Bästa bubblet till nyår!

Bästa bubblet till nyår!

Bästa bubblet till nyår!

Mousserande viner i allmänhet och champagne i synnerhet börjar med rätta skapa ett större svängrum på nyårsafton långt bortom den obligatoriska klingen med glasen vid tolvslaget. Lägger ni en stadig slant på skumpan så avnjut den till snittarna eller förrätten när smaklökarna är intakta. De rosa dropparna är ytterst spelbara till hela måltiden och snackar vi skrålade och skålande under sprakande himmel passar goda men lägre prissatta doningar bättre. Precis så är listan nedan uppbyggd, en behaglig mix i pedagogisk ordning för att maxa njutningen på årets sista dag.

Tänk på att beställa ditt bubbel i tid. Viner som ligger i beställningssortimentet får utökad ledtid runt storhelger. 

Clotilde Davenne

Clotilde Davenne - 150 kr

Trevlig doft med mjuk framtoning och emfas på gula och gröna äpple, citron och mineraler. Behaglig mousse, fin rondör och trevlig smak , ett jäkla klipp som krossar en hel armé av champagner mellan 200-300 kr.

Till Systembolaget
Motzenbäcker Rurale Riesling

Motzenbäcker Rurale Riesling - 299 kr

Här har vi en udda tysk fågel karvad a la Métode Rurale med spännande pfalzig aura i en icke-tysk kropp. En fluffig galenpanna som steker vinteräpplen lakritsrot, stenfrukt, citrus och hallon på högsta reglage. Väldigt snyggt och väldigt gott.

Till Systembolaget
Diebolt-Vallois Prestige Brut

Diebolt-Vallois Prestige Brut - 399 kr

Diebolt-Vallois Prestige Brut som bjuder på en bra mix av smultron, kex, nougat och sommar. Karaktärer som följer med till munhålan, det smakar verkligen som en harmonisk högsommardag. En helhet extremt driven av härliga frukt som bara kan beskrivas som inställsam tutti-frutti. Smaskens i en "snäll" skrud. 

Till Systembolaget
Pertois-Lebrun Exaltation Grand Cru Blanc de Blanc

Pertois-Lebrun Exaltation Grand Cru Blanc de Blanc - 477 kr

Finstämd som en fågelsång när morgonen stundar i månaden juni. Fina, jämna lager av klassiska signum som rostat bröd, grapefrukt, gula äpplen, brynt smör och nötter samt ett skimmer tropikerna. Strålande på alla vis med syror, mousse och frukt i fin harmoni. 

Till Systembolaget
Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru

Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru - 769 kr

Nosen viskar om rikedom och stiliga fat som i språnget tar med sig röda äpplen, orientaliska kryddor, krita, toast, gräddig vanilj och mineraler. Tuggig men balanserad textur med gott om fräschör och attityd. En stadig ballerina som firar stora framgångar i skolan av inre balans och skönhet. 

Till Systembolaget
Pierre Peters Cuvée de Réserve

Pierre Peters Cuvée de Réserve - 829 kr


En krispig och fräsch historia i ett format som passar en gastronomisk långbänk. Vinet är drivet av svala karaktärer i dess renaste form - vi snackar kalk, lime, grapefrukt och gröna äpplen med skimmer av vit bröd och fransk nougat. För sin slant en given vinnare och inte blir det sämre av size super. 

Till Systembolaget

Rosébubbel

Biutiful Cava Rosé

Biutiful Cava Rosé - 132 kr

Röda bär som drar mot solmogna i en trevlig mix med rabarber och havre. Fin koncentration i smaken där sommarens gör sig påmind i form av kex på stranden, nyplockade smultron och solmogen citrus. Fin struktur som varken tummar på syra eller längd. Gott!

Till Systembolaget
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé - 189 kr

Clotilde igen alltså, hon är en mousserande stjärna. Nu i rosa skrud med julbordig gloria. Ett direkt och njutbart bubbel med stiliga drag av bröd, smultron, hallon och citrus. Detta är ett snustorra och startklara ess är ett perfekt komplement till en hel gågata av julens delikatesser. 


Till Systembolaget
Nyetimber Rosé

Nyetimber Rosé - 499 kr

Nyetimber är ett, av nu många, vinhus som går i bräschen för att Britannia ska ta upp kampen med Champagne och rulea det bubblande segmentet. Ljuvligt gott med florala inslag a la viol och syren i mix med hallon och blodapelsin. Snyggt som en skräddarsydd kostym och väldigt smaskigt.

Till Systembolaget

Tolvslaget

Stassen Cidre Brut

Stassen Cidre Brut - 59,90 kr

Stassen Cidre Brut är en lite udda fågel i sammanhanget dock med egenskaper som kan kittla tungspetsen under färgsprakande himmel. Vi snackar alltså om en hantverkscider med fokus på fräschör, vita blommor, nyplockad frukt i form av päron och äpple och en sofistikerad bitterhet som viskar om ordentligt råmaterial och genomtänkt filosofi. Gott nytt! 


Till Systembolaget
Cava Blanc de Noirs

Cava Blanc de Noirs - 119 kr

En liten överprestation sett till priset. Balansen är on point och smakprofilen är inte förpestad av gummi och rök som en del cavor tenderar att vara. Med 36 månader på sin jästfällning har vinet fått en bred, generös och nötig karaktär med driv av citroner, bröd, blodapelsin och vinteräpplen. Riktigt bra mat-bubbel med 75% pinot noir i fören.

Till Systembolaget
Contratto Millesimato Pas Dosé

Contratto Millesimato Pas Dosé - 239 kr

Vi möter en bouquet guidad av vita blommor, persikor, gula äpplen och fuktiga stenar. Smaken är i maskopi med näsan och skruden är clean med friska vindar av fräschör som gärna blåser in över nyårsnattens clou.

Till Systembolaget
Väl mött i vinmyllan
Jesper Wictor
Tidigare sommelier, pennfäktare och vinrådgivare.