Dryck till påskbordet!

Dryck till påskbordet!

Dryck till påskbordet - I butik

Påsken är snart här och med den kommer det obligatoriska påskbordet. Fett och smakrikt, en del tänker lamm, alla tänker ägg, barnen tänker på godis och veteranerna känner en speciell kärlek för att hitta innovativa och nyskapande lösningar av laxen och sillen.  

Oavsett så är påsken en möjlighet till fest med lite extra fokus på mat och dryck.

Som alltid gäller det att dricka rätt vin till rätt råvara. Sikta på perfektion, trots att det känns ouppnåeligt, prova och smaka. De som siktar på det, och är uthålliga, kommer alltid längre än de som ger upp. 

Ägg

Vi kan börjar med vinets smakfiende numero uno, tillika påskens fanbärare numero uno - ägget. Det är inte bara klätt i ett vitt skal utan också packat med umami och svavel vilket nästintill garanterar en metallisk smak i gommen. Det vi eftersöker här är smakbryggor. Integrera vinvänliga ting som feta såser, krämiga röror och salt-söta skaldjur och ni är hemma med en flaska bubbel eller lättare vita viner.

Georg Breuer Riesling Sauvage

Georg Breuer Riesling Sauvage - 129 kr

Till Systembolaget

Lamm

Lammet älskar smakrika viner med en finstämd örtighet samt struktur som klarar av tyngre anrättningar. Tillagningssätt, råvarans kvalitet, tillbehören och dagsform avgör självklart valet men satsa på kropp och garvsyra så löser sig allt och lite till. 

Quercia al Poggio

Quercia al Poggio - 150 kr

Till Systembolaget

Lax

När vi ändå är inne på tillagning så är laxen en fisk som kan gestaltas på flera olika sätt på ett dignande påskbord. Gemensamma nämnaren är fiskens naturliga fetma som både människor och vin uppskattar. Gravad och rimmad lax förtjänar något delikat och syra-drivet i glaset medan den inkokta eller varmrökta flirtar vilt med rondör och elegans. Om ni står vid ett vägskäl är en stilig chardonnay i stilla eller mousserande form ett säkert kort och snapsen bör alltid vara på armlängds avstånd.

Côtes du Jura

Côtes du Jura - 167 kr

Till Systembolaget

Nyss läste ni meningen som syr ihop hela påsksäcken. Är ni villrådiga eller osäkra kan ni alltid falla tillbaka på öl, snaps eller alkoholfritt med bubblor. Säkra kort som övervinner bordets alla grundsmaker (jag tittar på dig inlagd sill) och tar äventyret hela vägen till efterrätten.

Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.