Bottle loader

Systembolagets bästa roséviner 2022

Systembolagets bästa roséviner 2022

Årets bästa roséviner - den ultimata listan!

Efter att ha grundligt botaniserat i Systembolagets olika sortiment av rosa druvmust är den ultimata rosélistan nu slutligen öppen för en törstande pöbel.  

När vi nu äntrar den gyllene eran av värme och ledighet presenteras här rosévin i kubik och det blir en resa från sprudlande mousse till komplexa skapelser ämnade för kontemplation och eftertanke.

Mycket nöje!

Meunier Tu Bulles Pet Nat Rosé

Meunier Tu Bulles Pet Nat Rosé - 189 kr

Alsaceisk nerv från Kuentz-Bas som träffar de rätta rosa punkterna. En lättsam glädjespridare med fina syror som tar rejäla skopor av jordgubbar, hallon, grapefrukt och lila blommor och visar var skåpet av lättsamt och ledigt ska stå. Sippande fräschör rätt in i sommarsolen.

Till Systembolaget
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé - 195 kr

Inställsam doft av bakad rabarberpaj, hallon och vaniljdrömmar. Fin ryggrad av syror och i munhålan blomstrar en mer brödig, mineralrik och elegant framtoning med fräschör i centrum utan doftens intryck upphör att bestå. En svalkande rosa ballerina. 

Till Systembolaget
Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat

Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat - 239 kr

En sprudlande spanjor som trivs så otroligt bra i sin mantel av rosa ekologisk energi vilken återspeglas i denna gnistrande rosé. Mängder av vildhallon, jordgubbar, lime, örter och glädje utan att det tummas på balans och längd. 

Till Systembolaget
Laherte Frères Rosé de Meunier Extra Brut

Laherte Frères Rosé de Meunier Extra Brut - 471 kr

Knastertorr där meunierska auran skimrar lika starkt i glaset som smaken på tungan. Körsbär, pistage, stjärnfrukt, hallon, subtil pepprighet  och tydlig mineralitet. En salivdrivande aptitretare som släcker törst,  själ och hjärta. 

Till Systembolaget
Von Winning Pinot Noir Rosé

Von Winning Pinot Noir Rosé - 155 kr

I en rak och väldigt tysk parad av persika, lime, regnstänk och syrliga karameller navigerar vinet med tysk precision utan minsta darr på manscheten. Ljuvlig i munhålan där områdets essens fångas och inkaplas med hjälp av felfria syror och klingande fräschör.

Till Systembolaget
Pittnauer Rosé

Pittnauer Rosé - 198 kr

Blodig med en vildare framtoning än "rosé-normalen", vi snackar ändå Pittnauer och med honom är det sällan gulligt och linjärt. Det är tryck i maskineriet med svarta vinbär, örter, persika och grus. Djupet är djupt, längden är lång och vinet är gott. Vi kräver inte så mycket mer.

Till Systembolaget
Tornatore Etna Rosato

Tornatore Etna Rosato - 179 kr

Läskande med djup nog att möta både svettiga kroppar samt en myriad av maträtter. Här samsas melon, mineraler och moreller med attityd och energi. Ett knippe vulkanisk autenticitet med sandiga tanniner och balanserade syror skapar en perfekt ryggrad för stordåd.


Till Systembolaget
Jamek Rosé

Jamek Rosé - 179 kr

Extremt trevlig och läskande i total harmoni. Mängder med hallon och smultron förenas med mineraler och örter i ett helt vidöppet och gott rosévin. Det genomgående bästa vinet från Jamek som hittills nuddat mina sinnen. 


Till Systembolaget
Riedlin Rosé

Riedlin Rosé - 299 kr

Seriösa rosa droppar med höga ambitioner och energi i sitt kräm utan att tumma på balans och fräschör. Cleant som en krispig vinternatt och sprängfyllt med smultron, vinbär (röda och vita), florala sommar-vibbar, grapefrukt och regn-på-sten-mineralitet. Stiligt och svingott!

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.
z