Bottle loader

Sommarens bästa grillviner

Sommarens bästa grillviner

Sommarens bästa grillviner

När kvällen är ljummen och himlakroppen lyser starkt tar klotgrillen ett rejält kliv upp på näringskedjan. Smakrika korvar, sotade primörer och blodiga köttbitar på glödande kol tarvar viner som kan matcha tydliga smaker av rök, marinad och kryddiga röror. Tillbehören är av stor vikt när ni ska kombinera er till himmelriket men låt det simpla regera. Vid huvudbry löser några droppar citron mer än bara biffen.

Nedan följer tips på några trevliga och ytterst användbara viner kolbädds-kyssta råvaror. 

Adega de Monção Vinho Verde

Adega de Monção Vinho Verde - 129 kr

Fullt ös från glas till nästipp med ett överdåd av päron, citrus och fläderblom. Lätt pärlande med fräschör och sommarsolen som självklara hedersgäster vilka skapar ett knippe Vinho Verde som mår väldigt bra när skaldjur grillas och sotade citronhalvor står för kryddan.Till Systembolaget
Muni Montemagro

Muni Montemagro - 199 kr

Doften ger förnimmelser av svalkande vindar med saltstänkta stenar, örter, kiwi och nyplockad citron vaggandes i en spjälsäng av italienska syror och höga höjder. Doften går igen i smaken vilket bara åberopar ett ha-begär av vin-och semester samt en spegelbild av när man zestar för lynnigt på rivjärnet och får med det vita. En matvänlig historia som i detta fall landar på en grillad fisk i ett foliepaket packat med örter, citron och flingsalt.


Till Systembolaget
Verget Mâcon-Pierreclos

Verget Mâcon-Pierreclos - 279 kr

Inbjudande doft av ananas, persika, vita blommor och nätmelon. Stram med fin ryggrad och bra tryck i munhålan där en finkalibrerad mineralitet och kryddighet avkastar fräschör och spänning. Delikat och målmedvetet möter vinet upp smöriga potatisar i folie till mager fisk som endast mottagit ömma kyssar av salt och smör.

Till Systembolaget
Milan Nestarec TRBLMKR

Milan Nestarec TRBLMKR - 329 kr

Läskande med hydda utan att tumma på fräschör. Saltstänkta nypon, aprikoser, blomsterland, grusiga mineraler och mandelmassa får support av lätta te-påse-tanniner med bett och linjära syror. Ett fint exemplar av allt som är orange med en ytterst matvänliga struktur som öppnar många gastronomiska dörrar men vi väljer kebab-spett med mycket grönsaker och tahini. Lanseras 7 juli. 

Till Systembolaget
Leitz Assmanshausen Pinot Noir Rosé

Leitz Assmanshausen Pinot Noir Rosé - 179 kr

Känns igen på den övertydliga doften av regnstänk-på-skiffer-mineralitet. Ett glasklart rosévin i hela sin övertydlighet med vibrationer som en kabinett och överdådig rosa charm. Stenfrukt, lime, hallon, röda vinbär och mängder av mineraler. Herr Leitz funkar ypperligt till lunchens fullmatade lunchkorv. 

Till Systembolaget
Finca Feliz Tesoro Bonarda

Finca Feliz Tesoro Bonarda - 179 kr

Lockande och juicy utan att vika en tum i sitt seriösa driv mot krysset. Doften talar ett direkt språk med lila blommor, blåa bär och svarta körsbär fördelade över en bädd av våta löv.  Små nafsande tanniner och en energisk syra skjuter fram smörgåsbordet av svalkande frukt till den feta och kol-kyssta biten lax. 

Till Systembolaget
Taurasi Tenuta Cavalier Pepe

Taurasi Tenuta Cavalier Pepe - 199 kr

Fullt fokus på mörka körsbär, sötlakrits, björnbär och hyvlad ceder. Fint driv i läskande skrud med en ungdomligt saliverade struktur där markerade tanniner möter upp väloljade syror som möter en robust hydda inlemmade i en perfekt fruktmognad. Vinet bjuder upp till dans och en rejäl tango tar vid när grillade lammracks med en klick örtsmör väntar på tallriken.

.
Till Systembolaget
Wolf & Woman Syrah

Wolf & Woman Syrah - 329 kr

Väldigt god och väl avvägd Syrah med bra känsla och direkt charm. Druvan skiner och har efter en varsam vinmakning ynglat en klinisk förpackning. Subtilt rökiga inslag som ligger som handen i handsken till kolgrillat samt granitsälta, lakrits, svarta pepparkorn, viol och blod. Som ett smäck till en hel grillad kyckling som gärna fått indisk massage och feta såser. 

Till Systembolaget
Zidarich Teran

Zidarich Teran - 349 kr

En balanserad mjuklandning och ett ypperligt val när feta korvar med bulgur och grönsaker suktar efter rött. Klockar in på 11.5% vilket ger ett vin med lätthet i sin pondus där fruktkorgen med bigarråer och lila plommon är fylld till bristningsgräsen och toppad med mynta.  En subtil stallighet kryddar och adderar nerv till den välsnickrade helheten. 

Lanseras 7 juli

Till Systembolaget
Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva - 499 kr

Smått galet att denna kvalitet med 11 år på nacken fortfarande svävar under påslagets mörka moln. Ultraklassisk med ett slösaktigt självförtroende som visar upp mogna svartvinbärsaktiga valörer, mörka plommon, ceder, kakao och lakritspipor. Helt i fas med sig själv och redo för det tunga kött-artilleriet med allt från hamburgare till blodiga köttstycken under bältet. Storleken längtar efter stora, törstiga sällskap.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.