Bottle loader

Glasets betydelse

Glasets betydelse

Glasets betydelse!

Glasets betydelse! En och samma dryck smakar helt olika ur två olika glas! Hur är det möjligt? 

Just frågan om vilket glas som passar till vilken dryck – och varför – är komplex med många olika parametrar. Vi ska försöka titta på några i denna artikel! Vi börjar med öl Varför är champagneglas så olika vanliga vinglas*? 

För att få svar på den frågan så ska vi faktiskt vända oss till ölvärlden! Ett ljust veteöl serverar vi bäst i ett högt avlångt glas, smalt nedtill och med en relativt bred öppning. Denna form lockar fram dofterna, och kolsyran, ur veteölet (som behöver ”hjälp på traven” med detta). På andra sidan av smakspektrat finner vi kolsvarta öl som Porters och Stouts, eller ”humlebomber” som IPA och NEIPA. Här behöver vi inte ”tvinga fram smakerna och dofterna” som vid veteölet, utan här vill vi snarare bevara dofterna i glaset. Vi väljer då tulpanformade ölglas (tänk en extra stor konjakskupa). 

Denna glasformen låter oss behålla dofter i glaset. Vidare kan vi ”snurra” glaset för att locka fram riktigt komplexa smaker. Vinglas då Champagne, och andra vita mousserande viner, dricks ju gärna ut champagneflöjter. Orsaken är precis som för veteölet, att locka fram smaker och locka fram kolsyran. 

Vidare är det ju väldigt estetiskt tilltalande att titta på bubblorna som sakta klättrar sin väg till toppen av glaset medan du dricker champagnen.Rödvinsglas är glas med en lite bredare skål och rundare i formen – vi brukar kalla de för tulpanformade glas. Den breda skålen är till för att påskynda ett slutet vin att öppna upp, vilket utvecklar arom och smak. Ett tips är här att om du dricker ett ungt vin, som inte dekanterats ordentligt, så kan du själv snurra glaset och på så vis strata syresättningen. Vätskan kommer då i kontakt med syre längs med glasets sidor, och du får fram tanninerna ordentligt.Vitvinsglas ser ut som lite mindre rödvinsglas. 

Påtalas bör att råmaterialet styr båda när vi snackar rött som vitt - aromatiska gröna druvor lutar mer mot smalare modeller medan mer subtila druvor ex Chardonnay mår bra av större kupor för att öppna upp. 

Även starksprit som whisky, eller för den del rom eller konjak, smakar olika beroende på vilket glas du dricker det ur. Enklast beskriver vi detta med de två typer av whiskyglas som det finns: Tumblerglas och tulpanformade glas.

Tumblerglasen är de ”klassiska” tunga glasen, cylinderformade ganska korta glas. Dessa använder du om du vill dricka ”whisky on the rocks”. Whisky med is med andra ord, gärna blended whisky. ”Whiskyproffset” å andra sidan väljer med förkärlek glas som ser ut som miniatyrer av konjaksglas eller vitvinsglas – så kallade tulpanformade glas med bred bas och smal öppning. Orsaken är precis som vid Porterglasen eller vitvinsglasen – behålla aromerna i glaset, hämma oxideringen, och foten på glaset gör att värmen från handen inte förs över till drycken i onödan.

* Champagne går utmärkt att dricka ur en del vinglas. Modeller som Bordeaux och Riesling funkar ypperligt.

Glenmorangie 10 Years

Glenmorangie 10 Years - 449 kr

Till Systembolaget