Bottle loader

Sommarens bästa grillviner

Sommarens bästa grillviner

Sommarens bästa grillviner

Nu stundar sommaren vilket betyder att klotgrillen tar ett rejält kliv upp ur sin mörka håla. Smakrika korvar, sotade primörer och blodiga köttbitar på glödande kol tarvar viner som kan matcha stora smaker av rök, marinad och kryddiga röror. Tillbehören är av stor vikt när ni ska kombinera er till himmelriket. En smakrik och krämig sås styr oftare valet av vin än själva huvudråvaran.

Nedan följer tips på några trevliga och ytterst användbara grillviner. 

Louis Roederer Brut Vintage

Louis Roederer Brut Vintage - 689 kr

Champagne på en lista ämnad för skitiga galler och tändvätska säger ni, klart som korvspad säger jag. Den grillade potatisens bästa vän måste få vara med på ett hörn. Roederer årgångschampagne kostar en hacka men låt oss nu fira in sommaren med en grill som osar samt en intensiv stringent skumpa som frikostigt bjuder på stora skopor elegans och perfekt struktur som kraschlandar rätt i in i en smak-mylla av nötter, krusbär, kalkig mineralitet, körsbär, gröna äpplen och kexig sexighet.


Till Systembolaget
Askos Verdeca 2019

Askos Verdeca 2019 - 169 kr

När det ska grillas fisk sträcker vi ut handen och plockar in Askos Verdeca från Apulien. En seriös italienare med pondus och solmogen frukt utan att tumma på balans och raketbränslet i syran. Örtig citrus, päron och sälta i matvänlig skrud som i detta fall landar på en grillad fisk i ett foliepaket packat med örter, citron och flingsalt.


Till Systembolaget
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett - 219 kr

Rheingauisk regnskog är chefen som dominerar ångan som omsluter näsa och ögonlock. Förändringen i munhålan är total när vinet exploderar och nästan välter en av stolen med sina sjungande syror som styr solmogen lime och stenfrukt rätt in i ovan nämnda grönområde. Det självklara valet när stora skaldjur ska grillas och sotade citronhalvor står för kryddningen.Till Systembolaget
Chinon Cuisine de ma Mere

Chinon Cuisine de ma Mere - 129 kr

En välsnickrad Cabernet Franc hamrad med gröna fingrar avkastar grönska och kvisttomater samt druvans ultra-tydliga drag av svarta vinbär och körsbär inlindade i fräschör och syror. Klassiskt så det förslår, funkar som kamrat under grillandet samt perfekt när rotisseriet arbetar in en kyckling med ett gyllenbrunt och knaprigt yttre.Till Systembolaget
Zweigelt Alte Reben

Zweigelt Alte Reben - 165 kr

Snygg och väldigt god Zweigelt där stockarnas ålder präglar vinets inneboende koncentration av blyerts och skogens alla bär. Syrorna jobbar klanderfritt vilket gör att vinets massiva aura tämjs och håller sig schakt. Souvlaki och ljummen potatissallad bitte.


Till Systembolaget
Côtes Du Rhone Domaine Pierre Usséglio

Côtes Du Rhone Domaine Pierre Usséglio - 169 kr

Tät med öppna spjäll rakt in i kolbädden. Vi snackar mängder av lakrits, söta hallon, peppar och sydfranska örter. Fokuserat och fylligt med kvaliteer som lämpar sig till nästan allt som landar på en bädd av kol. Mitt val landar på grillade lammkotletter som marinerats i rosmarin, vitlök och olivolja. 


Till Systembolaget
Tovasacco Nebbiolo D'Alba

Tovasacco Nebbiolo D'Alba - 199 kr

En liten dold juvel som ligger i BS och skvalpar på anonyma vatten. Tight doft av nypon, fat, viol och körsbär skvallrar om en välsmakande historia. En kanonfin prestation i munnen med hela kitet i strålande form och i fas med livet. Släng en flaska i källaren och poppa den andra till grillade Salsiccia med krämiga tillbehör.


Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.