Clotilde Davenne - 150 kr
Trevlig doft med mjuk framtoning och emfas på gula och gröna äpple, citron och mineraler. Behaglig mousse, fin rondör och trevlig smak , ett jäkla klipp som krossar en hel armé av champagner mellan 200-300 kr.
Mousserande viner i allmänhet och champagne i synnerhet börjar med rätta skapa ett större svängrum på nyårsafton långt bortom den obligatoriska klingen med glasen vid tolvslaget. Lägger ni en stadig slant på skumpan så avnjut den till snittarna eller förrätten när smaklökarna är intakta. De rosa dropparna är ytterst spelbara till hela måltiden och snackar vi skrålade och skålande under sprakande himmel passar goda men lägre prissatta doningar bättre. Precis så är listan nedan uppbyggd, en behaglig mix i pedagogisk ordning för att maxa njutningen på årets sista dag.
Tänk på att beställa ditt bubbel i tid. Viner som ligger i beställningssortimentet får utökad ledtid runt storhelger.
Trevlig doft med mjuk framtoning och emfas på gula och gröna äpple, citron och mineraler. Behaglig mousse, fin rondör och trevlig smak , ett jäkla klipp som krossar en hel armé av champagner mellan 200-300 kr.
Här har vi en udda tysk fågel karvad a la Métode Rurale med spännande pfalzig aura i en icke-tysk kropp. En fluffig galenpanna som steker vinteräpplen lakritsrot, stenfrukt, citrus och hallon på högsta reglage. Väldigt snyggt och väldigt gott.
Diebolt-Vallois Prestige Brut som bjuder på en bra mix av smultron, kex, nougat och sommar. Karaktärer som följer med till munhålan, det smakar verkligen som en harmonisk högsommardag. En helhet extremt driven av härliga frukt som bara kan beskrivas som inställsam tutti-frutti. Smaskens i en "snäll" skrud.
Finstämd som en fågelsång när morgonen stundar i månaden juni. Fina, jämna lager av klassiska signum som rostat bröd, grapefrukt, gula äpplen, brynt smör och nötter samt ett skimmer tropikerna. Strålande på alla vis med syror, mousse och frukt i fin harmoni.
Nosen viskar om rikedom och stiliga fat som i språnget tar med sig röda äpplen, orientaliska kryddor, krita, toast, gräddig vanilj och mineraler. Tuggig men balanserad textur med gott om fräschör och attityd. En stadig ballerina som firar stora framgångar i skolan av inre balans och skönhet.
En krispig och fräsch historia i ett format som passar en gastronomisk långbänk. Vinet är drivet av svala karaktärer i dess renaste form - vi snackar kalk, lime, grapefrukt och gröna äpplen med skimmer av vit bröd och fransk nougat. För sin slant en given vinnare och inte blir det sämre av size super.
Röda bär som drar mot solmogna i en trevlig mix med rabarber och havre. Fin koncentration i smaken där sommarens gör sig påmind i form av kex på stranden, nyplockade smultron och solmogen citrus. Fin struktur som varken tummar på syra eller längd. Gott!
Clotilde igen alltså, hon är en mousserande stjärna. Nu i rosa skrud med julbordig gloria. Ett direkt och njutbart bubbel med stiliga drag av bröd, smultron, hallon och citrus. Detta är ett snustorra och startklara ess är ett perfekt komplement till en hel gågata av julens delikatesser.
Nyetimber är ett, av nu många, vinhus som går i bräschen för att Britannia ska ta upp kampen med Champagne och rulea det bubblande segmentet. Ljuvligt gott med florala inslag a la viol och syren i mix med hallon och blodapelsin. Snyggt som en skräddarsydd kostym och väldigt smaskigt.
Stassen Cidre Brut är en lite udda fågel i sammanhanget dock med egenskaper som kan kittla tungspetsen under färgsprakande himmel. Vi snackar alltså om en hantverkscider med fokus på fräschör, vita blommor, nyplockad frukt i form av päron och äpple och en sofistikerad bitterhet som viskar om ordentligt råmaterial och genomtänkt filosofi. Gott nytt!
En liten överprestation sett till priset. Balansen är on point och smakprofilen är inte förpestad av gummi och rök som en del cavor tenderar att vara. Med 36 månader på sin jästfällning har vinet fått en bred, generös och nötig karaktär med driv av citroner, bröd, blodapelsin och vinteräpplen. Riktigt bra mat-bubbel med 75% pinot noir i fören.
Vi möter en bouquet guidad av vita blommor, persikor, gula äpplen och fuktiga stenar. Smaken är i maskopi med näsan och skruden är clean med friska vindar av fräschör som gärna blåser in över nyårsnattens clou.