Bottle loader

Bästa mousserande vinerna i fasta sortimentet

Bästa mousserande vinerna i fasta sortimentet

Bästa bubbel 2021 - Fasta sortimentet

När mörka tider stundar behöver vi livliga bubblor som drar smilbanden norrut.  Efter en grundlig botanisering av det fasta sortimentet plockades de riktiga essen ut och hamnade således på listan nedan. Föga förvånande dominerar Champagne, ett stycke Cava hugger en plats i gräddan samt Clotilde Davenne och hennes extremt stabila Crémant de Bourgogne som imponerar långt bortom sitt pris. 


Mycket nöje!


Cava Blanc de Noirs

Cava Blanc de Noirs - 119 kr

En liten överprestation sett till priset. Balansen är on point och smakprofilen är inte förpestad av gummi och rök som en del cavor tenderar att vara. Med 36 månader på sin jästfällning har vinet fått en bred, generös och nötig karaktär med driv av citroner, bröd, blodapelsin och vinteräpplen. Riktigt bra mat-bubbel med 75% pinot noir i fören.

Till Systembolaget
Clotilde Davenne

Clotilde Davenne - 150 kr

Trevlig doft med mjuk framtoning och emfas på gula och gröna äpple, citron och mineraler. Behaglig mousse fin rondör och trevlig smak , ett jäkla klipp som krossar en hel armé av champagner mellan 200-300 kr.

Till Systembolaget
Louis Massing Brut

Louis Massing Brut - 219 kr

Här vi den första champagnen i sin prisklass som domineras av autolys (i korta drag jästfällning). Bröd, kex och fransk nougat harmonierar okonstlat med citrusfrukt och gula äpplen. Fin syra och behaglig mousse gör upplevelsen trivsam.Till Systembolaget
Champagne La Chouette Brut

Champagne La Chouette Brut - 289 kr

Doftar smörigt och solmoget gult med skimmer av vanilj. En direkt välmående och bra champagne som smakar mer citrus än vad doften förtäljer där också röda äpplen och mineraler tar sin plats.

Till Systembolaget
Launois

Launois - 349 kr

Trevlig doft med ananas, äpple, citron och saltvatten. Tydligt Blanc de Blanc i sina karaktärsdrag av finess och elegans med frukt och syror som rätar in dosagen i ledet. Ett av två verkliga kanon-bubbel inom segmentet 3-400 kr.

Till Systembolaget
Diebolt-Vallois Prestige Brut

Diebolt-Vallois Prestige Brut - 419 kr

Kanon numero duo är då Diebolt-Vallois Prestige Brut som bjuder på en bra mix av smultron, kex, nougat och sommar. Karaktärer som följer med till munhålan, det smakar verkligen som en harmonisk högsommardag. En helhet som bara kan beskrivas som bra, bra, BRA!

Till Systembolaget
Charles Heidsieck Brut Réserve

Charles Heidsieck Brut Réserve - 489 kr

Nu börjar vi gräva djupare inom det vi kallar komplexitet. Här har vi en vacker best med 40% reservvin med en genomsnittsålder av 10 år, resterande 60% från årgång 2012. Magiskt bra med massiva vindar av färsk frukt och semi-mogen autolys - vi snackar nötter, fransk nougat, olika färger på äpple-skalan samt apelsin och lime. Syror som strålar och mousse som tvålar, här rekommenderas dekantering eller ryggläge i källarens mörkaste vrå.

Till Systembolaget
Louis Roederer Rosé 2014

Louis Roederer Rosé 2014 - 669 kr

Listans enda rosébubbel, men vilket sjujäkla bubbel det är. Alltid klinisk leverans, alltid en röd solstråle av rabarber, smultron, citrus, precision och koncentration. Alltid en rekommendation. Tveklöst den stora stjärnan på den rosa vintergatan.

Till Systembolaget
Pol Roger Vintage 2012

Pol Roger Vintage 2012 - 649 kr

Pol Roger är en habil producent. Speciellt deras årgångschampagne känns pålitlig med sin linjära och harmoniska personlighet. En stilig historia som är generös med gul frukt, brioche, nötter och choklad. Läskande med fin framtid men redan på den tillgängliga delen av mollskalan.

Till Systembolaget
Dom Pérignon

Dom Pérignon - 1 999 kr

Doftar dyrt, gott och mycket. Mandlar, stenfrukt, rostat bröd, kaffe, rök, stål och gul frukt. Spegelbilden är vacker med en fantastiskt struktur där syrorna nästan framkallar tårar. Ett stort vin från en stor årgång som redan i nuvarande form är en fantastisk upplevelse. Men satan vilken skumpa detta kommer bli med ålder, vågar knappt tänka på peak.

Till Systembolaget
Krug

Krug - 2 019 kr

Precis som Dom P ovan är ryggraden för framtida stordåd på plats. Men Krug har helt klart mer frukt och mineraler i förarsätet. Det osar ananas, krita, gröna äpplen, våta stenar, citrusmyller, krusbär och vitt bröd. Fortfarande juvenil men fyllig till tusen med klingande syror och ton av karaktär. Magisk!

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier och vinrådgivare.