Systembolagets bästa roséviner 2020

Systembolagets bästa roséviner 2020

Årets bästa roséviner - den ultimata listan!

Efter att ha grundligt botaniserat i Systembolagets olika sortiment av rosa druvmust är den ultimata rosélistan nu slutligen öppen för en törstande pöbel.  

När vi nu äntrar den gyllene eran av värme och ledighet presenteras här rosévin i kubik och det blir en resa från sprudlande mousse till komplexa skapelser ämnade för kontemplation och eftertanke.

På grund av att lanseringar spridit ut sig över två månader landar en rubrik med "kommande ess" längst ner på listan, missa inte den och fäll inga tårar över felmeddelandet på Systembolaget. Om några dagar finns vinerna för öppet skådande.

Mycket nöje!

Rosébubbel

Biutiful Cava Rosé

Biutiful Cava Rosé - 132 kr

Återkommande favorit som håller stilen. Röda bär som drar mot solmogna i en trevlig mix med rabarber och havre. Fin koncentration i smaken där sommaren gör sig påmind i form av kex på stranden, nyplockade smultron, jordgubbar och solmogen citrus. Fin struktur som varken tummar på syra eller längd. Gott!

Till Systembolaget
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé - 189 kr

Inställsam doft av bakad rabarberpaj, hallon och vaniljdrömmar. Fin ryggrad av syror och i munhålan blomstrar en mer brödig, mineralrik och elegant framtoning med fräschör i centrum utan doftens intryck upphör att bestå. En svalkande rosa ballerina. 

Till Systembolaget
Monte Rossa Flamingo Rosé Brut

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut - 219 kr

Krispiga röda bär med crunch i glaset. Tänk lingon, tranbär, rönnbär och syrliga hallon toppat med mineraler. Ekipaget imponerar stort tack vare en motor som är inoljad till max och vinet svävar i en självklar harmoni mellan mousse, syror och färsk bärfrukt.

Till Systembolaget
Hambledon Classic Cuvée Rosé

Hambledon Classic Cuvée Rosé - 489 kr

Tydligt terroir-driven doft med brittiska rökmineraler och kalksten i sniff-centrum. Det subtila spektrat av dofter exploderar i munnen där vinet generöst avkastar hallon, grapefrukt, lime, rabarber och örter. God save mikroklimatet i Windmill Down!

Till Systembolaget
Billecart-Salmon Brut Rosé

Billecart-Salmon Brut Rosé - 679 kr

Gräddig i doften med olika nyanser av hallon , örter och blodapelsin. Magnifik i sin myriad av fräschör och fräschörisk sval frukt som en påminner om en stilig röd bourgogne med en evighetslång eftersmak av bästa snitt. En palett-rensare i rosa världsklass.

Till Systembolaget
Louis Roederer Rosé 2014

Louis Roederer Rosé 2014 - 629 kr

Ny årgång dito makalösa vin, det är ett grandiost rosébubbel Roederer ständigt massproducerar för massorna! Alltid klinisk leverans, alltid en röd solstråle av rabarber, smultron, citrus, precision och koncentration. Alltid en rekommendation. Tveklöst den stora stjärnan på den rosa vintergatan.

Till Systembolaget

Rosévin

Origine Vino Rosato

Origine Vino Rosato - 119 kr

En take no prisoner rosé vilket kort och gott betyder stora klunkar klockren rosa druvmust. Inte världens mest avancerade historia med personligheten och adressaten är på plats med grusig körsbärsfrukt, insmickrande smultron och friska vindar besudlade med örter och grapefrukt. 


Till Systembolaget
Clotilde Davenne Bourgogne Rosé

Clotilde Davenne Bourgogne Rosé - 139 kr

Övertydligt bärig med hallon och körsbär vid pedalerna. Välsvarvad och läskande med en strålande förening mellan fruktens färsk-söta drag och ursprungets sval-friska typicitet. Ett otroligt bra och välgjort rosévin för sin peng.

Till Systembolaget
Rose et Or

Rose et Or - 239 kr

Överdådig doft av jordgubbar, hallon och smultron. Strålande i den meningen att smaken är fokuserad kring de röda bären men ändå känns vinet mångsidigt och komplext. Fenomenal munkänsla uppkopplad till en strålande syra vilket resulterar i stora leende som bender än mer uppåt med stora kupor. 

Till Systembolaget
Rock Angel

Rock Angel - 289 kr

Rock solid doft med röda och mörka bär, örter och persika i harmoni. Strålande fokus där saliven driver smaken och framkallar mängder av örtig lakrits, hallon, jordgubbar och solskadade svarta vinbär. Gott är bara förnamnet.

Till Systembolaget
Nervi Conterno Il Rosato

Nervi Conterno Il Rosato - 249 kr

Spritter av glädje varje gång vinet landar på tungan. Fräschör i form av mineraler, pressad lime och skal av citron tar koncentrat av sura körsbär och violer i sin ömma hand och resten är en klockren rosé-historia. 

Till Systembolaget

Kommande rosa ess

Savoie Gamay Rosé

Savoie Gamay Rosé - 129 kr

Fänkåls-örtigt källvatten med en saftigt blodig aura som charmar byxorna av alla i dess väg. Hög syra, väldigt alplufts-driven med tydliga drag av båda rabarber och cironkarameller i smaken. Inte udda men en speciell helhet som är avväpnande god och fängslande vacker. Lanseras 9 juni.

Till Systembolaget
Leitz Assmannshausen Pinot Noir Rosé

Leitz Assmannshausen Pinot Noir Rosé - 129 kr

Känns igen på den övertydliga doften av regnstänk-på-skiffer-mineralitet. Ett glasklart rosévin i hela sin övertydlighet med vibrationer som en kabinett och överdådig rosa charm. Stenfrukt, lime, hallon, röda vinbär och mängder av mineraler. Sett till priset är det inget att snacka om. Lansering 9 juni.

Till Systembolaget
GB Spätburgunder Rosé Georg Breuer

GB Spätburgunder Rosé Georg Breuer - 129 kr

Klinisk tysk från legendarisk producent vars signum brukar vara bångstyriga viner som behöver något år för att börja sätta sig. Men icke i dennes pinka pinot. Vi snackar körsbär, grapefrukt, smultron och våt asfalt i avsvalkande givakt utan att bli poserande. Ett knippe germansk drickvänlighet som lanseras 27 maj
Till Systembolaget
Clos Cibonne Cuvée Caroline

Clos Cibonne Cuvée Caroline - 249 kr

För årets stora rosa utropstecken får självklart plats i år igen. Grädddig doft med nypon, hallon, vanillin, grus och övermogen apelsin. Helt utanför den rosa normalen vilket väcker känslor bortom rosévärlden. "Komplext" är en legitim beskrivning av ett rosévin som påminner om en snäll nebbiolo, vilad på fat av använd vit ek. Mångfacetterat, speciellt och en fet tumme upp. Lanseras 2 juni

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.