig skrud. 

Till Systembolaget
Jamek Rosé

Jamek Rosé - 179 kr

Trevligt och läskande med en isande och rak struktur i total harmoni. Mängder med hallon, persika och smultron förenas med mineraler och örter i ett helt vidöppet och gott rosévin. Det genomgående bästa vinet från Jamek. 

Till Systembolaget
Rosé de Diel Schlossgut Diel

Rosé de Diel Schlossgut Diel - 179 kr

Sin senare lansering till trots är DIels plats given. Snygg doft av spikrost, smultron, jordgubbar och regnstänk på sten. Rejält och levande i munnen med en bred närvaro och attityd utan bli kaxigt. Helheten är uppbackat av sjungande syror som ger en lång läskande eftersmak. Ett riktigt bra och gott rosévin där Diel visar mallen av energisk balans.Till Systembolaget
Leitz Assmanshausen Pinot Noir Rosé

Leitz Assmanshausen Pinot Noir Rosé - 179 kr

Känns igen på den övertydliga doften av regnstänk-på-skiffer-mineralitet. Ett glasklart rosévin i hela sin övertydlighet med vibrationer som en kabinett och överdådig rosa charm. Stenfrukt, lime, hallon, röda vinbär och mängder av mineraler. Eine schöner roséwein, Herr Leitz.

Till Systembolaget
Peplo Rosé High Elevation

Peplo Rosé High Elevation - 239 kr

Här snackar vi unikt uttryck från Peloponnesos skapat av ömsom terroir ömsom en annorlunda vinmakning där tre olika druvor jäser i olika formade uttrycksformer. Ståltank, acaciafat och amfora präglar såklart den harmoniska helheten där trion tar sig smakuttryck som vattenmelon, jordgubbar,honung, rosenblad, viol, olika lager av citrus samt ett knippe stenblock. Här finns en mineralisk energi och slående djup som avkastar ett vin väl lämpat för en armada olika maträtter. 

Till Systembolaget
Susucaru Rosato 2022

Susucaru Rosato 2022 - 259 kr

Vulkanisk sexighet med små puffar av rök toppad med salta ess, moreller, granatäpple och viol. Ett behagligt, matvänliga bett landar som en röd tråd genom hela munhålans system vilket drivs av blodapelsiniga syror som i sin slutkläm får sällskap av purfärska hallon. En något mer nedtonad alkohol än tidigare årgångar vilket, i detta fall, tjänar vinet extremt väl. En glödande sportdryck för superhjältar.

Till Systembolaget
Clos Cibonne Cuvée Prestige Caroline

Clos Cibonne Cuvée Prestige Caroline - 349 kr

Ett rosévin med plusmeny och karisma. En uppsjö olika nyanser av jordgubbar doppade i fet grädde river stora hål i näsan med sin avkopplande charm. Vinets smekande och krämiga struktur är on point och lindar de röda gubbarna som får sällskap av färsk apelsin, saftkoncentrat, kolaremmar, fänkål och dragon i sin täta färgskiva av smaker. I vanlig ordning ett välgjort och formidabelt gott rosévin.Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.