Bottle loader

Sommarens bästa grillviner

Sommarens bästa grillviner

Sommarens bästa grillviner

Nu stundar sommaren vilket betyder att klotgrillen tar ett rejält kliv upp ur sin mörka håla. Smakrika korvar, sotade primörer och blodiga köttbitar på glödande kol tarvar viner som kan matcha stora smaker av rök, marinad och kryddiga röror. Tillbehören är av stor vikt när ni ska kombinera er till himmelriket men låt det simpla regera och står ni med huvudbry löser några droppar citron mer än bara biffen..

Nedan följer tips på några trevliga och ytterst användbara viner kolbädds-kyssta råvaror. 

Askos Verdeca 2019

Askos Verdeca 2019 - 169 kr

När det ska grillas fisk sträcker vi ut handen och plockar in Askos Verdeca från Apulien. En seriös italienare med pondus och solmogen frukt utan att tumma på balans och raketbränslet i syran. Örtig citrus, päron och sälta i matvänlig skrud som i detta fall landar på en grillad fisk i ett foliepaket packat med örter, citron och flingsalt.


Till Systembolaget
Nicolas Maillet Macon-Verzé

Nicolas Maillet Macon-Verzé - 219 kr

Inbjudande doft av ananas, vaniljfluff, vita blommor och gula äpplen. Stram med fin ryggrad och bra tryck i munhålan där något som påminner om rabarberglass dominerar. Delikat och finkalibrerade möter vinet upp smöriga potatisar i folie till mager fisk som endast mottagit ömma kyssar av salt och smör.

Till Systembolaget
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett - 239 kr

Rheingauisk regnskog är chefen som dominerar ångan som omsluter näsa och ögonlock. Förändringen i munhålan är total när vinet exploderar och nästan välter en av stolen med sina sjungande syror som styr solmogen lime och stenfrukt rätt in i ovan nämnda grönområde. Det självklara valet när stora skaldjur ska grillas och sotade citronhalvor står för kryddningen.Till Systembolaget
Mukado Traditional Kvevri Mtsvane 2018

Mukado Traditional Kvevri Mtsvane 2018 - 239 kr

Russin, apelsin, kåda och tallbarr. Här finns bett och attityd med te-påse-tanniner och te-smaker a la skalkontakt. Ett fint exemplar av allt som är orange med en ytterst matvänliga struktur som öppna många gastronomiska dörrar men vi väljer kebab-spett med mycket grönsaker och tahini.

Till Systembolaget
Torre Larniano Chianti Colli Senesi

Torre Larniano Chianti Colli Senesi - 149 kr

Fullt fokus på mörka körsbär, sötlakrits, hallon och fina lila slingor av viol. Fint driv i läskande skrud med en ungdomligt saliverade struktur där finkorniga tanniner möter upp väloljade syror och läskande en ledig chianti-kavaj bjuder upp till dans och en rejäl tango tar vid när grillade lammracks och en klick örtsmör väntar på tallriken.

.
Till Systembolaget
Catherine Marshall Pinot Noir Sandstone Soils

Catherine Marshall Pinot Noir Sandstone Soils - 245 kr

Väldigt god och väl avvägd pinot med bra känsla och direkt charm. Druvan skiner och har efter en nätt extraktion ynglat en klinisk förpackning. Subtilt rökiga inslag som ligger som handen i handsken till kolgrillat samt jordgubbar, mörka körsbär, rålakrits och kanel. Som ett smäck till en hel grillad kyckling som gärna fått indisk massage och feta såser.

Till Systembolaget
Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva - 417 kr

Smått galet att denna kvalitet med 11 år på nacken fortfarande svävar under påslagets mörka moln. Ultraklassisk med ett slösaktigt självförtroende som visar upp mogna svartvinbärsaktiga valörer, mörka plommon, ceder, kakao och lakritspipor. Helt i fas med sig själv och redo för det tunga kött-artilleriet med allt från hamburgare till blodiga köttstycken under bältet. Storleken längtar efter stora, törstiga sällskap.

Till Systembolaget
Le Lucciole Chiara Condello

Le Lucciole Chiara Condello - 425 kr

Subtil lockande doft med direkta språk av elegans. Små nafsande tanniner och en skör syra skjuter fram ett smörgåsbord av svalkande röd frukt, apelsin, örter och grusiga mineraler. Välgjort och redo med en lång målgång. Servera till grillad salsiccia, en sallad på färskpotatis med tryffelsalt.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.
z